W Hali Makro w Krakowie zakończył się drugi z półfinałów Olimpiady Smaku 2008. Tym samym wyłonione zostały już wszystkie ekipy, które zmierzą się w finale konkursu w Warszawie.
Podobnie jak w gdańskich eliminacjach półfinałowych, zawodnicy biorący udział w konkursie w Krakowie skupili się na przygotowaniu 6 porcji autorskiej zimnej przystawki i dania głównego.
W skład ich dań konkursowych musiały wchodzić produkty Nestlé Professional. Na wykonanie pracy mieli 1 godzinę i 20 minut.
W krakowskim półfinale wzięło udział 9 dwuosobowych ekip, z czego 6 najlepszych zostało zakwalifikowanych do finału Olimpiady Smaku 2008. Razem z 6 najlepszymi drużynami z półfinału w Gdańsku będą walczyć o finałowe nagrody główne - 2 samochody osobowe.
Po starcie w eliminacjach półfinałowych w Krakowie, do finału 3 Olimpiady Smaku 2008 zakwalifikowali się:
- Łukasz Pacewicz i Karol Kruk – Club Foksal 19 - Warszawa
przystawka: Kompozycja kolorowych sałat z krewetkami i jajami przepiórczymi w szynce parmeńskiej
danie główne: Polędwica z tuńczyka opiekana w tiulu z kaczki z chrupiącymi pierożkami z wątróbką dorszową
- Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa – Hotel Liburnia - Cieszyn
przystawka: Sałatka makaronowa z szyjkami rakowymi danie główne: Krewetki po karaibsku na dzikim ryżu z sosem paprykowym
- Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska – Hotel HP Park Plaza – Wrocław
przystawka: Pikantne krewetki na sałatce z mangodanie główne: Comber króliczy w aromacie trawy cytrynowej
- Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - Athina Karol Łukomski - Wrocław
przystawka: Medalion z łososia z warzywami z pieczonym serem haloumi
danie główne: Perliczka tandoori
- Artur Pijanowski i Grzegorz Birek – Hotel Intercontinental – Warszawa
przystawka: Seviche z tuńczyka na agrestowo-kolendrowej galaretce z akcentem pianki z wędzonej papryczki z truskawkami i jabłkiem
danie główne: Roladka z przepiórki w osnowie sosu Nesca z figami i truflą podana z puree ziemniaczanym i szafranu na kandyzowanych burakach czerwonych
- Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Restauracja Loża – Klub Aktora – Kraków
przystawka: Łosoś w sezamie w towarzystwie sałatki z botwinki z sosem musztardowo-majonezowym
danie główne: Comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym z ratatouille i sosem porzeczkowym
W półfinale 3 Olimpiady Smaku 2008 w Krakowie wzięli także udział:
- Maciej Kopczyński i Rafał Włudyka – Hotel Andel’s – Kraków
przystawka: Carpaccio z krewetek z dżemem pomidorowo-miętowym z St. Jacques i sosem zabaglone
danie główne: Jagnięcina w kardamonie na kostce ziemniaczanej z kalafiorem i foie gras
- Paweł Ussorowski i Marcin Przytuła – Restauracja Litworowy Staw – Białka Tatrzańska
przystawka: Pescaccio z tuńczyka podane w truskawce, z sosem miętowym w towarzystwie balsamicznych lodów z czerwonym pieprzem
danie główne: Roladka z soli nadziewana grasicą cielęcą, podana z canneloni o śródziemnomorskiej nucie, podkreślona sosem rakowym
- Dawid Pobuta i Paweł Krawczyk - Hotel Radisson SAS - Wrocław
przystawka: Łosoś pod panierką borowikową z rawioli z truskawek
danie główne: Comber jagnięcy z aromatycznym gołąbkiem
W jury oceniającym krakowski półfinał zasiedli: Grzegorz Kazubski – przewodniczący, manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Krzysztof Brożek – szef gastronomii Hotelu Cracovia; Robert Ciechomski – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Michał Grzywacz – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Artur Kupczyk – manager gastronomii Hotel Aros Tychy, Śląska Grupa Kulinarna; Rafał Targosz – szef kuchni restauracji Cul-De-Sac w Krakowie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Rolę sekretarza pełnił Zbigniew Kurleto – prezes SPKiC Region Małopolski.
Nie bez znaczenia jest sama nazwa konkursu – Olimpiada Smaku. Najważniejszym kryterium oceny dań jest właśnie smak – podkreślał przy okazji ogłaszania werdyktu jury Grzegorz Kazubski. Odniosłem wrażenie, że profesjonaliści skupili się na zaaranżowaniu potraw na talerzach niedostatecznie zwracając uwagę na to, żeby dania były po prostu smaczne – komentował Artur Kupczyk. Z pewnością podczas finału trzeba położyć większy nacisk na smak potraw – dodał Krzysztof Brożek.
Produkty dla gastronomii marki WINIARY, MAGGI, BUONDI oferowane przez Nestlé Professional były przedmiotem degustacji, jaka towarzyszyła konkursowi w Krakowie. Klienci Hali Makro mogli spróbować a następnie zdecydować się na zakup m.in. zupy borowikowej MAGGI, puree ziemniaczanego MAGGI, sosu pieczeniowego WINIARY i kawy ziarnistej Buondi.
Zwieńczeniem zmagań profesjonalistów było wręczenie pamiątkowych dyplomów i upominków sponsorowanych przez Nestlé Professional. Uczestnicy półfinału odbierali je z rąk Doroty Bronickiej - manager projektu Olimpiada Smaku 2008.
Finał 3 Olimpiady Smaku profesjonalistów odbędzie się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie 20 czerwca 2008. Ogłoszenie werdyktu oraz wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej gali 21 czerwca.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.