Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
10.05.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IX Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb - Sielawa Blues 2007

Zobaczcie państwo:
Sielawa Blues 2007
VI Turniej Restauracji Warmii i Mazur
IX Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb
Konkurs Gotowania Zupy Rybnej
I Mistrzostwa Polski w Carvingu
Sielawa Blues 2006
Sielawa Blues 2005
Sielawa Blues 2004

2 czerwca w Starych Jabłonkach odbyły się IX Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb. Zawodnicy rywalizowali ze sobą w kilku kategoriach, poza nagrodą główną, swoje wyróżnienie przyznało Jury Gwiazd i publiczność. Drużyny mogły również zdobyć dodatkową nagrodę za najlepszą aranżację stoiska.

Pierwsze miejsce zdobyli debiutujący w kulinarnych konkursach Jacek Babula i Przemysław Kaczor - reprezentanci Hotelu Hilton z Warszawy. Zwycięskie danie to: Grillowany sandacz z risotto aromatyzowany anyżem podany z sosem mango i regionalnymi dodatkami. Zgodnie z tradycją Sielawy Blues po wręczeniu nagród (nagroda pieniężna w wysokości 10.000 zł, szkło kryształowe, pamiątkowe medale i puchar, nagrody oraz zestawy gadżetów od sponsorów) laureaci zostali wrzuceni do jeziora. Zwycięzcy dostali także specjalną statuetkę przyznaną przez Klub Szefów Kuchni.

Jest to nasz pierwszy start. Chcieliśmy spróbować sił w takim konkursie. Wygrana jest więc dla nas tym bardziej miłym zaskoczeniem. Takie konkursy jak ten bardzo rozwijają. Będziemy próbować sił w kolejnych - dostaliśmy zaproszenie do Poznania na Kulinarny Puchar Polski - mówili szczęśliwi zwycięzcy.
Jacek Babula i Przemysław Kaczor

Drugie miejsce na podium zdobyli: Artur Pijanowski i Łukasz Lisowski z Hotelu Intercontinental z Warszawy. Przygotowali danie: Rybne szaleństwo – mazurski sandacz prosto z rozżarzonego grilla w ducee z homarem w towarzystwie egzotycznego mango i wanilii na chrupiącej cukinii. Drużyna otrzymała: nagrodę pieniężną w wysokości 6.000 zł,  szkło kryształowe, pamiątkowe medale i puchar, nagrody oraz zestawy gadżetów od sponsorów.

Łukasz Pielak i Sylwester Kępiński z warszawskiego Hotelu Bristol potrawą Roladki z sandacza marynowane w sosie orientalnym pod pierzynką z sera twarogowego i gruszki w towarzystwie racuszków z cukinii przełożonych kapturkiem z cebuli i czarnej porzeczki zdobyli trzecie miejsce. Reprezentanci Hotelu Bristol otrzymali: nagrodę pieniężną w wysokości 3.000 zł, szkło kryształowe, pamiątkowe medale i puchar, nagordy oraz zestawy gadżetów od sponsorów.

Za najlepszą aranżację stoiska nagrodzeni zostali: Łukasz Szczepaniak i Daniel Burandy - Hotel Haffner. Przebrani za chirurgów z precyzją i zaangażowaniem oddawali się swojej pracy.

Łukasz Szczepaniak i Daniel Burandy

Jury Gwiazd w składzie: Agnieszka Perepeczko, Danuta Błażejczyk, Walentyna Jałocha, Theofilos Vafidis i Krzysztof Przepiórka wyróżniło duet Sylwia Bukała i Jarosław Krawczyk, reprezentantów Hotelu Mazurkas.

Publiczność nagrodziła natomiast ekipę Unity Line w składzie: Radosław Grynder, Waldemar Rydz. Na zwycięzców oddano 142 głosy spośród 300 biorących udział.

W konkursie wzięły także udział następujące ekipy:

  • Hotel Orange  - Jarosław Nowak, Bartosz Maciejewski
  • Park Hotel Szczecin   - Rafał Babkiewicz, Daniel Partyka
  • Hotel Magellan   - Katarzyna Tuchowska, Krzysztof Dąbrowski
  • Hotel Polonia Palace   - Michał Kustra, Paweł Kwiatkowski
  • Hotel Kopernik Olsztyn   - Jowita Zielińska, Roman Rogala
  • Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim  - Kamil Szubstarski, Marek Łukaszewicz
  • Art. Hotel   - Paweł Ryckiewicz, Rafał Ratajczyk
  • Hotel City   - Ariel Kuliński, Adam Kowalewski
  • Hotel Nadmorski   - Łukasz Fulara, Piotr Kitowski
  • Restauracja Wierzynek  - Tomasz Turecki, Marcin Sołtys
  • Hotel Westin  - Rafał Lewczuk, Paweł Kamiński
  • Hotel HP Park   - Andrzej Konowalski, Grzegorz Gajewski
  • Giancarlo Ristorante Italiano  - Adam Przybysz, Paweł Madej
  • Sodexho Poznań  - Mariusz Czyż, Aleksander Brych

Pracę zespołów oceniało jury techniczne w składzie: Stefan Birek, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski, Mirosław Drewniak, Waldemar Hołówka, Zbigniew Kurleto, Grzegorz Labuda, Jerzy Pasikowski, Jarosław Roszak, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Marek Widomski i Krzysztof Wojtal.

Jury techniczne i degustacyjne

Zadaniem każdej z ekip uczestniczących w konkursie było przygotowanie:

  • 10 porcji dania głównego z wykorzystaniem 3 kg fileta z sandacza. Ekipy miały za zadanie przygotować 2 razy po 5 porcji na dwóch półmiskach dla dwóch oddzielnych ekip jurorskich: jury profesjonalistów złożonego z szefów kuchni reprezentujących KSK i OSSKiC oraz ekipy jury gwiazd złożonej z aktorów i dziennikarzy;
  • Co najmniej 50 porcji z wykorzystaniem 10 kg fileta z koryfeny, które były rozdawane wśród publiczności w zamian za wejściówkę – „rybkę”.
Patron honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko- Mazurskiego
Organizatorzy: Hotel Anders, Klub Szefów Kuchni, Wędkarski Świat, OSSKiC, Festiwal Smaku
Patroni medialni: Instytut Rynku Hotelarskiego, TVP 3, Gazeta Olsztyńska, Gastrona.pl, Papaja.pl, Restaurator, Menu Smakosza, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Moje Gotowanie, Radio Olsztyn
Sponsor strategiczny: Johnson Diversey
Sponsorzy główni: Wyborowa, Nestle Foodservices, Oerlemans, Sanechem, Miłka, Gronex, Limito, Smoker, Tchibo Coffee Service, Agrimpex, Winterhalter, Pritchitts
Sponsorzy: Unilever Foodsolution, Stalgast, Suempol, Gastromedia, Darbowen, Proglass, Develey, Coca – Cola, Tymbark, Intereuropol, Indykpol, Tan – Viet, Borner, Unifine, Robot – Coupe, Tom – Gast, ABER, Yoona, Hiestand, Wilbo, Bolero, Fiskars, Żywiec, Dar Natury, Nestle Ice Cream, GMS, Best – Pest, Hyperica Natura, Centrum Wina
 

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Sielawa Blues "
(05.06.2007 - 09:17)  (Theofilos Vafidis)
"ile jescze>?"
(10.06.2007 - 13:39)  (leon)
"chyba długo..."
(11.06.2007 - 09:21)  (he he)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000