W dniach 3-5 czerwca 2005 w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbył się VII Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki "Sielawa Blues 2005". | |
Organizatorem konkursu był Hotelu Anders w Starych Jabłonkach przy współpracy z Klubem Szefów Kuchni.
Sielawa Blues to największy w Polsce festyn popularyzujący wędkarstwo i sztukę kulinarną. Wielu gości przyciąga wspaniała atmosfera wiosennego pikniku. Można tu było obejrzeć konkurs najlepszych szefów kuchni, konkurs wędkarski z udziałem popularnych aktorów, czy też przy dobrej muzyce spróbować potraw ze świeżych ryb.
Przedstawiamy relację z VII Mistrzostw Polski Kucharzy w potrawach z ryb, które odbyły się w sobotę, 4 czerwca 2005 r. Nad przebiegiem konkursu czuwało znakomite jury.
Jury techniczne: - Waldemar Hołówka - prezes hoteli Rivendell w Szczawnie Zdrój,
- Marcin Budynek - szef kuchni w hotelu Warszawa w Augustowie,
- Jacek Szczepański - szef kuchni w hotelu Warszawianka w Jachrance,
- Giancarlo Russo - szef kuchni w restauracji Giancarlo w Warszawie,
- Jarosław Roszak - szef kuchni w hotelu Lival w Gdańsku
- Constant-Michel Labarre - szef kuchni w pałacu Wiejce,
Jury Gwiazd:- Iwona Krupa (Super Express)
- Piotr Gębarowski (TVP)
- Barbara Czarnecka (TVP)
- Karol Okrasa (TVP - „Gotuj z Okrasą”)
- Teofilas Vafidis (TVP 2)
Jury degustacyjne profesjonalne:- Kurt Scheller - przewodniczący
- Jerzy Pasikowski
- Jarosław Walczyk
- Grzegorz Labuda
- Wiesław Bober
- Arleta Żynel
Laureatami Konkursu zostali: I miejsce | Anna Rączkowska, Krzysztof Kowalczyk - 821 pkt.
Hotel Radison Sas – Warszawa |
II miejsce | Wiesław Ambroz, Mariusz Friebe - 815 pkt.
Stara Karczma – Szczyrk |
III miejsce | Daniel Burandt, Łukasz Szczepaniak - 777 pkt.
Hotel Haffner – Sopot |
Pozostali uczestnicy biorący udział w konkursie:- Urszula Sygentowska, Birek Konrad - 754 pkt.
Hotel J. III Sobieski – Warszawa
- Paweł Koch, Przemysław Gajewski - 629 pkt.
Mazurkas Travel – Ożarów
- Reprezentacja Litwy - 598 pkt.
- Reprezentacja Łotwy
- Reprezentacja Ukrainy
- Piotr Marniak, Waldemar Rydz - 646 pkt.
Unity Line –„Polonia” – Szczecin
- Tomasz Cieślak, Zbigniew Kuzio - 639 pkt.
Unity Line –„Gryf” – Szczecin
- Sebastian Gołębiewski, Jacek Świerk - 685 pkt.
Team Nestle
- Dariusz Richter, Matayoshi Haraguchi - 707 pkt.
Sanechem - Kuchnie Świata – Czosnów
- Piotr Kitowski, Marta Zygmunt - 742 pkt.
Hotel Nadmorski – Gdynia
- Bartosz Budnik, Artur Szymański - 636 pkt.
Hotel Łeba – Łeba
- Łukasz Michoń, Dariusz Bolanowski - 554 pkt.
Restauracja „Luizjana” - Warszawa
- Jacek Fajkowski, Krzysztof Dąbrowski - 591 pkt.
Restauracja Magellan – Bronisławice k. Łodzi
- Kamil Piwowarczyk, Mirosław Jabłoński - 665 pkt.
Hotel Kongresowy – Kielce
- Damian Nielaba, Marcin Gigla - 665 pkt.
Restauracja „Leśniczówka” - Wodzisław Śląski
- Dominik Ciubak, Łukasz Piliszek - 553 pkt.
Restauracja „Opera” - Warszawa
- Andrzej Słociński, Mariusz Piątek - 555 pkt.
Gospoda „Dwie Wiedźmy” – Żory
- Robert Wiśnicki, Paweł Pęczyński - 662 pkt.
Hotel Park – Olsztyn
- Sebastian Bień, Łukasz Fedorowicz - 564 pkt.
Restauracja Pesca Bar - Warszawa
Sponsorzy strategiczni: Agrimpex, Johnson Diversey, Oerlemans, Wyborowa S.A., Mleczarnia Łukta, Nestle.
Sponsorzy: Nestle Schöller, Nestle Waters, Kasol - Leśne skarby, Tasman, Fisch, Partner Center, Podravka, Janex, Aber, Iglotex, Fanex, Stalgast, Gronex, Suchi Tekeda, North Coast, Dora Metal, PZU Życie, Wilbo, Cheman, Suempol, Winterhalter, Gastromedia, Dr. Oetker, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Villeroy & Boch, Fagor, Coca-Cola, Żywiec, Rudopal, RUN Chłodnia, Sokpol, Matrex – Mierki
Patroni Medialni: TVP, Super Express, Gazeta Olsztyńska, Radio Olsztyn, Gastrona.pl, W-M.PL, Menu Smakosza, Moje Gotowanie, Hotelarz, Przy Stoliku, Papaja.pl, Restaurator |