Stare Jabłonki jak co roku zmieniły się w pierwszy weekend czerwca (2-3 czerwca 2007) w miejsce wielkiego święta ryby, wędki i muzyki. Za nami IX Festiwal Sielawa Blues.
Jak zwykle też w ramach Festiwalu odbyło się kilka różnych konkursów - tych z większymi tradycjami, jak i takich, które zorganizowane zostały po raz pierwszy. W sobotę, 2 czerwca odbyły się organizowane corocznie od pierwszej edycji Sielawy Blues, Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb. Pierwsze miejsce zajęli debiutujący na konkursach kulinarnych: Jacek Babula i Przemysław Kaczor - reprezentanci Hotelu Hilton z Warszawy. Więcej na temat IX Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb >>>
Nowością wśród festiwalowych konkursów były I Mistrzostwa Polski w Carvingu. Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach staje się coraz bardziej popularna, do mistrzostw przystąpiło 9 zawodników. Najlepsza zdaniem jurorów była Supatra Seedol. Zobacz relację z I Mistrzostw Polski w Carvingu >>> Drugi dzień Sielawy Blues upłynął pod hasłem promocji kuchni regionalnej. Zorganizowany po raz szósty Turniej Restauracji Warmii i Mazur zgromadził między innymi takie pyszności jak: Mazurski rosół z kluseczkami mięsnymi, Karpia na grzance ze śliwką, Rybę ze spiżarni babuni. I miejsce w Turnieju zajęła ekipa Hotelu Rydzewski z Ełku. Relacja z VI Turnieju Restauracji Warmii i Mazur >>>
Nie zabrakło także zmagań aktorów, kucharzy i VIP-ów. W Konkursie Gotowania Zupy Rybnej wzięło udział pięć drużyn, w skład których weszli przedstawiciele każdej z grup. Zwycięzcami zostali autorzy zupy Eksplozja Smaku. Szczegóły zmagań w Konkursie Gotowania Zupy Rybnej >>>
Sielawa Blues to także trwające przez cały weekend: Jarmark Warmiński, występy estradowe, pokazy sprzętu wędkarskiego, IV Wystawa Sprzętu Gastronomicznego i Hotelarskiego, prezentacje sponsorskie i konkursy z nagrodami dla widzów. Atrakcji nie zabrakło też w sobotni wieczór - pokazy: barmański, tańca z ogniem i laserów z pewnością na długo zapadną w pamięć widzom. Patron honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko- Mazurskiego
Organizatorzy: Hotel Anders, Klub Szefów Kuchni, Wędkarski Świat, OSSKiC, Festiwal Smaku
Patroni medialni: Instytut Rynku Hotelarskiego, TVP 3, Gazeta Olsztyńska, Gastrona.pl, Papaja.pl, Restaurator, Menu Smakosza, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Moje Gotowanie, Radio Olsztyn
Sponsor strategiczny: Johnson Diversey
Sponsorzy główni: Wyborowa, Nestle Foodservices, Oerlemans, Sanechem, Miłka, Gronex, Limito, Smoker, Tchibo Coffee Service, Agrimpex, Winterhalter, Pritchitts
Sponsorzy: Unilever Foodsolution, Stalgast, Suempol, Gastromedia, Darbowen, Proglass, Develey, Coca – Cola, Tymbark, Intereuropol, Indykpol, Tan – Viet, Borner, Unifine, Robot – Coupe, Tom – Gast, ABER, Yoona, Hiestand, Wilbo, Bolero, Fiskars, Żywiec, Dar Natury, Nestle Ice Cream, GMS, Best – Pest, Hyperica Natura, Centrum Wina Joanna Załęska - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|