Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel  - Rzeszów 2007


Zobaczcie państwo:
Tur-Gastro-Hotel w Rzeszowie
Kulinarna Gala - Rzeszów

Po wakacyjnej przerwie, 26 września 2007 roku, w nieco zmienionej formie odbyła się Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel. Tym razem były to Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.

Zmieniona formuła polega na tym, że w tym sezonie konkursowym zawodnicy mają za zadnie przygotować dania z użyciem mięsa wieprzowego – schabu lub polędwicy – wyjaśnia Marek Widomski – pomysłodawca i organizator konkursu. Mięso można marynować lub przyprawiać korzystając z produktów Raps, niezmiennie też konieczne jest użycie warzyw mrożonych firmy Oerlemans – dodaje.

Do konkursu w Rzeszowie przystąpiło siedem dwuosobowych drużyn. Pierwsze miejsce wywalczyła ekipa z Restauracji OWH Energetyk, Iwonicz Zdrój. Jerzy Jakieła oraz Jolanta Wojtuś podczas kulinarnych rozgrywek zachwycili jury przygotowując Millefeuille z buraczków i sera koziego z combrem i czosnkiem oraz dipem ziołowym Raps, a także Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami w asyście smardzy z dodatkiem kaszy kuskus i sera pleśniowego w gruszce oraz konfitury głogowej.

Laureatami drugiego miejsca zostali Adrian Feliks i Grzegorz Saba, reprezentanci Restauracji La Cantina z Katowic. W trakcie konkursu przyrządzili Espume parmeńską na zielonym ogrodzie i Polędwiczki z nori, łososiowym oczkiem i sosem abufera.

Zdobywcy dwóch pierwszych miejsc już dziś mogą cieszyć się z możliwości startu w finałowej Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel.

Polędwiczki wieprzowe z musem z leśnych grzybów na suflecie warzywnym okazały się równie smacznym daniem. Mariusz Wietecha - autor potrawy, pracujący na co dzień w Hotelu Krosno-Nafta otrzymał za nie trzecie miejsce.

Wszystkie ekipy, które znalazły się na podium otrzymały puchary oraz pamiątkowe dyplomy. Nie zabrakło także upominków od sponsorów konkursu.

Konkurs oceniany był przez profesjonalne jury, w skład którego weszli: Marek Widomski, Zbigniew Kurleto, Michał Kot i Jacek Świerk.

Poza laureatami, Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans zaprezentowali także

  • Ireneusz Krupa i Paweł Cwynar  z Restauracji Hotelu Classic w Rzeszowie: Schab wieprzowy w otoczce z grillowanego bakłażana podany na placku marchewkowym z sosem serowo-winnymPolędwiczki wieprzowe faszerowane brzoskwinią i orzechami pini podane na mieszance alpen-adria z sosem kalwadosa
  • Sławomir Słomiany i Łukasz Kościnski z Restauracji Xavito w Sanoku: Sakiewka Schabowa i Turnedo wieprzowe z makaronem ryżowym i terriną brokółową
  • Ewelina Różycka i Beata Różycka z Restauracji Zajazd U Rafała w Jarosławiu: Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym w&nbspasyście pieprzu młotkowego i Garni warzywne z jadłem łasucha w akompaniamencie darów lasu
  • Arkadiusz Czarnik i Krzysztof Ginter z Restauracji Leśna Wola w Głogowie Małopolskim: Pierożki z ciast filo z wieprzowiną na postumencie z warzywnego curry i Kotlet faszerowany grzybami na mini torcie warzywnym, podany z kiszką ziemniaczaną i sosem żurkowym

Organizatorzy Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel: Inexpo, WISD&Partners
Sponsorzy: Oerlemans Foods Polska, Prowana, Kuppersbusch, Komat. Patronat: Klub Szefów Kuchni
Patronat internetowy: Gastrona.pl

Produkty firmy Oerlemans Foods Polska oraz Raps dostępne są w programie lojalnościowym Horeca Profit. Oznacza to, że kupując je można zbierać kody, a następnie odbierać atrakcyjne nagrody. Przyłącz się do programu już dziś! Za darmo. Kliknij, żeby zobaczyć szczegóły programu.

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (052) 319 30 12
fax: (052) 318 94 49
e-mail: ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000