VI Turniej Restauracji Warmii i Mazur wygrała ekipa Hotelu Rydzewski z Ełku. Mozaika rybaka, Mazurski rosół z kluseczkami mięsnymi oraz Polędwica wołowa otulona boczkiem na borowikach zachwyciły jurorów. Konkurs rozegrał się 3 czerwca 2007 roku podczas IX Sielawy Blues.
Bożena Grzegorczyk, Urszula Gorajewska i Artur Czupryński - przedstawiciele Hotelu Rydzewski nagrodzeni zostali pucharem marszałka województwa warmińsko-mazurskiego a także zestawem gastronomicznym o wartości 6.000 złotych. Wśród nagród znalazła się również gillo-wędzarnia Queen Smoker, zaproszenie na szkolenie z kuchni włoskiej Makro i upominki oraz dyplomy od sponsorów. Ta sama ekipa doceniona została także za Najlepszą Aranżację Stoiska.  | Laureaci Turnieju wraz z Agnieszką Woźniak z firmy TOM-GAST |
II miejsce na podium zajęła ekipa Gospodarstwa Agroturystycznego Źrebaczówka z Liwy. Ewa Rodzewicz, Katarzyna Dzika i Monika Żurawska przygotowały: Plince z ziołami, Zupę rybną z grzankami, Karpia na grzance ze śliwką oraz Nalewkę z końskiego kopyta. Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego wręczył im puchar okolicznościowy, w nagrodę otrzymały także zestaw gastronomiczny o wartości 4.000 złotych i upominki od sponsorów.
Firma gastronomiczna Krys-Stan w składzie: Anna Tomaszewska i Dariusz Skonieczka znaleźli się na III miejscu. Uhonorowani zostali pucharem od marszałka województwa a także zestawem gastronomicznym o wartości 2.000 złotych i upominkami od sponsorów.
IV miejsca zajęła Stajnia Janczary - Wojciech Charewicz i Maciej Gosiewski, na V miejscu uplasowały się panie reprezentujące Zajazd u Leszka - Longina Ambrochowicz, Wanda Winiarska i Cecylia Panasewicz. Obie ekipy otrzymały upominki od sponsorów Turnieju. Wszyscy uczestnicy natomiast dostali pamiątkowe dyplomy.  | Ekipa Hotelu Rydzewskiego zajęła I miejsce, wygrała też w kategorii Najlepsza Aranżacja Stoiska |
Konkurs rozgrywał się tradycyjnie - uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawy kuchni regionalnej: przystawkę, zupę i danie główne z wykorzystaniem karpia. Swoje nagrody przyznawało jury składające się z profesjonalistów - szefów kuchni i osób związanych z branżą. W jego skład weszli: Jerzy Pasikowski - przewodniczący, Andrzej Bałdyga, Stefan Birek, Tomasz Deker, Mirosław Drewniak, Carl Friedle, Zbigniew Kurleto, Kut Scheller, Hanna Szymanderska, Jarosław Walczyk, Marek Widomski, Krzysztof Wojtal, Arleta Żynel.
Regionalne smakowitości oceniało także audytorium Sielawy Blues poprzez zakup cegiełki. Swoją nagrodę publiczność przyznała Wojciechowi Charewiczowi i Maciejowi Gosiewskiemu - reprezentantom Stajni Janczary.
Puchar okolicznościowy i weekend w Hotelu Anders a także nagrody od sponsorów za Najlepsze Danie Rybne - Rybę ze spiżarni babuni otrzymała drużyna Catering Service u Michała z Olsztyna - Michał Wierzbicki, Anna Fedorowicz i Łukasz Rymaniak.
Najlepszą Potrawę Regionalną przygotowali: Paweł Dąbrowski i Alina Dąbrowska z Dąbrowszczyzna - prywatna wieś. W nagrodę pojadą na weekend do Szklarskiej Poręby, otrzymali także okolicznościowy puchar od Hotelu Anders oraz nagrody od sponsorów Turnieju.  | |
Przedstawicielki Źrebaczówki z Liwy zajęły II miejsce |
Patron honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko- Mazurskiego
Organizatorzy: Hotel Anders, Klub Szefów Kuchni, Wędkarski Świat, OSSKiC, Festiwal Smaku
Patroni medialni: Instytut Rynku Hotelarskiego, TVP 3, Gazeta Olsztyńska, Gastrona.pl, Papaja.pl, Restaurator, Menu Smakosza, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Moje Gotowanie, Radio Olsztyn
Sponsor strategiczny: Johnson Diversey
Sponsorzy główni: Wyborowa, Nestle Foodservices, Oerlemans, Sanechem, Miłka, Gronex, Limito, Smoker, Tchibo Coffee Service, Agrimpex, Winterhalter, Pritchitts
Sponsorzy: Unilever Foodsolution, Stalgast, Suempol, Gastromedia, Darbowen, Proglass, Develey, Coca – Cola, Tymbark, Intereuropol, Indykpol, Tan – Viet, Borner, Unifine, Robot – Coupe, Tom – Gast, ABER, Yoona, Hiestand, Wilbo, Bolero, Fiskars, Żywiec, Dar Natury, Nestle Ice Cream, GMS, Best – Pest, Hyperica Natura, Centrum Wina Joanna Załęska - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|