Pierwszego dnia, podczas 61 edycji targów w Mikołajkach, odbył się konkurs na żywo Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Trzecie miejsce zdobyli Dariusz Ostojski oraz Cezary Jaksim – Hotel Amax w Mikołajkach. Podczas konkursu przyrządzili Polędwiczkę wieprzową po angielsku z marynowaną gruszką i sosem jałowcowym i Roladkę z polędwiczki wieprzowej z suszonym pomidorem i sosem borowikowo – rakowym.
Konkursowe dania oceniało jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę WISD&Partners, Piotr Wojewodzic prezes Inexpo - Poznańskiej Agencji Targowej oraz Ryszard Sikora redaktor Polskiego Radia.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotowanie potraw z wykorzystaniem warzyw Oerlemans. Umiejętnościom i kunsztowi kulinarnemu kucharzy przyglądała się również licznie zgromadzona publiczność.
Wobec wysokiego i niezwykle wyrównanego poziomu prezentowanych potraw, jury zdecydowało się zakwalifikować dwie pierwsze drużyny do Wielkiego Finału Kulinarnej Gali, który odbędzie się podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Katowicach w dniach 4-6 czerwca 2008 r.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.