Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
10.05.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VIII Mistrzostwa Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb - Sielawa Blues 2006


Zobaczcie państwo:
Gotowanie Zupy Rybnej
Turniej Restauracji
Organizatorzy dziękują
Sielawa Blues 2005
Sielawa Blues 2004
Sielawa Blues 2003
Sielawa Blues 2002
Sielawa Blues 2001

Podczas VIII Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki Sielawa Blues 2006 odbyły się Mistrzostwa Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb. Wzięło w nich udział siedemnaście dwuosobowych ekip.

Tym razem kucharze mieli za zadanie przygotować w czasie jednej godziny danie główne z sandacza (10 porcji dla jurorów) i potrawę z dorady (dla zgromadzonej publiczności, po ocenie dania z sandacza przez jury profesjonalne). Kolejne ekipy startowały co piętnaście minut w prawdziwie gorącej atmosferze. Gorącej, nie tylko ze względu na palące słońce i rozgrzane grille, ale też w związku z emocjami śpieszących po laury uczestników konkursu.

Jak się okazało - zwycięzca wcale nie musi być tylko jeden. Za najlepszą z najlepszych jurorzy uznali drużynę Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy. Konrad Birek i Marek Ratyński przygotowali danie o nazwie, z której wnioskować można jak smakowało. Była to - Szpinak tortilla faszerowana sandaczem i grillowanymi warzywami na sałatce ze świeżych szparagów podana z krewetkami jumbo. Zwycięzcy, dzięki Ogólnopolskiemu Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni, pojadą na Kulinarne Mistrzostwa Świata do Luksemburga.

Drugie miejsce na podium zajęła ekipa Unity Line – Zbigniew Kuzio i Arkadiusz Chimkowski. Ich Sandacz w słonecznych ziołach w sosie gruszkowo-karmelowym zasmakował nie tylko jurorom. Również zgromadzona na festiwalu publiczność uznała drużynę Unity Line i serwowane przez nią doradę za najlepsze. Publiczność głosowała za pomocą „rybek” – kart uprawniających do degustacji potraw. Najlepsza drużyna uzyskała aż 35% głosów.

Jury profesjonalne przyznało również trzecie miejsce. Zajęli je Robert Wiśnicki i Bogdan Baranowski z Hotelu Park Plaza w Olsztynie. Przygotowali oni Sandacza rolowanego grillowanego na risotto z kalafiora, przełożonego jabłkiem grillowanym w sosie cynamonowo-cytrynowym i galaretką kakaową.

Konkurs oceniało trzy składy jurorów. W Jury Degustacyjnym zasiedli:

  • Andrzej Bryk – Szef Kuchni Hotelu Marriott

  • Adam Chrząstowski - Szef Kuchni Hotelu Rialto

  • Robert Cichomski - Szef Kuchni Makro HoReCa Centrum

  • Jerzy Pasikowski - Szef Kuchni Hotelu Polonia Palace

  • Jarosław Walczyk - Szef Kuchni Hotelu Nadmorski

Na sposób przygotowania potraw baczną uwagę zwracało Jury Techniczne:

  • Wiesław Bober - Szef Kuchni Villa Werde

  • Mirosław Drewniak - Szef Kuchni Restauracji Almi Café

  • Jarosław Roszak - Szef Kuchni Restauracji Malinowy Ogród

  • Giancarlo Russo - Szef Kuchni Giancarlo Ristorante Italiano

  • Teofilos Vafidis - Doradca Kulinarny Kuchnie Świata SaneChem

Organizatorzy zaprosili również do grona jurorów osoby znane ze szklanego ekranu. W Jury Artystycznym znaleźli się:

  • Waldemar Błaszczyk

  • Barbara Czerwińska

  • Ewa Gawryluk

  • Cezary Harasimowicz

  • Marta Kielczyk

  • Karol Okrasa

I właśnie to ostatnie jury przyznało swoją nagrodę Pawłowi Kolbuszowskiemu i Marcinowi Czekalewskiemu z Giancarlo Ristorante Italiano z Warszawy. Gwiazdom najbardziej smakował ich Sandacz grillowany w liściach bananowca z gorgonzolą i suszonymi pomidorami.

Na tym jednak nie koniec nagrodzonych. Za najlepszą aranżację stoiska uhonorowany został zespół z Litwy - Anna Kondratowicz i Liaimis Maciejankas. Nikt chyba nie liczył na to, że w tej kategorii wygra ktoś inny niż gotujący mnich i zakonnica.

Wyróżniona została też ekipa z Rosji - Natalia Usachowa i Paweł Bobrynsky. Uznano ich za najlepszą zagraniczną drużynę Mistrzostw Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb.

Oprócz nagrodzonych, w konkursie udział wzięli także:

  • Andrzej Słociński, Mariusz Piontek - Gospoda Dwie Wiedźmy, Żory - Sandacz – ryba kanciata

  • Łukasz Szczepaniak, Daniel Burandt - Hotel Haffner, Sopot - Duet z sandacza i żabich udek na sosie prowansalskim z kaszą kuskus i świeżymi szparagami

  • Marcin Gigla, Damian Krębeć - Góralska Chata, Jastrzębie Zdrój - Rolada z sandacza ze szpinakiem melonem papardle i grillowane warzywa

  • Krzysztof Wardzyk, Zbigniew Łęgowski - Stalgast, Warszawa - Grillowany filet z sandacza w marynacie z kolendry i wina musującego na liściach botwiny aromatyzowanych marynowanymi początkami nasturcji z wędzonymi ziemniakami puree pod delikatnym sosem z białych szparagów

  • Tomasz Iwkowski, Artur Sienkiewicz - KGH „Baranowski”, Białystok - Sandacz nadziewany rydzami w otulinie ze szpinaku i wędzonego boczku

  • Tomasz Królikowski, Angelika Kończal - Radisson SAS, Warszawa - Sandacz Tandori

  • Krzysztof Bonk i Jacek Boguszewski - Hotel Warszawa, Augustów – Sandacz grillowany z musem grzybowym w zielonym naleśniku z młodymi pyrami i sosem maślanym

  • Grzegorz Piec, Michał Pasternakiewicz - Ale Gloria, Warszawa - Sandacz marynowany w cytrusach z wódka anyżówką

  • Jakub Piwowarski, Krystian Ziętek - Restauracja i Kawiarnia „Nowy Świat”, Warszawa - Sandacz rolowany z wędzonym paskiem na łódeczce wypełnionej sosem kaparowo-szafirowym

  • Paweł Dobrzański, Paweł Zieliński - The Cinnamon, Warszawa - Grillowany sandacz z nowalijkami, nutą Bazyli tajskiej i anyżu

  • Tomasz Krake i Marcin Preis - Kuchnie Świata SaneChem - Sandacz z węgierską nutą

Na koniec wyróżniono też Jerzego Pasikowskiego. Otrzymał on nagrodę specjalną od organizatora – Hotelu Anders za pomoc w organizacji Festiwalu Sielawa Blues.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 
 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"WYNIKI UCZESTNIKÓW???"
(20.06.2006 - 12:34)  (uczestnik)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000