Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Katowice 2008



4 czerwca 2008 roku w Katowicach odbył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans.

Dwuosobowe ekipy zmagały się o tytuł mistrza regionu oraz możliwość uczestnictwa w wielkim ogólnopolskim finale. Była to szósta i ostatnia w tym sezonie edycja Kulinarnej Gali związana z kuchnią opartą na bazie wieprzowiny.

Marcin Orawiec i Jan Dutka

Pracę zawodników oceniało jury w składzie: Marek Widomski reprezentujący firmę WISD & Partners, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Marcin Stańczyk - doradca kulinarny firmy Hugli i Krzysztof Gawlik – doradca kulinarny RM Gastro.

Pierwsze miejsce i nominację do finału otrzymali: Marcin Orawiec i Jan Dutka z Karczmy w Komorowicach, Bielsko-Biała.  Ekipa przyrządziła podczas konkursu danie główne: Nadziewane śliwką i morelą polędwiczki wieprzowe w towarzystwie serowego koszyczka z warzywami „Euro mix” i ziemniaczanymi kulkami oraz przystawkę: Piramidka wieprzowa ze szpinakiem, zapiekana z gorgonzolą.

Zdobywcami drugiego miejsca zostali Łukasz Smela i Łukasz Kiper z Restauracji Słoneczna Hotel Diament w Zabrzu, którzy przygotowali w trakcie konkursu przystawkę: Polędwiczki wieprzowe nadziewane serem feta i bazylią z dodatkiem musu z kalafiora Romanesco oraz danie główne: Pierścień z szynki parmeńskiej z dodatkiem Wukathai oraz polędwiczki wieprzowej duszonej z gruszką.

Trzecie miejsce na podium jury przyznało Michałowi Suchanowskiemu i Łukaszowi Michalczewskiemu z Cafe Rene Reaktywacja w Bytomiu, za przygotowanie przystawki: Marynowana polędwiczka wieprzowa w brokułowym terinie z słonecznikiem w śmietanie oraz dania: Roladka ze schabu w cieście razowym, w piwnym sosie podana z sakwą Bony(gotowane warzywa) i masłem migdałowym.

W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans wzięli również udział:

  • Rafał Górecki i Andrzej Kolasiński z Hotelu Katowice w Katowicach, którzy zaprezentowali: Płatki viande dee cochon oraz  Cochon a'la francaise.
  • Thao Chounlamany i Helena Krypczyk z Restauracji Maxima w Jastrzębiu-Zdroju, którzy przygotowali egzotyczne dania: Zupa lotańska, Rolada z grzybkami mun.

Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Küppersbusch. Organizatorzy: TGH, WISD&Partners. Patronat: KSK.

 

 

nullOerlemas Foods Polska
 ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (052) 319 30 12 fax: (052) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Danie na konurs"
(03.11.2008 - 21:58)  (Adam)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000