Po wakacyjnej przerwie, 26 września 2007 roku, w nieco zmienionej formie odbyła się Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel. Tym razem były to Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Zmieniona formuła polega na tym, że w tym sezonie konkursowym zawodnicy mają za zadnie przygotować dania z użyciem mięsa wieprzowego – schabu lub polędwicy – wyjaśnia Marek Widomski – pomysłodawca i organizator konkursu. Mięso można marynować lub przyprawiać korzystając z produktów Raps, niezmiennie też konieczne jest użycie warzyw mrożonych firmy Oerlemans – dodaje.
Do konkursu w Rzeszowie przystąpiło siedem dwuosobowych drużyn. Pierwsze miejsce wywalczyła ekipa z Restauracji OWH Energetyk, Iwonicz Zdrój. Jerzy Jakieła oraz Jolanta Wojtuś podczas kulinarnych rozgrywek zachwycili jury przygotowując Millefeuille z buraczków i sera koziego z combrem i czosnkiem oraz dipem ziołowym Raps, a także Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami w asyście smardzy z dodatkiem kaszy kuskus i sera pleśniowego w gruszce oraz konfitury głogowej.
Laureatami drugiego miejsca zostali Adrian Feliks i Grzegorz Saba, reprezentanci Restauracji La Cantina z Katowic. W trakcie konkursu przyrządzili Espume parmeńską na zielonym ogrodzie i Polędwiczki z nori, łososiowym oczkiem i sosem abufera.
Zdobywcy dwóch pierwszych miejsc już dziś mogą cieszyć się z możliwości startu w finałowej Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel.
Polędwiczki wieprzowe z musem z leśnych grzybów na suflecie warzywnym okazały się równie smacznym daniem. Mariusz Wietecha - autor potrawy, pracujący na co dzień w Hotelu Krosno-Nafta otrzymał za nie trzecie miejsce.
Wszystkie ekipy, które znalazły się na podium otrzymały puchary oraz pamiątkowe dyplomy. Nie zabrakło także upominków od sponsorów konkursu.
Konkurs oceniany był przez profesjonalne jury, w skład którego weszli: Marek Widomski, Zbigniew Kurleto, Michał Kot i Jacek Świerk.
Poza laureatami, Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans zaprezentowali także
Ireneusz Krupa i Paweł Cwynar z Restauracji Hotelu Classic w Rzeszowie: Schab wieprzowy w otoczce z grillowanego bakłażana podany na placku marchewkowym z sosem serowo-winnym i Polędwiczki wieprzowe faszerowane brzoskwinią i orzechami pini podane na mieszance alpen-adria z sosem kalwadosa
Sławomir Słomiany i Łukasz Kościnski z Restauracji Xavito w Sanoku: Sakiewka Schabowa i Turnedo wieprzowe z makaronem ryżowym i terriną brokółową
Ewelina Różycka i Beata Różycka z Restauracji Zajazd U Rafała w Jarosławiu: Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym w asyście pieprzu młotkowego i Garni warzywne z jadłem łasucha w akompaniamencie darów lasu
Arkadiusz Czarnik i Krzysztof Ginter z Restauracji Leśna Wola w Głogowie Małopolskim: Pierożki z ciast filo z wieprzowiną na postumencie z warzywnego curry i Kotlet faszerowany grzybami na mini torcie warzywnym, podany z kiszką ziemniaczaną i sosem żurkowym
Organizatorzy Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel: Inexpo, WISD&Partners
Sponsorzy: Oerlemans Foods Polska, Prowana, Kuppersbusch, Komat. Patronat: Klub Szefów Kuchni
Patronat internetowy: Gastrona.pl
Produkty firmy Oerlemans Foods Polska oraz Raps dostępne są w programie lojalnościowym Horeca Profit. Oznacza to, że kupując je można zbierać kody, a następnie odbierać atrakcyjne nagrody. Przyłącz się do programu już dziś! Za darmo. Kliknij, żeby zobaczyć szczegóły programu.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.