W dniach 30.V - 1.VI.2003 odbyła się piąta edycja Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki "Sielawa Blues". Organizatorami Festiwalu było Czasopismo „Wędkarski Świat” i Hotel „Anders”.
Cały festiwal odbywał się przy współpracy i pod patronatem OSSKiC oraz SPKiC.
Impreza odbyła się jak co roku na terenach należących do Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach nad jeziorem Szeląg.
W tym roku kucharze z całej Polski konkurowali w przyrządzaniu potraw z pstrąga.
Wybrano w konkursie najlepszą restaurację Warmii i Mazur.
Aktorzy przy pomocy kucharzy gotowali zupę rybną.
Wędkarze walczyli o Puchar „Wędkarskiego Świata”.
Oto wyniki konkursów kulinarnych
V Mistrzostwa Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb:
I miejsce – 1183 pkt. - Mariola Głuszak i Andrzej Leszczuk - Hotel Marriott z Warszawy,
II miejsce – 1102 pkt. - Andrzej Ławniczak i Marek Pietrzak - Hotel Heveliusz z Gdańska,
III miejsce – 937 pkt. - Łukasz Michoń i Norbert Pazio - Hotel Radisson SAS z Warszawy.
Najlepszą przystawkę przygotował Hotel Heveliusz a danie główne Hotel Marriott.
Nagrody Jury Degustacyjnego:
I miejsce - Andrzej Zielaskiewicz, Bogdan Jeżewski - Hotel Park z Olsztyna,
II miejsce - Jacek Czerny, Wiesław Wąsik - Tratoria Chianti z Warszawy,
III miejsce - Paweł Rak, Artur Prątnicki - Hotel Jan III Sobieski z Warszawy. | |