Podczas trwających we Wrocławiu, w dniach 17 – 19 października 2007 roku, targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel odbył się popularny konkurs Kulinarna Gala. Po raz drugi pod szyldem Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Podczas konkursu uczestnicy mieli okazję wykazać się umiejętnościami kulinarnymi, a także zmysłem estetycznym, odkrywając wiele możliwości kryjących się w kuchni mięsnej z bogatym dodatkiem warzyw.
Jury w składzie: Marek Widomskireprezentujący firmę Wisd & Partners, Leszek Kołodziej wiceprezes Dolnośląskiej Loży Kulinarnej, Robert Strohschein doradca kulinarny Chłodnia Łódź S.A., Jonatan Kasprzak kierownik regionalny Oerlemans Foods Polska po wnikliwej ocenie prezentowanych dań i umiejętności kucharzy, podkreślając bardzo wysoki poziom reprezentowany przez uczestników, postanowiło przyznać pierwsze miejsce dwóm zespołom w składzie:
Zdobywcami drugiego miejsca zostali Marcin Sobolewski i Robert Jarmużek z Hotelu Campanile we Wrocławiu, którzy przygotowali przystawkę Tatar bazyliowy z awokado i danie główne Trio smaków.
W związku z tym, że na złotym podium stanęły dwie ekipy, jury zdecydowało się nie przyznawać trzeciego miejsca żadnemu z pozostałych zespołów.
Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - I miejsce
W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans wzięli również udział:
Konrad Latawiec i Łukasz Marczyński z Wrocławia. Prezentowane przez nich dania to: Medaliony w sosie ostrygowym, Carbonade wieprzowe.
Jacek Nakonecznyj i Bogdan Żurkiewicz z Restauracji Szybko Tanio Pysznie we Wrocławiu, którzy zaserwowali: Saganki feta, Sakwa a'la STP.
Damian Chmielewskii Tomasz Nazarewicz z Hotelu Wodnik we Wrocławiu, którzy przygotowali dania: Wariacja sałatkowa, Wieprzowina po królewsku.
Konkurs organizowany był wspólnie z firmą konsultingową WISD&Partners, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans Foods Polska z siedzibą w Strzelnie, Küppersbusch z Warszawy, Hambex z Wrocławia, Chłodna Łódź z Łodzi.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.