Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2008 - półfinał juniorów w Gdańsku



Zobaczcie państwo:
Półfinał w Gdańsku - profesjonaliści
Półfinał w Gdańsku - juniorzy
Półfinał w Krakowie - profesjonaliści
Półfinał w Krakowie - juniorzy

Sześć z dziewięciu dwuosobowych drużyn, które brały udział w półfinale Olimpiady Smaku w Gdańsku zakwalifikowało się do ścisłego finału.

Jak stwierdził Grzegorz Kazubski: Co prawda finał Olimpiady Smaku 2008 odbędzie się tuż po zakończeniu roku szkolnego, jednak sława jego uczestników z pewnością przetrwa wolne dni wakacji aż do września. Wówczas zwycięzcom i ich nauczycielom gratulować będzie cała szkoła.

Zmagania konkursowe polegały na przygotowaniu 6 porcji przekąski zimnej i 6 porcji dania głównego, w skład których wchodzą produkty Nestlé Professional. Nie lada przeszkodą okazał się dla juniorów czas – 1 godzina i 20 minut. Nie wszystkim ekipom udało się skończyć pracę w regulaminowym czasie, co skutkowało odliczaniem punktów.

Wśród drużyn, które wystartują w finale znalazły się:

  • Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - uczniowie Małgorzaty Pruszyńskiej - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

Przekąska zimna: Marynowane krewetki koktajlowe z owocami w papierze ryżowym z sosem paprykowo-kaparowym
Danie główne: Marynowany comber jagnięcy z puddingiem ziemniaczanym, tapenade z cukinii i suszonych pomidorów oraz sosem grzybowym


  • Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - przygotowywani do konkursu przez Annę Chylińską - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

Przekąska zimna: Finezyjny tatar z łososia aromatyzowany oliwą z krwistej pomarańczy
Danie główne: Królik aromatyzowany miodem truflowym w panierce z dzikiego ryżu w duecie z foie gras


  • Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski, których nauczycielem jest Anna Chylińska - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

Przekąska zimna: Roladki z kurczaka ze szpinakiem podane z kulkami serowymi i sosem bananowym
Danie główne: Kulki z polędwicy wołowej w cieście filo ze smażonym szpinakiem, podane z redukowanym sosem balsamicznym


  • Dariusz Leszczewski i Katarzyna Piotrak, startowali po przygotowaniach z Jolantą Urbanek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Przekąska zimna: Łososiowy torcik z kremem kaparowym
Danie główne: Lazurowe roladki z polędwiczki z ratatuille i kolorowym pieprzem


  • Łukasz Świderski  i Kamil Rabczyński - przygotowywani przez Weronikę Barańską - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 w Warszawie

Przekąska zimna: Duet z lekko obsmażonego tuńczyka i turbota na sałatce z rukoli z olejem z awokado
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe na pulpie z gruszki z sosem winnym


  • Mateusz Sowiński i Grzegorz Kita, których nauczycielem jest Anna Bartuszek - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie

Przekąska zimna: Przegrzebki z musem groszkowo-czosnkowym
Danie główne: Kaczka marynowana z cebulą balsamiczną


W półfinale w Gdańsku wzięli także udział:

  • Tomasz Stawski i Karol Pietrzak, uczniowie Marzeny Cieślak- Szkoła Policealna nr 13 w Warszawie

Przekąska zimna: Krewetki na szpinaku
Danie główne: Wieża melonowa

  • Grzegorz Sebastian i Martyna Ziemkiewicz- uczniowie Marzeny Cieślak - Szkoła Policealna nr 13 w Warszawie

Przekąska zimna: Tatar z łososia z jajkiem przepiórczym
Danie główne: Rolada z kurczaka z paluszkami krabowymi i puree z groszku

  • Piotr Grabowski i Wojciech Piotrowski, trenowali pod okiem Marzeny Niedośpiał - Szkoła Policealna nr 13 w Warszawie

Przekąska zimna: Pomarańcza faszerowana na ostro
Danie główne: Schab migdałowe oko

Półfinał juniorów oceniany był przez tych samych jurorów, którzy czuwali nad przebiegiem konkursu profesjonalistów: Grzegorz Kazubski – przewodniczący, manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Robert Ciechomski – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Michał Grzywacz - szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Tomasz Purol – szef kuchni Hotelu Villa Hoff w Trzęsaczu, zwycięzca Olimpiady Smaku 2006; Krzysztof Szulborski – wiceprezes OSSKiC i prezes SPKiC Region Pomorski; Jarosław Walczyk – szef kuchni Restauracji Godding w Sopocie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Sekretarz Olimpiady Smaku – Jerzy Pasikowski – szef kuchni Sodexho.

Do finału zostało jeszcze sporo czasu, jest szansa na poprawę niedociągnięć - z juniorami i ich nauczycielami rozmawiał Jarosław Walczyk oraz Jerzy Pasikowski. Szefowie kuchni służyli swoją radą i pomocą, przekazywali wskazówki na konkretnych przykładach.

Nestlé Professional przez cały czas trwania konkursu częstowało przyglądających się zmaganiom widzów potrawami przyrządzonymi na bazie produktów Winiary i Maggi. Spróbować można było między innymi zupy borowikowej Maggi a także puree ziemniaczanego Maggi z sosem pieczeniowym Winiary. Nie zabrakło także degustacji kawy Buondi oferowanej przez Nestlé Professional, którą od niedawna można nabyć w halach Makro.

Juniorzy biorący udział w półfinale Olimpiady Smaku, a także grono pedagogiczne, które przygotowywało uczniów do konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki od firmy Nestlé Professional.

Finał Olimpiady Smaku 2008 odbędzie się 21 czerwca. Oceniany będzie przez jurorów z zagranicy, najlepsi uczniowie mają szansę zdobyć nie tylko skutery, ale także doświadczenie, które z pewnością zaowocuje w przyszłości.

JZ & MG - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"GRATULACJE"
(17.04.2008 - 22:31)  (Szczygielski Piotr - szczYpior)
"Podziękowania"
(17.04.2008 - 22:47)  (Konrad Kiepurski)
"Równierz Podziękowania"
(17.04.2008 - 22:49)  (Konrad Kiepurski)
"Pozdrowienia"
(18.04.2008 - 20:58)  (Mateusz Birek)
"GRATULUJĘ PIERWSZEGO MIEJSCA"
(18.04.2008 - 22:29)  (Szczygielski Piotr - szczYpior)
"Podziękowania"
(18.04.2008 - 23:54)  (Norbert Rutkowski)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000