5 marca 2008 roku po raz kolejny odbył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans. Tym razem miejscem kulinarnych rozgrywek była Hala Sportowa we Władysławowie.

Mistrzowską ekipą okazał się zespół reprezentujący Tawernę Dominikańską z Gdańska – Rafał Kwidziński oraz Marcin Margielski. Laureaci pierwszego miejsca przygotowali przystawkę Krewetka zawijana w plaster polędwicy wieprzowej z pomidorami suszonymi, pieczona w cieście francuskim, serwowana z aromatycznym sosem kaparowym oraz danie Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami Oerlemans, serwowana z kluseczkami orzechowo – dyniowymi pod delikatnym sosem z granatów.
Na srebrnym podium znalazł się Łukasz Grzesik z Hotelu Nadmorski w Gdyni. Zdobywca drugiego miejsca, bez pomocy drugiego kucharza w regulaminowym czasie przygotował przystawkę Płatki wieprzowiny podawane z sałatką z rukoli i warzyw Oerlemans oraz danie Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie podawana z salsą z sosem miso w towarzystwie szparagów i brukselki.
Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantom Hotelu Bursztynowy Pałac w Strzekęcinie - Robertowi Dąbrowskiemu i Marcinowi Latkowskiemu, którzy przygotowali danie Chrupiąca rolada z sosem z suszonych pomidorów i rydzów, krokietami sojowo-ziemniaczanymi i klonowymi szparagami oraz przystawkę Siekana mgiełka z anyżową polędwicą i sosem malinowo-balsamicznym.

Konkursowe dania oceniało jury w składzie:
- Marek Widomski - reprezentujący firmę Wisd & Partners
- Jarosław Roszak - Szef Kuchni Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku
- Paweł Twerjanowicz - Szef Kuchni Hotelu SPA Dom Zdrojowy w Jastarni
- Grzegorz Labuda - Szef Kuchni Hotelu Nadmorski w Gdyni
- Jarosław Walczak - Szef Kuchni Hotelu Hotton w Gdyni
- Damian Mazurowski - Szef Kuchni w Restauracji Pod Łososiem w Gdańsku
Na przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Kucharze podczas konkursu mieli okazję pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, a także zmysłem estetycznym odkrywając wiele możliwości kryjących się w kuchni mięsnej z bogatym dodatkiem warzyw.

W konkursie wzięło udział również ekipy:
- Wiesław Miotk, Przemysław Elwart z Hotelu Victoria w Bolszewie - Sakiewka z nadzieniem szpinakowo - serowym z akcentem delikatnej sałatki Ogród Oerlemans, Aromatyczna roladka ze schabu, z farszem mięsno-brokułowym w duecie zielonych szparagów i ziemniaków opiekanych
- Marcin Witczak z Restauracji Pod Aniołami w Elblągu - Carpaccio z polędwicy wieprzowej, Wspomnienie po dobrej teściowej
- Jerzy Marszałek i Andrzej Keidrowski z Hotelu Łeba
- Zupa Tajska Toma Yang, Polędwiczka Wieprzowa z sufletem kaszy kuskus i warzywami
- Przemysław Dziedzic i Tomasz Walczyk z Hotelu Górski w Pruszczu Gdańskim - Sałatka rozmaitości z szynką parmeńską, Roladka z poledwiczki wieprzowej faszerowana tuńczykiem w sosie cytrynowym
Wobec wysokiego i niezwykle wyrównanego poziomu prezentowanych potraw jury zdecydowało się zakwalifikować zwycięzców dwóch pierwszych miejsc do Wielkiego Finału Kulinarnej Gali, który odbędzie się podczas targów TUR-GASTRO-HOTEL w Katowicach w dniach 4 - 6 czerwca 2008 r.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.
Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel. (052) 319 30 12, fax.: (052) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|