Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.12.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Sielawa Blues 2004 - wyniki

VI Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki „SIELAWA BLUES”
Hotel „Anders” - Stare Jabłonki – 4-6.06.2004

Zobaczcie Państwo

Sielawa Blues 2004

Najlepsza Restauracja

Wielka Patelnia

W tegorocznym programie między innymi znalazły się:

  • VI Mistrzostwa Polskich Kucharzy w Potrawach z Ryb
  • V Zawody Wędkarskie o Puchar Wędkarskiego Świata
  • III Turniej Restauracji Warmii i Mazur
  • Potrawa z indyka po warmińsku z największej patelni w Polsce
  • Jarmark Warmiński i stoiska sponsorskie
  • Koncert zespołów muzycznych i występy zespołów tanecznych
  • Sponsorskie pokazy, konkursy i prezentacje produktów
  • Wieczorna Gala – impreza integracyjna przy ognisku

Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki to największy w Polsce festyn popularyzujący wędkarstwo i sztukę kulinarną. Wielu gości przyciągnęła wspaniała atmosfera wiosennego pikniku. Można było obejrzeć konkurs najlepszych szefów kuchni, konkurs wędkarski z udziałem popularnych aktorów i kucharzy, a przy dobrej muzyce spróbować potraw ze świeżych ryb.

Nad organizacją Festiwalu czuwali Prezes Andrzej Dowgiałło oraz szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński.

Nowością w tym roku było przygotowanie największej potrawy warmińskiej z indyka na największej patelni w Polsce tj. patelni „Moje Gotowanie”.

Na Jarmarku Warmińskim nie zabrakło atrakcyjnych pamiątek, wyrobów rękodzieła ludowego, ekologicznych wyrobów spożywczych: kozich serów, regionalnych ciast, pierników i przetworów owocowych.

Na imprezie odbyły się pokazy najnowszego sprzętu wędkarskiego. Można było popływać kajakami, rowerami wodnymi i wybrać się na przejażdżkę konno w siodle lub bryczkami. Rosnąca z każdym rokiem popularność największej w Polsce imprezy wędkarsko – kulinarnej przyciągnęła znów ponad 20 tys. widzów.

Restauracje z całego kraju wzięły udziału w VI Mistrzostwach Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb, które odbyły się 5 czerwca w sobotę. Tradycyjnie zgromadziła się liczna grupa startujących, w sumie w tym roku do zawodów stanęło 19 profesjonalnych ekip kucharskich. Ekipy konkursowe miały za zadanie przygotować przekąskę gorącą z użyciem pstrąga i jedno danie podstawowe ze skomponowaniem filetów z sandacza i filetów z łososia ze skórą wraz z dodatkami. Potrawy przygotowywano dla 5 osób. Czas sporządzenia dań konkursowych nie mógł przekroczyć 2 godzin, licząc rozpalenie grilla.

I miejsce

ekipa Hotel Jan III Sobieski z Warszawy w składzie:

Artur Prątnicki
Kamil Szulc


II miejsce

ekipa Hotelu Park - Panorama z Olsztyna w składzie:

Bogdan Jeżewski
Andrzej Zielaskiewicz


III miejsce

ekipa Hotelu Westin z Warszawy w składzie

Marcin Sasin
Ernest Jagodziński


W skład jury weszli tym razem młodzi szefowie kuchni znani z największych konkursów kulinarnych w Polsce:

Artur Woszczyński - Sous chef de ciusine z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy
Przemysław Kaczmarek - Szef kuchni UBF z Poznania
Piotr Kornet - Szef kuchni w Sushi Bar Tekeda z Warszawy
Łukasz Mielcarek - Sous chef de cuisine z Metro Jazz Club z Warszawy
Arkadiusz Panek - Sous chef de ciusine z Restauracji Brovaria z Poznania
Tomasz Purol - Sous chef de ciusine z Restauracji Brovaria z Poznania

Prace ekip i jury wspierali eksperci: Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Robert Sowa, Jarosław Walczyk i Mirosław Drewniak. Czy nastąpi kulinarna zmiana warty zobaczymy niebawem.

Pozostałe startujące ekipy:

Hotel Haffner z Sopotu
Łukasz Szczepaniak
Michał Zawierzeniec

Hotel Nadmorski z Gdyni
Łukasz Fulara
Sebastian Truszkowski

Hotele Zamkowe z Baranowa Sandomierskiego i Krasiczyna
Janusz Pyra
Marek Łukasiewicz

Hotel 500 z Zegrza
Sylwester Prokopiuk
Mariusz Jamroszczyk

Restauracja Chopin z Chorzowa
Dawid Pietrasz

Restauracja Swojskie Jadło z Racibórza
Marcin Gigla
Krzysztof Bończyk

Restauracja La Cantina z Katowic
Marcin Majewski
Łukasz Roś

Restauracja Włoska z Bydgoszczy
Agnieszka Kudłacz
Przemysław Zgarda

Restauracja Havana Club z Olsztyna
Marek Michalak
Roman Rogala

Mango Catering z Piły
Aldona Michalewicz
Michał Witt

Restauracja Wyspiański - Klub Plastyków z Krakowa
Michał Kuduk
Rafał Śliwa

Restauracja Stara Karczma ze Szczyrku
Wiesław Ambros
Rafał Pastuszka

Restauracja Dolce Vita z Bydgoszczy
Agnieszka Sypułkowska
Emil Studnicki

Akademia Kurta Schellera z Warszawy - Nestle
Jacek Świerk
Radek Rakowski

Mała Serbia - Technikum Gastronomiczne z Warszawy - Inter Europol Piekarnia Szwajcarska S.A
Michał Kustra
Srdjan Stojanovic

Wydawnictwo Wędkarski Świat
Robert Jacek Dzwonkowski
Daniel Wegner

Wieczorem w sobotę odbyła się gala, na której można było spróbować potraw przygotowanych pod okiem Szefa Kuchni Hotelu Anders Dariusza Strucińskiego przy dużym udziale sponsorów imprezy.

Organizatorzy:
Anders Group, Klub Szefów Kuchni, Sudety - IT, Świat Wędkarski

Sponsorzy Główni:
Oerlemans, Broil King, Kamis, Wyborowa S.A., Johnson Diversey

Sponsorzy:

Opel, Coca-cola, Heinz, Impel, Pudliszki, Janex, Volkswagen, Tasman, Mleczarnia Łukta, PZU Życie, Norge, Nałęczowianka, Dr Oetker, Stalgast, MAG Dystrybucja, Żywiec, Pędzik Hodowla Suma, Nestle, Gastromedia, Scholler, InterEuropol Piekarnia Szwajcarska, Suempol, Partner Center

Patroni medialni:

Radio Olsztyn, Gazeta Olsztyńska, Hotelarz, Rynek Turystyczny, Wędkarski Świat, Przegląd Gastronomiczny, Moje Gotowanie, Gastronomie.pl, Papaja.pl, Świat Hoteli, Nowości Gastronomiczne, Menu, Przy Stoliku, W-m.pl, Gastrona.pl
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000