Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek najlepsi! Wielki Finał Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans odbył się 5 czerwca 2008 roku w Katowicach.
Do finału zakwalifikowani zostali najlepsi uczestnicy sześciu edycji konkursów Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel, które obyły się od czasu ostatniego finału podczas targów TGH Ustroń 2007. W gronie tym znaleźli się finaliści konkursów regionalnych z Rzeszowa, Wrocławia, Kołobrzegu, Władysławowa, Mikołajek i Katowic.
Pierwsze miejsce dające automatycznie prawo do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski (który odbędzie się 17 września 2008 roku, podczas targów Polagra-Food w Poznaniu) otrzymali: Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek z Restauracji Athina Catering we Wrocławiu, za przygotowanie potraw: Borowiki ze szpinakiem w cieście won-tong z sosem satay i serem haloumi oraz Polędwiczka wieprzowa tandoori na kaszy kus-kus z warzywami w sosie curry. Zwycięzcy konkursu otrzymali laptopy od firmy Oerlemans oraz upominki od sponsorów konkursu.
Pracę ekip oceniało jury w składzie: Marek Widomski - reprezentujący firmę WISD & Partners, Marcin Stańczyk - Doradca Kulinarny firmy Hugli, Krzysztof Gawlik – doradca kulinarny RM Gastro, Rafał Targosz – Szef Kuchni w Restauracji Cul de Sac, Jonatan Kasprzak – Dyrektor Handlowy na południową Polskę Firmy Oerlemans, Mirosław Drewniak – doradca kulinarny firmy Domenu. Członkowie jury zgodnie podkreślili, iż poziom reprezentowany przez uczestników, był bardzo wysoki.
W finale wzięli również udział:
Jerzy Jakieła i Jolanta Wojtuń z Restauracji Hotelu Energetyk w Iwoniczu Zdroju - Rzeszów 2007
Ser kozi przełożony sałatką z awokado, jabłek i imbir na plastrach dyni marynowanych w ziołach i oliwie z pestek przyozdobiony wachlarzem z ciasta serowego Polędwiczki wieprzowe nadziewane musem z kaczki, szpinakiem i suszonymi pomidorami w asyście smardzy z dodatkiem kaszy kus kus i sera pleśniowego w gruszce oraz konfitury z jarzębiny
Rafał Białek i Przemysław Bogucki z Restauracji Art Hotel we Wrocławiu - Wrocław 2007
Jerzy Salomon i Maciej Drożdzewski z Park Hotelu w Szczecinie - Kołobrzeg 2008
Delikatnie grillowana wędzona polędwiczka wieprzowa podana na pieczonej papryce z sorbentem śliwkowo-imbirowym
Pieczona polędwiczka wieprzowa otulona musem ziołowym serwowana na risotto szpinakowo-grzybowym z sosem truflowym
Rafał Kwidziński i Marcin Margielski z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku - Władysławowo 2008
Łukasz Grzesik i Waldemar Kalista z Hotelu Nadmorski w Gdyni - Władysławowo 2008
Delikatne płatki wieprzowiny z azjatycką salsą i sałatką z rukoli i żółtą fasolką
Żeberka confi z sałatką meksykańską i sosem z miso i wędzonych śliwek
Marcin Witczak i Marek Reklin z Restauracji Pod Aniołami w Elblągu - Mikołajki 2008
Adrian Feliks i Grzegorz Saba z Restauracji La Cantina w Katowicach - Rzeszów 2007
Polędwiczka na parze ze szpinakową pierzynką
Wieprzowina w Kubańskich smakach mojito z sosem mascarpone
Sylwester Lis i Karol Górka z Hotelu Grand Stamary w Zakopanem - Kraków 2007
Mieszek wieprzowy nadziewany pikantnym musem z kalafiora z dodatkiem sera Camembert w otoczeniu Chuyney rahaiforu i truskawek oraz lekką sałatką z roszponki i szpinaku
Polędwiczka wieprzowa marynowana w kardamonie w kompozycji warzywnego spaghetti z kaszą w cieście francuskim podana z sosem ziołowo-winnym oraz sałatka z kiwi
Marcin Orawiec i Jan Dutka z Karczmy w Komorowicach w Bielsku-Białej - Katowice 2008
Piramidka wieprzowa ze szpinakiem, zapiekana z gorgonzolą
Faszerowana imbirem kandyzowanym polędwiczka wieprzowa w towarzystwie aromatyzowanej rozmarynem mieszanki Euro-Mix i kus-kus.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.