Jedną z największych atrakcji Sielawy Blues był Konkurs Gotowania Zupy Rybnej, który odbył się 3 czerwca 2007 roku. Przystąpiło do niego pięć ekip składających się z popularnych artystów, polityków i kucharzy.  | Konkurs Gotowania Zupy Rybnej przyciągnął liczną publiczność |
Pierwsze miejsce zdobyła drużyna w składzie: Jarosław Walczyk, Tomasz Kozłowicz i Jan Nasewicz. O sukcesie zadecydował niepowtarzalna zupa rybna: Eksplozja Smaku. Nagrodą dla zawodników był kociołek, pamiątkowy piec i szampan.
Giancarlo Russo, Krzysztof Przepiórka i Mariusz Markiewicz zostali laureatami drugiego miejsca. Swoją zupą Gromówką, podbili podniebienia jury i publiczności Sielawy Blues. Srebro nagrodzone zostało kociołkiem i szampanem.
Trzecie miejsce zdobyła drużyna w składzie: Rafał Targosz, Walentyna Jałocha i Jarosław Klimczak, która przygotowała zupę o nazwie Soljanka. Członkowie ekipy dostali kociołki i szampany.  | Uczestnicy konkursu |
Specjalne wyróżnienie i kociołki od hotelu Anders dostały także dwie biorące udział w zmaganiach załogi:
Carlos Gonzalez Tejera (doradca i PR Stalgast), Włodzimierz Brodziuk i Hanna Szymanderska, którzy przygotowali zupę o roboczej nazwie Tygrysia.
Waldemar Hołówka, Stanisław Harajda i Karol Strasburger, którzy ugotowali natomiast Krem słodko - morski.
Pracę zespołów oceniało profesjonalne jury: Stefan Birek, Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto, Marek Widomski, Jerzy Pasikowski i Arleta Żynel.
Zawodnicy zabawiali publiczność śpiewem. Giancarlo Russo i Carlos Gonzalez Tejera stoczyli pojedynek na najlepsze piosenki. Karol Strasburger, choć poważnie podszedł do konkurencji znalazł czas na anegdoty. Walentyna Jałocha razem z publicznością zaśpiewała najpopularniejsze rosyjskie piosenki.  | |
Jarosław Walczyk, Tomasz Kozłowicz i Jan Nasewicz - zwycięska ekipa przy pracy |
Każda z załóg, po zakończonych zmaganiach sprzedawała swoje danie licznie zgromadzonej publiczności - pieniądze uzyskane ze sprzedaży przeznaczono dla dzieci z domu dziecka.
Prowadzący konkurs Karol Okrasa i Dariusz Maląg razem z publicznością robili falę. Rozbawione audytorium z chęcią przystąpiło do konsumpcji przygotowanych dań.
Patron honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko- Mazurskiego
Organizatorzy: Hotel Anders, Klub Szefów Kuchni, Wędkarski Świat, OSSKiC, Festiwal Smaku
Patroni medialni: Instytut Rynku Hotelarskiego, TVP 3, Gazeta Olsztyńska, Gastrona.pl, Papaja.pl, Restaurator, Menu Smakosza, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Moje Gotowanie, Radio Olsztyn
Sponsor strategiczny: Johnson Diversey
Sponsorzy główni: Wyborowa, Nestle Foodservices, Oerlemans, Sanechem, Miłka, Gronex, Limito, Smoker, Tchibo Coffee Service, Agrimpex, Winterhalter, Pritchitts
Sponsorzy: Unilever Foodsolution, Stalgast, Suempol, Gastromedia, Darbowen, Proglass, Develey, Coca – Cola, Tymbark, Intereuropol, Indykpol, Tan – Viet, Borner, Unifine, Robot – Coupe, Tom – Gast, ABER, Yoona, Hiestand, Wilbo, Bolero, Fiskars, Żywiec, Dar Natury, Nestle Ice Cream, GMS, Best – Pest, Hyperica Natura, Centrum Wina Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|