2 czerwca w Starych Jabłonkach odbyły się IX Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb. Zawodnicy rywalizowali ze sobą w kilku kategoriach, poza nagrodą główną, swoje wyróżnienie przyznało Jury Gwiazd i publiczność. Drużyny mogły również zdobyć dodatkową nagrodę za najlepszą aranżację stoiska.
Pierwsze miejsce zdobyli debiutujący w kulinarnych konkursach Jacek Babula i Przemysław Kaczor - reprezentanci Hotelu Hilton z Warszawy. Zwycięskie danie to: Grillowany sandacz z risotto aromatyzowany anyżem podany z sosem mango i regionalnymi dodatkami. Zgodnie z tradycją Sielawy Blues po wręczeniu nagród (nagroda pieniężna w wysokości 10.000 zł, szkło kryształowe, pamiątkowe medale i puchar, nagrody oraz zestawy gadżetów od sponsorów) laureaci zostali wrzuceni do jeziora. Zwycięzcy dostali także specjalną statuetkę przyznaną przez Klub Szefów Kuchni.
Jest to nasz pierwszy start. Chcieliśmy spróbować sił w takim konkursie. Wygrana jest więc dla nas tym bardziej miłym zaskoczeniem. Takie konkursy jak ten bardzo rozwijają. Będziemy próbować sił w kolejnych - dostaliśmy zaproszenie do Poznania na Kulinarny Puchar Polski - mówili szczęśliwi zwycięzcy.  | Jacek Babula i Przemysław Kaczor |
Drugie miejsce na podium zdobyli: Artur Pijanowski i Łukasz Lisowski z Hotelu Intercontinental z Warszawy. Przygotowali danie: Rybne szaleństwo – mazurski sandacz prosto z rozżarzonego grilla w ducee z homarem w towarzystwie egzotycznego mango i wanilii na chrupiącej cukinii. Drużyna otrzymała: nagrodę pieniężną w wysokości 6.000 zł, szkło kryształowe, pamiątkowe medale i puchar, nagrody oraz zestawy gadżetów od sponsorów.
Łukasz Pielak i Sylwester Kępiński z warszawskiego Hotelu Bristol potrawą Roladki z sandacza marynowane w sosie orientalnym pod pierzynką z sera twarogowego i gruszki w towarzystwie racuszków z cukinii przełożonych kapturkiem z cebuli i czarnej porzeczki zdobyli trzecie miejsce. Reprezentanci Hotelu Bristol otrzymali: nagrodę pieniężną w wysokości 3.000 zł, szkło kryształowe, pamiątkowe medale i puchar, nagordy oraz zestawy gadżetów od sponsorów.
Za najlepszą aranżację stoiska nagrodzeni zostali: Łukasz Szczepaniak i Daniel Burandy - Hotel Haffner. Przebrani za chirurgów z precyzją i zaangażowaniem oddawali się swojej pracy.  | Łukasz Szczepaniak i Daniel Burandy |
Jury Gwiazd w składzie: Agnieszka Perepeczko, Danuta Błażejczyk, Walentyna Jałocha, Theofilos Vafidis i Krzysztof Przepiórka wyróżniło duet Sylwia Bukała i Jarosław Krawczyk, reprezentantów Hotelu Mazurkas.
Publiczność nagrodziła natomiast ekipę Unity Line w składzie: Radosław Grynder, Waldemar Rydz. Na zwycięzców oddano 142 głosy spośród 300 biorących udział.
W konkursie wzięły także udział następujące ekipy:
- Hotel Orange - Jarosław Nowak, Bartosz Maciejewski
- Park Hotel Szczecin - Rafał Babkiewicz, Daniel Partyka
- Hotel Magellan - Katarzyna Tuchowska, Krzysztof Dąbrowski
- Hotel Polonia Palace - Michał Kustra, Paweł Kwiatkowski
- Hotel Kopernik Olsztyn - Jowita Zielińska, Roman Rogala
- Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim - Kamil Szubstarski, Marek Łukaszewicz
- Art. Hotel - Paweł Ryckiewicz, Rafał Ratajczyk
- Hotel City - Ariel Kuliński, Adam Kowalewski
- Hotel Nadmorski - Łukasz Fulara, Piotr Kitowski
- Restauracja Wierzynek - Tomasz Turecki, Marcin Sołtys
- Hotel Westin - Rafał Lewczuk, Paweł Kamiński
- Hotel HP Park - Andrzej Konowalski, Grzegorz Gajewski
- Giancarlo Ristorante Italiano - Adam Przybysz, Paweł Madej
- Sodexho Poznań - Mariusz Czyż, Aleksander Brych
Pracę zespołów oceniało jury techniczne w składzie: Stefan Birek, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski, Mirosław Drewniak, Waldemar Hołówka, Zbigniew Kurleto, Grzegorz Labuda, Jerzy Pasikowski, Jarosław Roszak, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Marek Widomski i Krzysztof Wojtal.  | |
Jury techniczne i degustacyjne |
Zadaniem każdej z ekip uczestniczących w konkursie było przygotowanie:
-
10 porcji dania głównego z wykorzystaniem 3 kg fileta z sandacza. Ekipy miały za zadanie przygotować 2 razy po 5 porcji na dwóch półmiskach dla dwóch oddzielnych ekip jurorskich: jury profesjonalistów złożonego z szefów kuchni reprezentujących KSK i OSSKiC oraz ekipy jury gwiazd złożonej z aktorów i dziennikarzy;
-
Co najmniej 50 porcji z wykorzystaniem 10 kg fileta z koryfeny, które były rozdawane wśród publiczności w zamian za wejściówkę – „rybkę”.
Patron honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko- Mazurskiego
Organizatorzy: Hotel Anders, Klub Szefów Kuchni, Wędkarski Świat, OSSKiC, Festiwal Smaku
Patroni medialni: Instytut Rynku Hotelarskiego, TVP 3, Gazeta Olsztyńska, Gastrona.pl, Papaja.pl, Restaurator, Menu Smakosza, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Moje Gotowanie, Radio Olsztyn
Sponsor strategiczny: Johnson Diversey
Sponsorzy główni: Wyborowa, Nestle Foodservices, Oerlemans, Sanechem, Miłka, Gronex, Limito, Smoker, Tchibo Coffee Service, Agrimpex, Winterhalter, Pritchitts
Sponsorzy: Unilever Foodsolution, Stalgast, Suempol, Gastromedia, Darbowen, Proglass, Develey, Coca – Cola, Tymbark, Intereuropol, Indykpol, Tan – Viet, Borner, Unifine, Robot – Coupe, Tom – Gast, ABER, Yoona, Hiestand, Wilbo, Bolero, Fiskars, Żywiec, Dar Natury, Nestle Ice Cream, GMS, Best – Pest, Hyperica Natura, Centrum Wina
Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|