Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans - Kołobrzeg 2008



6 lutego 2008 roku w Kołobrzegu odbył się konkurs na żywo Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.

Na specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując skomponowaną przez siebie potrawę.
 
Profesjonaliści mieli okazję pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, a także zmysłem estetycznym odkrywając wiele możliwości kryjących się w kuchni mięsnej z bogatym dodatkiem warzyw. 
Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk - I miejsce

Pierwsze miejsce zdobył zespół reprezentujący Restaurację Villa Hoff w Trzęsaczu, w składzie Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk. Ekipa przygotowała Pieczoną polędwiczkę wieprzową aromatyzowaną żubrówką, serwowaną z risotto szpinakowym i warzywami oraz przystawkę Tarta warzywna z bekonem, musem brokułowym i sosem balsamicznym.

Drugie miejsce zdobyli Jerzy Salomon i Michał Majewski, reprezentujący Park Hotel w Szczecinie. Zaserwowali Polędwiczkę wieprzową z serem gorgonzola na risotto szpinakowo-borowikowym z warzywami Oerlemans i sosem wiśniowym oraz Krem z ciecierzycy ze smardzami, pieczoną wieprzowiną i parmezanem.

Trzecie miejsce wywalczyli Marcin Dach i Grzegorz Pszczoła, reprezentacja Restauracji Tawerna Trawers w Kołobrzegu, którzy przygotowali jako danie główne Ogniste polędwiczki z brukselkami Oerlemans i przystawkę Schabowe pierożki na bigosiku z fasolki Oerlemans.

Pracę ekip oceniało jury w składzie:

  • Marek Widomski - reprezentujący firmę Wisd & Partners
  • Arleta Żynel - członek Kapituły Szefów Kuchni
  • Zbyszek Kurleto - doradca kulinarny firmy MKN
  • Adam Dmyterko - szef kuchni Restauracji Pergola w Kołobrzegu
Jerzy Salomon i Michał Majewski - II miejsce

W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans wzięli również udział:

  • Szymon Pośnik i Kazimierz Sikora z Restauracji Bistroduet w Koszalinie, prezentowane przez nich dania to: Zupa brokułowa z szynką parmeńską oraz Roladki z polędwiczki wieprzowej z łososiem i kawiorem na łożu szpinakowym i sosem z kalafiora i kawioru.
  • Marcin Lemański i Paweł Kwiatkowski z Restauracji Ikar w Kołobrzegu, którzy przygotowali: Tatar z pomidora i avocadoPolędwiczkę z dodatkiem wątróbki gęsiej i kapusty, podaną z kaszą i warzywami Orlemans.
  • Robert Dąbrowski z Hotelu Bursztynowy Pałac w Strzekęcinie, który zaserwował: Sałatkę egzotyczną z łososiem oraz Polędwiczkę z karczochem i kozim serem.
  • Jarosław Wagniuk i Damian Strzelecki z Hotelu Apollo w Darłowie. Dania ekipy to: Duet dwóch zup Marchwiowo-szpinakowy Crepinette z polędwiczką wieprzową i piniowo-pistacjowym musem krewetkowym, podane na purre z dyni z sosem borowikowym i szpinakowym coullis.
  • Kamil Materka z Restauracji Polska Kuźnia w Szczecinie, przygotował natomiast Esse z wieprzowiny na grilowanych ratatoille z nutą sosu z owoców leśnych.
Marcin Dach i Grzegorz Pszczoła - III miejsce

Wobec wysokiego i niezwykle wyrównanego poziomu prezentowanych potraw, jury zdecydowało się zakwalifikować dwie pierwsze drużyny do Wielkiego Finału Kulinarnej Gali, który odbędzie się podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Katowicach w dniach 4-6 czerwca 2008r.

Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.

 

nullOerlemas Foods Polska
 ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (052) 319 30 12fax: (052) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000