Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku 2008 – półfinał profesjonalistów w Gdańsku



Zobaczcie państwo:
Półfinał w Gdańsku - profesjonaliści
Półfinał w Gdańsku - juniorzy
Półfinał w Krakowie - profesjonaliści
Półfinał w Krakowie - juniorzy

Zakończył się pierwszy z półfinałów 3 Olimpiady Smaku. Jury wyłoniło sześć najlepszych ekip kucharzy profesjonalistów, którzy wezmą udział w finale.

Gdańska hala Makro zapełniła się 11 kwietnia 2008 roku nie tylko ekipami biorącymi udział w Olimpiadzie Smaku oraz jurorami, ale także widzami – klientami Makro. Było co podziwiać – powiedział jeden z obserwatorów.

W ciągu 1 godziny i 20 minut kucharze mieli za zadanie przygotować sześć porcji przekąski zimnej i sześć porcji dania głównego, w skład których wchodzą produkty Nestlé Professional. Wszyscy zdążyli w regulaminowym czasie.

Wśród szczęśliwców, którzy będą walczyć o nagrodę główną – 2 samochody - znaleźli się:

  • Dariusz Mikołajczak i Sebastian Truszkowski – Hotel Nadmorski – Gdynia

przyrządzili: Mariaż łososia, tuńczyka i krewetek z pianką cytrynową, musem z mango i sosem musztardowym oraz Pieczonego żubra w terinie z królika z duszonymi w syropie klonowym nowalijkami, humusem na sosie porto


  • Tomasz Kosiński i Janusz Grodowski – Restauracja Weranda – Bydgoszcz

przygotowali: Łososia wędzonego w dymie owocowym z galaretką cytrynową i kozim twarożkiem oraz Polędwicę kobe z puree ziemniaczanym o smaku marchewki i szpinaku z kawiorem z sake i sosem grzybowym


  • Andrejs Stepanenko i Łukasz Szymański - Restauracja Tivoli – Sopot

zaprezentowali: Tuńczyka grillowanego w emulsji z limonką i chilli oraz Żabnicę w sosie szatańskim z tłoczonym pieprzem, ziemniaczkami puree oraz szpinakiem


  • Mariola Kraska i Halina Sałacińska – Hotel Chopin – Sochaczew

urzekły jury dzięki: Szynce parmeńskiej z duetem sosów podawanej na carpaccio z ananasa oraz Polędwicy wołowej w marynacie miodowo-musztardowej podawanej z pieczoną papryką na sosie majonezowo-bazyliowym ze smażonymi ziemniakami


  • Artur Sienkiewicz i Ewa Bałdyś – Centrum Astoria – Białystok

którzy podczas półfinału przygotowali: Mus szpinakowy z tuńczyka z kolorowymi sałatami w cieście won-ton z pianką agrestową i sosem z papai oraz Polędwiczkę cielęcą z grasicą i borowikami z knedlem ziemniaczano-malinowym, duszonymi warzywami i sosem rodzynkowym


  • Paweł Rumowski i Przemysław Gryz – Hotel Westin - Warszawa

zakwalifikowali się do finału dzięki następującym potrawom: Tortilla pomidorowa z sałatką owocową i sosem kawowym oraz Filet z palii alpejskiej w pesto z dzikiego czosnku podany z puree Maggi w cieście spring roll i z sosem figowym


W półfinale w Gdańsku wzięli także udział:

  • Roman Kamiński i Sławomir Marulewski - Hotel Pod Orłem – Bydgoszcz

Polędwica pieczona w ziołach owinięta boczkiem wędzonym i Ryba maślana z warzywnym julienne w parmezanowym koszyku z sosem śmietanowo-cebulowym

  • Wiesław Miotk i Marcin Drewa – Hotel Victoria i Restauracja Rodizio el Toro - Gdynia

Tatarowe trio ryb atlantyckich z dipem sojowo-cytrynowm oraz Aromatyczna rolada z farszem z orzechów włoskich i słodkiej papryki w płaszczyku z migdałów i orzechów

  • Andrzej Ostrowski i Natalia Orłowska - Restauracyjka Monte – Gdynia

Carpaccio z marchewki z sosem pomarańczowo-imbirowym i Polędwiczki wieprzowe ze śliwką z sosem z przetartych malin

Konkurs profesjonalistów był oceniany przez jury w składzie: Grzegorz Kazubski – przewodniczący, manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Robert Ciechomski – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Michał Grzywacz - szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Tomasz Purol – szef kuchni Hotelu Villa Hoff w Trzęsaczu, zwycięzca Olimpiady Smaku 2006; Krzysztof Szulborski – wiceprezes OSSKiC i prezes SPKiC Region Pomorski; Jarosław Walczyk – szef kuchni Restauracji Godding w Sopocie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Sekretarz Olimpiady Smaku – Jerzy Pasikowski – szef kuchni Sodexho.

W czasie trwania konkursu odbyła się degustacja produktów Nestlé Professional: zupy borowikowej Maggi, puree ziemniaczanego Maggi oraz sosu pieczeniowego Winiary. Spróbować można było także kawy Buondi, szczególnie polecanej dla profesjonalnej gastronomii.

Wszyscy uczestnicy półfinału otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki od firmy Nestlé Professional. Wręczała je Dorota Bronicka - manager projektu Olimpiada Smaku 2008.


W finale na profesjonalistów czekać będzie "black box". Dopiero wówczas okaże się kto jest prawdziwym profesjonalistą – powiedział Grzegorz Kazubski. Formuła ta stosowana jest w finale od pierwszej Olimpiady Smaku 2006 – polega na tym, że kucharze będą przygotowywać potrawy ze składników zamkniętych w czarnych skrzynkach. O ich zawartości przekonają się dopiero w momencie startu.

W finale Olimpiady Smaku 2008, który odbędzie się 20 czerwca 2008 roku weźmie udział 12 drużyn profesjonalnych. Do sześciu ekip wyłonionych podczas gdańskiego półfinału dołączą najlepsi z półfinału w Krakowie.

JZ & MG - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"gratulacje"
(17.04.2008 - 22:45)  (szczYpior)
"pozdrowienia"
(20.04.2008 - 20:55)  (koza)
"pytanie"
(23.04.2008 - 17:15)  (słodka)
"SEDZIA pTOMEK:)SMIECH WARTE!!!!!!!!!!!!"
(01.05.2008 - 01:28)  (ADAM E.)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000