Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2008 – półfinał profesjonalistów w Krakowie



Zobaczcie państwo:
Półfinał w Krakowie - profesjonaliści
Półfinał w Krakowie - juniorzy
Półfinał w Gdańsku - profesjonaliści
Półfinał w Gdańsku - juniorzy

W Hali Makro w Krakowie zakończył się drugi z półfinałów Olimpiady Smaku 2008. Tym samym wyłonione zostały już wszystkie ekipy, które zmierzą się w finale konkursu w Warszawie.

Podobnie jak w gdańskich eliminacjach półfinałowych, zawodnicy biorący udział w konkursie w Krakowie skupili się na przygotowaniu 6 porcji autorskiej zimnej przystawki i dania głównego.

W skład ich dań konkursowych musiały wchodzić produkty Nestlé Professional. Na wykonanie pracy mieli 1 godzinę i 20 minut.

W krakowskim półfinale wzięło udział 9 dwuosobowych ekip, z czego 6 najlepszych zostało zakwalifikowanych do finału Olimpiady Smaku 2008. Razem z 6 najlepszymi drużynami z półfinału w Gdańsku będą walczyć o finałowe nagrody główne - 2 samochody osobowe.

 

Po starcie w eliminacjach półfinałowych w Krakowie, do finału 3 Olimpiady Smaku 2008 zakwalifikowali się:

  • Łukasz Pacewicz i Karol Kruk – Club Foksal 19 - Warszawa

przystawka: Kompozycja kolorowych sałat z krewetkami i jajami przepiórczymi w szynce parmeńskiej
danie główne: Polędwica z tuńczyka opiekana w tiulu z kaczki z chrupiącymi pierożkami z wątróbką dorszową


  • Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa – Hotel Liburnia - Cieszyn

przystawka: Sałatka makaronowa z szyjkami rakowymi danie główne: Krewetki po karaibsku na dzikim ryżu z sosem paprykowym


  • Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska – Hotel HP Park Plaza – Wrocław

przystawka: Pikantne krewetki na sałatce z mangodanie główne: Comber króliczy w aromacie trawy cytrynowej


  • Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - Athina Karol Łukomski - Wrocław

przystawka: Medalion z łososia z warzywami z pieczonym serem haloumi
danie główne: Perliczka tandoori


  • Artur Pijanowski i Grzegorz Birek – Hotel Intercontinental – Warszawa

przystawka: Seviche z tuńczyka na agrestowo-kolendrowej galaretce z akcentem pianki z wędzonej papryczki z truskawkami i jabłkiem
danie główne: Roladka z przepiórki w osnowie sosu Nesca z figami i truflą podana z puree ziemniaczanym i szafranu na kandyzowanych burakach czerwonych


  • Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Restauracja Loża – Klub Aktora – Kraków

przystawka: Łosoś w sezamie w towarzystwie sałatki z botwinki z sosem musztardowo-majonezowym
danie główne: Comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym z ratatouille i sosem porzeczkowym


W półfinale 3 Olimpiady Smaku 2008 w Krakowie wzięli także udział:

  • Maciej Kopczyński i Rafał Włudyka – Hotel Andel’s – Kraków

przystawka: Carpaccio z krewetek z dżemem pomidorowo-miętowym z St. Jacques i sosem zabaglone
danie główne: Jagnięcina w kardamonie na kostce ziemniaczanej z kalafiorem i foie gras

  • Paweł Ussorowski i Marcin Przytuła – Restauracja Litworowy Staw – Białka Tatrzańska

przystawka: Pescaccio z tuńczyka podane w truskawce, z sosem miętowym w towarzystwie balsamicznych lodów z czerwonym pieprzem
danie główne: Roladka z soli nadziewana grasicą cielęcą, podana z canneloni o śródziemnomorskiej nucie, podkreślona sosem rakowym

  • Dawid Pobuta i Paweł Krawczyk - Hotel Radisson SAS - Wrocław

przystawka: Łosoś pod panierką borowikową z rawioli z truskawek
danie główne:
Comber jagnięcy z aromatycznym gołąbkiem

W jury oceniającym krakowski półfinał zasiedli: Grzegorz Kazubski – przewodniczący, manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Krzysztof Brożek – szef gastronomii Hotelu Cracovia; Robert Ciechomski – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Michał Grzywacz – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Artur Kupczyk – manager gastronomii Hotel Aros Tychy, Śląska Grupa Kulinarna; Rafał Targosz – szef kuchni restauracji Cul-De-Sac w Krakowie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Rolę sekretarza pełnił Zbigniew Kurleto – prezes SPKiC Region Małopolski.

Nie bez znaczenia jest sama nazwa konkursu – Olimpiada Smaku. Najważniejszym kryterium oceny dań jest właśnie smak­ – podkreślał przy okazji ogłaszania werdyktu jury Grzegorz Kazubski. Odniosłem wrażenie, że profesjonaliści skupili się na zaaranżowaniu potraw na talerzach niedostatecznie zwracając uwagę na to, żeby dania były po prostu smaczne – komentował Artur Kupczyk. Z pewnością podczas finału trzeba położyć większy nacisk na smak potraw – dodał Krzysztof Brożek.

Produkty dla gastronomii marki WINIARY, MAGGI, BUONDI oferowane przez Nestlé Professional były przedmiotem degustacji, jaka towarzyszyła konkursowi w Krakowie. Klienci Hali Makro mogli spróbować a następnie zdecydować się na zakup m.in. zupy borowikowej MAGGI, puree ziemniaczanego MAGGI, sosu pieczeniowego WINIARY i kawy ziarnistej Buondi.

Zwieńczeniem zmagań profesjonalistów było wręczenie pamiątkowych dyplomów i upominków sponsorowanych przez Nestlé Professional. Uczestnicy półfinału odbierali je z rąk Doroty Bronickiej - manager projektu Olimpiada Smaku 2008.

Finał 3 Olimpiady Smaku profesjonalistów odbędzie się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie 20 czerwca 2008. Ogłoszenie werdyktu oraz wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej gali 21 czerwca.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"loża "
(30.04.2008 - 14:42)  (tadeusz )
"obserwator"
(30.04.2008 - 16:31)  (33 i pół)
"do obserwatora w kwestii smaku"
(02.05.2008 - 19:18)  (Artur Kupczyk)
"ARTUR KUPCZYK - JUROR "
(06.05.2008 - 11:01)  (RAFAŁ WŁUDYKA)
"GRATULACJE!!!!!!!!"
(30.04.2008 - 22:13)  (TOMEK P.)
":)"
(30.04.2008 - 23:34)  (krzysiek)
"szanowny panie Kupczyk"
(07.05.2008 - 17:31)  (jurek)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000