VI Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki „SIELAWA BLUES”
Hotel „Anders” - Stare Jabłonki – 4-6.06.2004 W tegorocznym programie między innymi znalazły się:
- VI Mistrzostwa Polskich Kucharzy w Potrawach z Ryb
- V Zawody Wędkarskie o Puchar Wędkarskiego Świata
- III Turniej Restauracji Warmii i Mazur
- Potrawa z indyka po warmińsku z największej patelni w Polsce
- Jarmark Warmiński i stoiska sponsorskie
- Koncert zespołów muzycznych i występy zespołów tanecznych
- Sponsorskie pokazy, konkursy i prezentacje produktów
- Wieczorna Gala – impreza integracyjna przy ognisku
Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki to największy w Polsce festyn popularyzujący wędkarstwo i sztukę kulinarną. Wielu gości przyciągnęła wspaniała atmosfera wiosennego pikniku. Można było obejrzeć konkurs najlepszych szefów kuchni, konkurs wędkarski z udziałem popularnych aktorów i kucharzy, a przy dobrej muzyce spróbować potraw ze świeżych ryb.
Nad organizacją Festiwalu czuwali Prezes Andrzej Dowgiałło oraz szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński.
Nowością w tym roku było przygotowanie największej potrawy warmińskiej z indyka na największej patelni w Polsce tj. patelni „Moje Gotowanie”.
Na Jarmarku Warmińskim nie zabrakło atrakcyjnych pamiątek, wyrobów rękodzieła ludowego, ekologicznych wyrobów spożywczych: kozich serów, regionalnych ciast, pierników i przetworów owocowych.
Na imprezie odbyły się pokazy najnowszego sprzętu wędkarskiego. Można było popływać kajakami, rowerami wodnymi i wybrać się na przejażdżkę konno w siodle lub bryczkami. Rosnąca z każdym rokiem popularność największej w Polsce imprezy wędkarsko – kulinarnej przyciągnęła znów ponad 20 tys. widzów.
Restauracje z całego kraju wzięły udziału w VI Mistrzostwach Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb, które odbyły się 5 czerwca w sobotę. Tradycyjnie zgromadziła się liczna grupa startujących, w sumie w tym roku do zawodów stanęło 19 profesjonalnych ekip kucharskich. Ekipy konkursowe miały za zadanie przygotować przekąskę gorącą z użyciem pstrąga i jedno danie podstawowe ze skomponowaniem filetów z sandacza i filetów z łososia ze skórą wraz z dodatkami. Potrawy przygotowywano dla 5 osób. Czas sporządzenia dań konkursowych nie mógł przekroczyć 2 godzin, licząc rozpalenie grilla.
I miejsce ekipa Hotel Jan III Sobieski z Warszawy w składzie:
Artur Prątnicki
Kamil Szulc
II miejsce ekipa Hotelu Park - Panorama z Olsztyna w składzie:
Bogdan Jeżewski
Andrzej Zielaskiewicz
III miejsce ekipa Hotelu Westin z Warszawy w składzie
Marcin Sasin
Ernest Jagodziński
W skład jury weszli tym razem młodzi szefowie kuchni znani z największych konkursów kulinarnych w Polsce:
Artur Woszczyński - Sous chef de ciusine z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy
Przemysław Kaczmarek - Szef kuchni UBF z Poznania
Piotr Kornet - Szef kuchni w Sushi Bar Tekeda z Warszawy
Łukasz Mielcarek - Sous chef de cuisine z Metro Jazz Club z Warszawy
Arkadiusz Panek - Sous chef de ciusine z Restauracji Brovaria z Poznania
Tomasz Purol - Sous chef de ciusine z Restauracji Brovaria z Poznania
Prace ekip i jury wspierali eksperci: Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Robert Sowa, Jarosław Walczyk i Mirosław Drewniak. Czy nastąpi kulinarna zmiana warty zobaczymy niebawem.
Pozostałe startujące ekipy:
Hotel Haffner z Sopotu
Łukasz Szczepaniak
Michał Zawierzeniec
Hotel Nadmorski z Gdyni
Łukasz Fulara
Sebastian Truszkowski
Hotele Zamkowe z Baranowa Sandomierskiego i Krasiczyna
Janusz Pyra
Marek Łukasiewicz
Hotel 500 z Zegrza
Sylwester Prokopiuk
Mariusz Jamroszczyk
Restauracja Chopin z Chorzowa
Dawid Pietrasz
Restauracja Swojskie Jadło z Racibórza
Marcin Gigla
Krzysztof Bończyk
Restauracja La Cantina z Katowic
Marcin Majewski
Łukasz Roś
Restauracja Włoska z Bydgoszczy
Agnieszka Kudłacz
Przemysław Zgarda
Restauracja Havana Club z Olsztyna
Marek Michalak
Roman Rogala
Mango Catering z Piły
Aldona Michalewicz
Michał Witt
Restauracja Wyspiański - Klub Plastyków z Krakowa
Michał Kuduk
Rafał Śliwa
Restauracja Stara Karczma ze Szczyrku
Wiesław Ambros
Rafał Pastuszka
Restauracja Dolce Vita z Bydgoszczy
Agnieszka Sypułkowska
Emil Studnicki
Akademia Kurta Schellera z Warszawy - Nestle
Jacek Świerk
Radek Rakowski
Mała Serbia - Technikum Gastronomiczne z Warszawy - Inter Europol Piekarnia Szwajcarska S.A
Michał Kustra
Srdjan Stojanovic
Wydawnictwo Wędkarski Świat
Robert Jacek Dzwonkowski
Daniel Wegner
Wieczorem w sobotę odbyła się gala, na której można było spróbować potraw przygotowanych pod okiem Szefa Kuchni Hotelu Anders Dariusza Strucińskiego przy dużym udziale sponsorów imprezy.
Organizatorzy:
Anders Group, Klub Szefów Kuchni, Sudety - IT, Świat Wędkarski
Sponsorzy Główni:
Oerlemans, Broil King, Kamis, Wyborowa S.A., Johnson Diversey
Sponsorzy:
Opel, Coca-cola, Heinz, Impel, Pudliszki, Janex, Volkswagen, Tasman, Mleczarnia Łukta, PZU Życie, Norge, Nałęczowianka, Dr Oetker, Stalgast, MAG Dystrybucja, Żywiec, Pędzik Hodowla Suma, Nestle, Gastromedia, Scholler, InterEuropol Piekarnia Szwajcarska, Suempol, Partner Center
Patroni medialni:
Radio Olsztyn, Gazeta Olsztyńska, Hotelarz, Rynek Turystyczny, Wędkarski Świat, Przegląd Gastronomiczny, Moje Gotowanie, Gastronomie.pl, Papaja.pl, Świat Hoteli, Nowości Gastronomiczne, Menu, Przy Stoliku, W-m.pl, Gastrona.pl |