Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Finał Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel


Zobaczcie państwo:
Eliminacje w Katowicach
Eliminacje w Mikołajkach
Eliminacje we Władysławowie
Eliminacje w Krakowie
Eliminacje we Wrocławiu
Eliminacje w Rzeszowie
Eliminacje w Kołobrzegu

Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek najlepsi! Wielki Finał Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans odbył się 5 czerwca 2008 roku w Katowicach.

Do finału zakwalifikowani zostali najlepsi uczestnicy sześciu edycji konkursów Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel, które obyły się od czasu ostatniego finału podczas targów TGH Ustroń 2007. W gronie tym znaleźli się finaliści konkursów regionalnych z Rzeszowa, Wrocławia, Kołobrzegu, Władysławowa, Mikołajek i Katowic.

Pierwsze miejsce dające automatycznie prawo do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski (który odbędzie się 17 września 2008 roku, podczas targów Polagra-Food w Poznaniu) otrzymali: Karol ŁukomskiGrzegorz Kościołek z Restauracji Athina Catering we Wrocławiu, za przygotowanie potraw:  Borowiki ze szpinakiem w cieście won-tong z sosem satay i serem haloumi oraz Polędwiczka wieprzowa tandoori na kaszy kus-kus z warzywami w sosie curry. Zwycięzcy konkursu otrzymali laptopy od firmy Oerlemans oraz upominki od sponsorów konkursu.

Drugie miejsce, które pozwala na start w konkursie L’Art de la cuisine Martell 2009 r., zdobył zespół w składzie Tomasz Siedlik i Dawid Wysocki z Restauracji Villa Hoff w Trzęsaczu, który przygotował przystawkę: Tarta warzywna z bekonem, musem brokułowym i sosem balsamicznym i danie główne: Pieczona polędwiczka wieprzowa aromatyzowana żubrówką, serwowana z risotto szpinakowo-warzywnym. Laureaci II miejsca otrzymali nawigacje samochodowe z kompletem map od firmy Oerlemans oraz upominki od sponsorów.

Trzecie miejsce wywalczyła dla siebie reprezentacja Restauracji Centrum Astoria w Białymstoku, w składzie Artur Sienkiewicz i Ewa Bałdyś, która przygotowała podczas konkursu dania: Szynka mazurska nadziewana szparagami na groszku cukrowym z musem z papai, Polędwiczka wieprzowa w otulinie z grasicy i kurczaka na duszonych warzywach z knedlem ziemniaczanym i sosem bazyliowo-szpinakowym. Ekipa otrzymała w nagrodę profesjonalne noże kuchenne oraz upominki od sponsorów.

Pracę ekip oceniało jury w składzie: Marek Widomski  - reprezentujący firmę WISD & Partners, Marcin Stańczyk - Doradca Kulinarny firmy Hugli, Krzysztof Gawlik – doradca kulinarny RM Gastro, Rafał Targosz – Szef Kuchni w Restauracji Cul de Sac,  Jonatan Kasprzak  – Dyrektor Handlowy na południową Polskę Firmy Oerlemans, Mirosław Drewniak – doradca kulinarny firmy Domenu.  Członkowie jury zgodnie podkreślili, iż poziom reprezentowany przez uczestników, był bardzo wysoki.

W finale wzięli również udział:

  • Jerzy Jakieła i Jolanta Wojtuń z Restauracji Hotelu Energetyk w Iwoniczu Zdroju - Rzeszów 2007

Ser kozi przełożony sałatką z awokado, jabłek i imbir na plastrach dyni marynowanych w ziołach i oliwie z pestek przyozdobiony wachlarzem z ciasta serowego
Polędwiczki wieprzowe nadziewane musem z kaczki, szpinakiem i suszonymi pomidorami w asyście smardzy z dodatkiem kaszy kus kus i sera pleśniowego w gruszce oraz konfitury z jarzębiny

  • Rafał Białek i Przemysław Bogucki z Restauracji Art Hotel we Wrocławiu - Wrocław 2007

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z kaszką i delikatnym sosem jabłkowo- żubrówkowym, chatneyem ze śliwek, boczkiem i rydzami
Polędwiczka wieprzowa pod ziołową skorupką podana z warzywami duszonymi w kaczym tłuszczu, kurkami, czerwoną kapustą, kluską z kaszy manny i szalotkami

  • Jerzy Salomon i Maciej Drożdzewski z Park Hotelu w Szczecinie - Kołobrzeg 2008

Delikatnie grillowana wędzona polędwiczka wieprzowa podana na pieczonej papryce z sorbentem śliwkowo-imbirowym
Pieczona polędwiczka wieprzowa otulona musem ziołowym serwowana na risotto
szpinakowo-grzybowym z sosem truflowym

  • Rafał Kwidziński i Marcin Margielski z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku - Władysławowo 2008

Krewetka zawijana w plaster polędwicy z pomidorami suszonymi pieczona w cieście francuskim, serwowana z aromatycznym sosem ogórkowo-kaparowym z nutą osimi ziół Oerlemans
Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami Oerlemans

  • Łukasz Grzesik i Waldemar Kalista z Hotelu Nadmorski w Gdyni - Władysławowo 2008

Delikatne płatki wieprzowiny z azjatycką salsą i sałatką z rukoli i żółtą fasolką
Żeberka confi z sałatką meksykańską i sosem z miso i wędzonych śliwek

  • Marcin Witczak i Marek Reklin z Restauracji Pod Aniołami w Elblągu - Mikołajki 2008

Wątróbka wieprzowa z cebulą
Sakiewki z sosem kurkowym

  • Adrian Feliks i Grzegorz Saba z Restauracji La Cantina w Katowicach - Rzeszów 2007

Polędwiczka na parze ze szpinakową pierzynką
Wieprzowina w Kubańskich smakach mojito z sosem mascarpone

  • Sylwester Lis i Karol Górka z Hotelu Grand Stamary w Zakopanem - Kraków 2007

Mieszek wieprzowy nadziewany pikantnym musem z kalafiora z dodatkiem sera Camembert w otoczeniu Chuyney rahaiforu i truskawek oraz lekką sałatką z roszponki i szpinaku
Polędwiczka wieprzowa marynowana w kardamonie w kompozycji warzywnego spaghetti z kaszą w cieście francuskim podana z sosem ziołowo-winnym oraz  sałatka z kiwi

  • Marcin Orawiec i Jan Dutka z Karczmy w Komorowicach w Bielsku-Białej - Katowice 2008

Piramidka wieprzowa ze szpinakiem, zapiekana z gorgonzolą
Faszerowana imbirem kandyzowanym polędwiczka wieprzowa w towarzystwie aromatyzowanej rozmarynem mieszanki Euro-Mix i kus-kus
.

 

nullOerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (052) 319 30 12 fax: (052) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000