4 czerwca 2008 roku w Katowicach odbył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans.
Dwuosobowe ekipy zmagały się o tytuł mistrza regionu oraz możliwość uczestnictwa w wielkim ogólnopolskim finale. Była to szósta i ostatnia w tym sezonie edycja Kulinarnej Gali związana z kuchnią opartą na bazie wieprzowiny.
Marcin Orawiec i Jan Dutka
Pracę zawodników oceniało jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę WISD & Partners, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Marcin Stańczyk - doradca kulinarny firmy Hugli i Krzysztof Gawlik – doradca kulinarny RM Gastro.
Pierwsze miejsce i nominację do finału otrzymali: Marcin Orawiec i Jan Dutka z Karczmy w Komorowicach, Bielsko-Biała. Ekipa przyrządziła podczas konkursu danie główne: Nadziewane śliwką i morelą polędwiczki wieprzowe w towarzystwie serowego koszyczka z warzywami „Euro mix” i ziemniaczanymi kulkami oraz przystawkę: Piramidka wieprzowa ze szpinakiem, zapiekana z gorgonzolą.
Zdobywcami drugiego miejsca zostali Łukasz Smela i Łukasz Kiper z Restauracji Słoneczna Hotel Diament w Zabrzu, którzy przygotowali w trakcie konkursu przystawkę: Polędwiczki wieprzowe nadziewane serem feta i bazylią z dodatkiem musu z kalafiora Romanesco oraz danie główne: Pierścień z szynki parmeńskiej z dodatkiem Wukathai oraz polędwiczki wieprzowej duszonej z gruszką.
Trzecie miejsce na podium jury przyznało Michałowi Suchanowskiemu i Łukaszowi Michalczewskiemu z Cafe Rene Reaktywacja w Bytomiu, za przygotowanie przystawki: Marynowana polędwiczka wieprzowa w brokułowym terinie z słonecznikiem w śmietanie oraz dania: Roladka ze schabu w cieście razowym, w piwnym sosie podana z sakwą Bony(gotowane warzywa) i masłem migdałowym.
W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans wzięli również udział:
Rafał Górecki i Andrzej Kolasiński z Hotelu Katowice w Katowicach, którzy zaprezentowali: Płatki viande dee cochon oraz Cochon a'la francaise.
Thao Chounlamany i Helena Krypczyk z Restauracji Maxima w Jastrzębiu-Zdroju, którzy przygotowali egzotyczne dania: Zupa lotańska, Rolada z grzybkami mun.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.