Stare Jabłonki, 7-8 września 2002 r.
Tradycyjnie już pierwszy wrześniowy weekend spędzamy na Mazurach, tam bowiem w malowniczej scenerii swoje święto obchodzi Ryba, na której cześć organizowany jest festiwal „Ryby, wędki i muzyki” Sielawa Blues.
Tegoroczna edycja obfitowała w wyjątkowo dużą ilość atrakcji, obok tradycyjnych już zawodów wędkarskich z udziałem znanych i lubianych, kulinarnego współzawodnictwa na poziomie extra klasy, miały również miejsce zawody kuchni regionalnych (Warmia i Mazury), w których startujące ekipy walczyły o tytuł najlepszej restauracji. Ponadto odbyło się gotowanie zupy rybnej w kociołkach z udziałem osobistości ze świata kuchni, telewizji i polityki oraz Pokazy Kulinarne - pierwsza wspólna impreza zorganizowana w ramach projektu marketingowej współpracy Rady Sponsorów S.A. Swoim zasięgiem impreza objęła już nie tylko tereny rekreacyjne Hotelu Anders. Prezes Dowgiałło udostępnił zaproszonym Gościom również położony w głębi mazurskiej wsi Guzowy Piec, gdzie powstała sielska Osada Warmińska Hotelu Anders.
Już w piątkowy wieczór przy trzaskającym ogniu w piękną bezchmurną noc wszyscy zaproszeni mieli możliwość bliższego poznania się i integracji. Zrzuciwszy swoje garnitury, w sportowym obuwiu i dżinsach wyglądali i bawili się jak dobrzy znajomi z sąsiedztwa a nie szefowie ważnych koncernów, większych i mniejszych firm.
Świat biznesu, polityki, gastronomii i mediów bawił się znakomicie, chociaż nie do rana, bo na sobotni ranek został zaplanowany pokaz.
Staropolskim zwyczajem przybyłych witano chlebem i solą. Pokazy zainaugurował Prezes OSSKiC Grzegorz Kazubski, który na bazie produktów firm wchodzących w skład RS przygotował naprawdę wyśmienity żurek i doskonałego łososia w cieście francuskim. Następnie Kurt Scheller przy aktywnym wsparciu zaproszonych Gości (z zarządów firm McDonald i Nestle) wykonali Big Hamburgera, do przyrządzenia którego używali... żelazka. Ponadto swoje umiejętności w kreatywnym wykorzystywaniu produktów firm sponsorskich prezentowali m.in. Piotr Kulesza, Tomasz Szymański i Carlos Gonzales-Tejera. Całość pokazu utrzymana w swobodnej konwencji zabawy i relaksu podobała się chyba wszystkim.
Równolegle na terenie rekreacyjnym Hotelu Anders w Starych Jabłonkach rozpoczęły się IV Mistrzostwa Polski Kucharzy w Daniach z Ryb.
Do rywalizacji stanęło 20 ekip z całej Polski w dwuosobowych zespołach.
| Przygotowania przed pokazem kulinarnym
|
O palmę pierwszeństwa według numerów stanowisk rywalizowali:
- Dom Turysty - Kraków: Rafał Śliwa, Maciej Żukiewicz
- Restauracja Prohibicja - Wrocław: Jarosław Bugajski, Grzegorz Cielecki
- Piwnica Świdnicka - Wrocław: Sebastian Konieczko, Tomasz Ronosz
- Restauracja Hiszpańska Chopin - Chorzów: Piotr Klimek, Dawid Pietrasz
- Hotele Zamkowe - Baranów Sandomierski i Krasiczyn: Janusz Pyra Marek Łukasiewicz
- Hotel Haffner - Sopot: Michał Maj, Jean Bos
- Hotel Panorama - Mszczonów: Sławomir Kowalik, Grzegorz Mościcki
- Green Park - Ciechocinek: Radosław Danielak, Tomasz Kosinski
- Hotel Villa Park - Ciechocinek: Jacek Siemiątkowski, Grzegorz Malinowski
- Best Eastern Plaza Hotels - Olsztyn: Bogdan Jeżewski, Andrzej Zielazkiewicz
- Hotel Neptun – Łeba: Mirosław Labuda, Sławomir Miotk
- Tratoria Włoska Chianti – Warszawa: Wiesław Wąsik, Robert Biedrzycki
- Hotel Marriott - Warszawa: Piotr Malecki, Piotr Murawski
- Hotel Holiday Inn - Kraków: Mirosław Zych, Marcin Dudek
- Hotel Mercure Hevelius - Gdańsk: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak
- Hotel Mrongovia - Mrągowo: Michał Grzywacz, Dariusz Dąbrowski
- Hotel Novotel Centrum - Warszawa: Jerzy Dobczyński, Andrzej Głowacki
- Hotel Plaza - Wrocław: Katarzyna Żurawska, Zbigniew Koźlik
- F.H.U. Wiesław Kiełkowski - Rybnik: Damian Nielaba, Marcin Gigla
- Restauracja Co Tu - Warszawa: Katarzyna Kuryłek, Małgorzata Kowalczyk
Kolejny już raz konwencja konkursu oparta została na kanwie tzw. czarnej skrzynki - „Black Box”, w której znajdowały się identyczne produkty dla wszystkich uczestników, z których załogi miały przygotować przystawkę, zupę i drugie danie. |