Po raz kolejny, w ramach Krakowskiego Festiwalu Kulinarnego Horeca kucharze udowodnili, że kuchnia wegetariańska nie musi kojarzyć się tylko i wyłącznie z sałatką jako dodatkiem do dania głównego. Konkurs wygrała kreatywność i chęć eksperymentowania w tworzeniu potraw o ciekawym smaku.
Gołąbek nadziewany musem marchewkowo-kalafiorowym z dodatkiem sosu kurkowo-pomidorowego oraz sałatki z mango podanej na zimno, a także Risotto borowikowo-tymiankowe w cieście francuskim z sosem serowym i sałatką brokułowo-pomidorową okazały się najlepszymi konkursowymi daniami. Ich autorzy - Sylwester Lis i Karol Górka reprezentujący Grand Hotel Stamary z Zakopanego zajęli pierwsze miejsce zdobywając puchar, medale i nagrody ufundowane przez sponsorów.
Zwycięzcy - Sylwester Lis i Karol Górka prezentują swoje dania
Na drugim miejscu znaleźli się Michał Suchanowski i Sebastian Barczyk – Hotel Cumulus, Będzin. Pod czas konkursowych zmagań przygotowali: Twarożek z kiełkami rzodkiewki na babeczce szpinakowej z ciasta pajowego oraz Roladę z ziemniaków faszerowanych szpinakiem, bryndzą, szparagami na czosnkowo-pieprzowym sosie.
Trzecie miejsce i związane z tym laury przypadły w udziale Bartłomiejowi Kiełtyce i Piotrowi Krawczykowi, którzy przyrządzili Warzywny omlet royal z sorbetem herbacianym i ravioli marchewkowym oraz Korzenną fantazję z kozim serem i puree cukiniowym oraz espumie mandarynkowej.
Laureaci II miejsca - Michał Suchanowski i Sebastian Barczyk podczas pracy
W konkursie wzięli także udział Piotr Turakiewicz i Waldemar Wojtal, którzy przygotowali Szpinakową fantazję na sosie pesto oraz Suflet serowy na pierzynce pomidorowej w towarzystwie żurawiny.
Wegetariańska Uczta z Oerlemans oceniana była przez jury w składzie: Marek Widomski, Zbigniew Kurleto, Marcin Polus, Mohamed Nasef, Andrzej Harmasz.
Uczestnicy, jurorzy i sponsorzy konkursu tuż po ogłoszeniu wyników
Podstawowymi produktami, których uczestnicy konkursu musieli konieczne użyć w przygotowywanych potrawach były świeże warzywa mrożone Oerlemans.
Oerlemans Foods jako koncern międzynarodowy z 25-letnią tradycją wyspecjalizował się w produkcji wysokiej jakości świeżo mrożonych warzyw i owoców. Oferuje przez cały rok kilkadziesiąt produktów i ich wariantów przeznaczonych dla rynku gastronomicznego.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.