Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans - Kołobrzeg 2008
6 lutego 2008 roku w Kołobrzegu odbył się konkurs na żywoKulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel- Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Na specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując skomponowaną przez siebie potrawę.
Profesjonaliści mieli okazję pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, a także zmysłem estetycznym odkrywając wiele możliwości kryjących się w kuchni mięsnej z bogatym dodatkiem warzyw.
Drugie miejsce zdobyli Jerzy Salomon i Michał Majewski, reprezentujący Park Hotel w Szczecinie. Zaserwowali Polędwiczkę wieprzową z serem gorgonzola na risotto szpinakowo-borowikowym z warzywami Oerlemans i sosem wiśniowym oraz Krem z ciecierzycy ze smardzami, pieczoną wieprzowiną i parmezanem.
Trzecie miejsce wywalczyli Marcin Dach i Grzegorz Pszczoła, reprezentacja Restauracji Tawerna Trawers w Kołobrzegu, którzy przygotowali jako danie główne Ogniste polędwiczki z brukselkami Oerlemans i przystawkę Schabowe pierożki na bigosiku z fasolki Oerlemans.
Pracę ekip oceniało jury w składzie:
Marek Widomski - reprezentujący firmę Wisd & Partners
Arleta Żynel - członek Kapituły Szefów Kuchni
Zbyszek Kurleto - doradca kulinarny firmy MKN
Adam Dmyterko - szef kuchni Restauracji Pergola w Kołobrzegu
Jerzy Salomon i Michał Majewski - II miejsce
W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans wzięli również udział:
Szymon Pośnik i Kazimierz Sikora z Restauracji Bistroduet w Koszalinie, prezentowane przez nich dania to: Zupa brokułowa z szynką parmeńską oraz Roladki z polędwiczki wieprzowej z łososiem i kawiorem na łożu szpinakowym i sosem z kalafiora i kawioru.
Marcin Lemański i Paweł Kwiatkowski z Restauracji Ikar w Kołobrzegu, którzy przygotowali: Tatar z pomidora i avocado i Polędwiczkę z dodatkiem wątróbki gęsiej i kapusty, podaną z kaszą i warzywami Orlemans.
Robert Dąbrowski z Hotelu Bursztynowy Pałac w Strzekęcinie, który zaserwował: Sałatkę egzotyczną z łososiem oraz Polędwiczkę z karczochem i kozim serem.
Jarosław Wagniuk i Damian Strzelecki z Hotelu Apollo w Darłowie. Dania ekipy to: Duet dwóch zup Marchwiowo-szpinakowy Crepinette z polędwiczką wieprzową i piniowo-pistacjowym musem krewetkowym, podane na purre z dyni z sosem borowikowym i szpinakowym coullis.
Kamil Materka z Restauracji Polska Kuźnia w Szczecinie, przygotował natomiast Esse z wieprzowiny na grilowanych ratatoille z nutą sosu z owoców leśnych.
Marcin Dach i Grzegorz Pszczoła - III miejsce
Wobec wysokiego i niezwykle wyrównanego poziomu prezentowanych potraw, jury zdecydowało się zakwalifikować dwie pierwsze drużyny do Wielkiego Finału Kulinarnej Gali, który odbędzie się podczas targów Tur-Gastro-Hotel w Katowicach w dniach 4-6 czerwca 2008r.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.