2 czerwca 2007 roku w Starych Jabłonkach podczas Sielawy Blues odbyły się I Mistrzostwa Polski w Carvingu.
Supattra Seeda – zawodniczka z Tajlandii, zdominowała konkurencję. Zdobyła tytuł Mistrza Polski, I miejsce w kategorii Kompozycja i Nagrodę Specjalną dla Kobiety. W nagrodę otrzymała: Puchar Prezesa Gronexu (wręczany osobiście przez Adama Trzewika), podwójne zaproszenie na szkolenie w Akademii Carvingu w Niemczech o wartości 10.000 zł od prezesa Gronexu, walizkę noży od firmy Börner oraz pamiątkowe dyplomy, puchary i upominki od sponsorów.
W takim konkursie brałam udział po raz pierwszy, ale bardzo mi się podobał. Do udziału zgłosili mnie kucharze, z którymi współpracuję na co dzień. Kiedy zobaczyłam prace swoich konkurentów, myślałam, że nie mam szans na wygraną – były naprawdę dobre - mówiła szczęśliwa zwyciężczyni.  | Adam Trzewik wręczał puchary i nagrody laureatom mistrzostw |
I miejsce w drugiej z kategorii, za wycięcie najlepszych: arbuza i dwóch melonów zajął Mirosław Bobrowski. Zwycięzca został nagrodzony pamiątkowym dyplomem i pucharem, który także wręczał Adam Trzewik, prezes Gronexu, książką i płytą instruktażową o carvingu od firmy Gronex, walizką noży Börner.
Zmagania zawodników i efekt finalny prac oceniało jury w składzie: Bożena Sikoń – przewodnicząca, Wiesław Bober, Tomasz Deker, Karl Fiederle, Grzegorz Kazubski.  | Uczestnicy I Mistrzostw w Carvingu wraz z Dariuszem Frelakiem |
W konkursie wzięli udział:
- Mirosław Bobrowski
- Marek Rybacki
- Supattra Seeda
- Alan Seenyen
- Tomasz Szpalek
- Dariusz Ślusarczyk
- Jacek Świerk
- Krzysztof Wierzba
- Maciej Woś
Uczestnicy mistrzostw rzeźbili w owocach i warzywach zapewnionych przez firmę Gronex. Do wycinania używali noży Börner dostarczonych przez firmę Elwa. Eksponaty, które przygotowała podczas konkursu Supattra Seeda można było nabyć na aukcji, z której dochód przeznaczony został dla dzieci z domu dziecka. Właścicielem rzeźby został Wiesław Bober.  | |
Kompozycja mistrzyni Supattry Seeda |
Sponsorzy i patroni Sielawy Blues 2007:
Patron honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko- Mazurskiego
Organizatorzy: Hotel Anders, Klub Szefów Kuchni, Wędkarski Świat, OSSKiC, Festiwal Smaku
Patroni medialni: Instytut Rynku Hotelarskiego, TVP 3, Gazeta Olsztyńska, Gastrona.pl, Papaja.pl, Restaurator, Menu Smakosza, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Moje Gotowanie, Radio Olsztyn
Sponsor strategiczny: Johnson Diversey
Sponsorzy główni: Wyborowa, Nestle Foodservices, Oerlemans, Sanechem, Miłka, Gronex, Limito, Smoker, Tchibo Coffee Service, Agrimpex, Winterhalter, Pritchitts
Sponsorzy: Unilever Foodsolution, Stalgast, Suempol, Gastromedia, Darbowen, Proglass, Develey, Coca – Cola, Tymbark, Intereuropol, Indykpol, Tan – Viet, Borner, Unifine, Robot – Coupe, Tom – Gast, ABER, Yoona, Hiestand, Wilbo, Bolero, Fiskars, Żywiec, Dar Natury, Nestle Ice Cream, GMS, Best – Pest, Hyperica Natura, Centrum Win Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|