Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel  - Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans



Zobaczcie państwo:
Tur-Gastro-Hotel we Władysławowie
Kulinarna Gala
Krewetka zawijana w plaster polędwicy
Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami Oerlemans

5 marca 2008 roku po raz kolejny odbył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans. Tym razem miejscem kulinarnych rozgrywek była Hala Sportowa we Władysławowie.

Mistrzowską ekipą okazał się zespół reprezentujący Tawernę Dominikańską z Gdańska – Rafał Kwidziński oraz Marcin Margielski. Laureaci pierwszego miejsca przygotowali przystawkę Krewetka zawijana w plaster polędwicy wieprzowej z pomidorami suszonymi, pieczona w cieście francuskim, serwowana z aromatycznym sosem kaparowym oraz danie Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami Oerlemans, serwowana z kluseczkami orzechowo – dyniowymi pod delikatnym sosem z granatów.

Na srebrnym podium znalazł się Łukasz Grzesik z Hotelu Nadmorski w Gdyni. Zdobywca drugiego miejsca, bez pomocy drugiego kucharza w regulaminowym czasie przygotował przystawkę Płatki wieprzowiny podawane z sałatką z rukoli i warzyw Oerlemans oraz danie Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie podawana z salsą z sosem miso w towarzystwie szparagów i brukselki.

Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantom Hotelu Bursztynowy Pałac w Strzekęcinie - Robertowi Dąbrowskiemu i Marcinowi Latkowskiemu, którzy przygotowali danie Chrupiąca rolada z sosem z suszonych pomidorów i rydzów, krokietami sojowo-ziemniaczanymi i klonowymi szparagami oraz przystawkę Siekana mgiełka z anyżową polędwicą i sosem malinowo-balsamicznym.

Konkursowe dania oceniało jury w składzie:

  • Marek Widomski - reprezentujący firmę Wisd & Partners
  • Jarosław Roszak - Szef Kuchni Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku
  • Paweł Twerjanowicz - Szef Kuchni Hotelu SPA Dom Zdrojowy w Jastarni
  • Grzegorz Labuda - Szef Kuchni Hotelu Nadmorski w Gdyni
  • Jarosław Walczak - Szef Kuchni Hotelu Hotton w Gdyni
  • Damian Mazurowski - Szef Kuchni w Restauracji Pod Łososiem w Gdańsku

Na przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Kucharze podczas konkursu mieli okazję pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, a także zmysłem estetycznym odkrywając wiele możliwości kryjących się w kuchni mięsnej z bogatym dodatkiem warzyw.

W konkursie wzięło udział również ekipy:

  • Wiesław Miotk, Przemysław Elwart z Hotelu Victoria w Bolszewie - Sakiewka z nadzieniem szpinakowo - serowym z akcentem delikatnej sałatki Ogród Oerlemans, Aromatyczna roladka ze schabu, z farszem mięsno-brokułowym w duecie zielonych szparagów i ziemniaków opiekanych
  • Marcin Witczak z Restauracji Pod Aniołami w Elblągu - Carpaccio z polędwicy wieprzowej, Wspomnienie po dobrej teściowej
  • Jerzy Marszałek i Andrzej Keidrowski z Hotelu Łeba - Zupa Tajska Toma Yang, Polędwiczka Wieprzowa z sufletem kaszy kuskus i warzywami
  • Przemysław Dziedzic i Tomasz Walczyk z Hotelu Górski w Pruszczu Gdańskim - Sałatka rozmaitości z szynką parmeńską, Roladka z poledwiczki wieprzowej faszerowana tuńczykiem w sosie cytrynowym

Wobec wysokiego i niezwykle wyrównanego poziomu prezentowanych potraw jury zdecydowało się zakwalifikować zwycięzców dwóch pierwszych miejsc do Wielkiego Finału Kulinarnej Gali, który odbędzie się podczas targów TUR-GASTRO-HOTEL w Katowicach w dniach 4 - 6 czerwca 2008 r.

Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.


Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel. (052) 319 30 12, fax.: (052) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000