Sześć z dziewięciu dwuosobowych drużyn, które brały udział w półfinale Olimpiady Smaku w Gdańsku zakwalifikowało się do ścisłego finału.
Jak stwierdził Grzegorz Kazubski: Co prawda finał Olimpiady Smaku 2008 odbędzie się tuż po zakończeniu roku szkolnego, jednak sława jego uczestników z pewnością przetrwa wolne dni wakacji aż do września. Wówczas zwycięzcom i ich nauczycielom gratulować będzie cała szkoła.
Zmagania konkursowe polegały na przygotowaniu 6 porcji przekąski zimnej i 6 porcji dania głównego, w skład których wchodzą produkty Nestlé Professional. Nie lada przeszkodą okazał się dla juniorów czas – 1 godzina i 20 minut. Nie wszystkim ekipom udało się skończyć pracę w regulaminowym czasie, co skutkowało odliczaniem punktów.
Wśród drużyn, które wystartują w finale znalazły się:
- Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - uczniowie Małgorzaty Pruszyńskiej - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Przekąska zimna: Marynowane krewetki koktajlowe z owocami w papierze ryżowym z sosem paprykowo-kaparowym
Danie główne: Marynowany comber jagnięcy z puddingiem ziemniaczanym, tapenade z cukinii i suszonych pomidorów oraz sosem grzybowym
- Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - przygotowywani do konkursu przez Annę Chylińską - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Przekąska zimna: Finezyjny tatar z łososia aromatyzowany oliwą z krwistej pomarańczy
Danie główne: Królik aromatyzowany miodem truflowym w panierce z dzikiego ryżu w duecie z foie gras
- Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski, których nauczycielem jest Anna Chylińska - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Przekąska zimna: Roladki z kurczaka ze szpinakiem podane z kulkami serowymi i sosem bananowym
Danie główne: Kulki z polędwicy wołowej w cieście filo ze smażonym szpinakiem, podane z redukowanym sosem balsamicznym
- Dariusz Leszczewski i Katarzyna Piotrak, startowali po przygotowaniach z Jolantą Urbanek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
Przekąska zimna: Łososiowy torcik z kremem kaparowym
Danie główne: Lazurowe roladki z polędwiczki z ratatuille i kolorowym pieprzem
- Łukasz Świderski i Kamil Rabczyński - przygotowywani przez Weronikę Barańską - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 w Warszawie
Przekąska zimna: Duet z lekko obsmażonego tuńczyka i turbota na sałatce z rukoli z olejem z awokado
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe na pulpie z gruszki z sosem winnym
- Mateusz Sowiński i Grzegorz Kita, których nauczycielem jest Anna Bartuszek - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie
Przekąska zimna: Przegrzebki z musem groszkowo-czosnkowym
Danie główne: Kaczka marynowana z cebulą balsamiczną
W półfinale w Gdańsku wzięli także udział:
- Tomasz Stawski i Karol Pietrzak, uczniowie Marzeny Cieślak- Szkoła Policealna nr 13 w Warszawie
Przekąska zimna: Krewetki na szpinaku
Danie główne: Wieża melonowa
- Grzegorz Sebastian i Martyna Ziemkiewicz- uczniowie Marzeny Cieślak - Szkoła Policealna nr 13 w Warszawie
Przekąska zimna: Tatar z łososia z jajkiem przepiórczym
Danie główne: Rolada z kurczaka z paluszkami krabowymi i puree z groszku
- Piotr Grabowski i Wojciech Piotrowski, trenowali pod okiem Marzeny Niedośpiał - Szkoła Policealna nr 13 w Warszawie
Przekąska zimna: Pomarańcza faszerowana na ostro
Danie główne: Schab migdałowe oko
Półfinał juniorów oceniany był przez tych samych jurorów, którzy czuwali nad przebiegiem konkursu profesjonalistów: Grzegorz Kazubski – przewodniczący, manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Robert Ciechomski – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Michał Grzywacz - szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Tomasz Purol – szef kuchni Hotelu Villa Hoff w Trzęsaczu, zwycięzca Olimpiady Smaku 2006; Krzysztof Szulborski – wiceprezes OSSKiC i prezes SPKiC Region Pomorski; Jarosław Walczyk – szef kuchni Restauracji Godding w Sopocie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Sekretarz Olimpiady Smaku – Jerzy Pasikowski – szef kuchni Sodexho.
Do finału zostało jeszcze sporo czasu, jest szansa na poprawę niedociągnięć - z juniorami i ich nauczycielami rozmawiał Jarosław Walczyk oraz Jerzy Pasikowski. Szefowie kuchni służyli swoją radą i pomocą, przekazywali wskazówki na konkretnych przykładach.
Nestlé Professional przez cały czas trwania konkursu częstowało przyglądających się zmaganiom widzów potrawami przyrządzonymi na bazie produktów Winiary i Maggi. Spróbować można było między innymi zupy borowikowej Maggi a także puree ziemniaczanego Maggi z sosem pieczeniowym Winiary. Nie zabrakło także degustacji kawy Buondi oferowanej przez Nestlé Professional, którą od niedawna można nabyć w halach Makro.
Juniorzy biorący udział w półfinale Olimpiady Smaku, a także grono pedagogiczne, które przygotowywało uczniów do konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki od firmy Nestlé Professional.
Finał Olimpiady Smaku 2008 odbędzie się 21 czerwca. Oceniany będzie przez jurorów z zagranicy, najlepsi uczniowie mają szansę zdobyć nie tylko skutery, ale także doświadczenie, które z pewnością zaowocuje w przyszłości.
JZ & MG - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.