Zakończył się pierwszy z półfinałów 3 Olimpiady Smaku. Jury wyłoniło sześć najlepszych ekip kucharzy profesjonalistów, którzy wezmą udział w finale.
Gdańska hala Makro zapełniła się 11 kwietnia 2008 roku nie tylko ekipami biorącymi udział w Olimpiadzie Smaku oraz jurorami, ale także widzami – klientami Makro. Było co podziwiać – powiedział jeden z obserwatorów.
W ciągu 1 godziny i 20 minut kucharze mieli za zadanie przygotować sześć porcji przekąski zimnej i sześć porcji dania głównego, w skład których wchodzą produkty Nestlé Professional. Wszyscy zdążyli w regulaminowym czasie.
Wśród szczęśliwców, którzy będą walczyć o nagrodę główną – 2 samochody - znaleźli się:
- Dariusz Mikołajczak i Sebastian Truszkowski – Hotel Nadmorski – Gdynia
przyrządzili: Mariaż łososia, tuńczyka i krewetek z pianką cytrynową, musem z mango i sosem musztardowym oraz Pieczonego żubra w terinie z królika z duszonymi w syropie klonowym nowalijkami, humusem na sosie porto
- Tomasz Kosiński i Janusz Grodowski – Restauracja Weranda – Bydgoszcz
przygotowali: Łososia wędzonego w dymie owocowym z galaretką cytrynową i kozim twarożkiem oraz Polędwicę kobe z puree ziemniaczanym o smaku marchewki i szpinaku z kawiorem z sake i sosem grzybowym
- Andrejs Stepanenko i Łukasz Szymański - Restauracja Tivoli – Sopot
zaprezentowali: Tuńczyka grillowanego w emulsji z limonką i chilli oraz Żabnicę w sosie szatańskim z tłoczonym pieprzem, ziemniaczkami puree oraz szpinakiem
- Mariola Kraska i Halina Sałacińska – Hotel Chopin – Sochaczew
urzekły jury dzięki: Szynce parmeńskiej z duetem sosów podawanej na carpaccio z ananasa oraz Polędwicy wołowej w marynacie miodowo-musztardowej podawanej z pieczoną papryką na sosie majonezowo-bazyliowym ze smażonymi ziemniakami
- Artur Sienkiewicz i Ewa Bałdyś – Centrum Astoria – Białystok
którzy podczas półfinału przygotowali: Mus szpinakowy z tuńczyka z kolorowymi sałatami w cieście won-ton z pianką agrestową i sosem z papai oraz Polędwiczkę cielęcą z grasicą i borowikami z knedlem ziemniaczano-malinowym, duszonymi warzywami i sosem rodzynkowym
- Paweł Rumowski i Przemysław Gryz – Hotel Westin - Warszawa
zakwalifikowali się do finału dzięki następującym potrawom: Tortilla pomidorowa z sałatką owocową i sosem kawowym oraz Filet z palii alpejskiej w pesto z dzikiego czosnku podany z puree Maggi w cieście spring roll i z sosem figowym
W półfinale w Gdańsku wzięli także udział:
- Roman Kamiński i Sławomir Marulewski - Hotel Pod Orłem – Bydgoszcz
Polędwica pieczona w ziołach owinięta boczkiem wędzonym i Ryba maślana z warzywnym julienne w parmezanowym koszyku z sosem śmietanowo-cebulowym
- Wiesław Miotk i Marcin Drewa – Hotel Victoria i Restauracja Rodizio el Toro - Gdynia
Tatarowe trio ryb atlantyckich z dipem sojowo-cytrynowm oraz Aromatyczna rolada z farszem z orzechów włoskich i słodkiej papryki w płaszczyku z migdałów i orzechów
- Andrzej Ostrowski i Natalia Orłowska - Restauracyjka Monte – Gdynia
Carpaccio z marchewki z sosem pomarańczowo-imbirowym i Polędwiczki wieprzowe ze śliwką z sosem z przetartych malin
Konkurs profesjonalistów był oceniany przez jury w składzie: Grzegorz Kazubski – przewodniczący, manager Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Robert Ciechomski – szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Michał Grzywacz - szef kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie; Tomasz Purol – szef kuchni Hotelu Villa Hoff w Trzęsaczu, zwycięzca Olimpiady Smaku 2006; Krzysztof Szulborski – wiceprezes OSSKiC i prezes SPKiC Region Pomorski; Jarosław Walczyk – szef kuchni Restauracji Godding w Sopocie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Sekretarz Olimpiady Smaku – Jerzy Pasikowski – szef kuchni Sodexho.
W czasie trwania konkursu odbyła się degustacja produktów Nestlé Professional: zupy borowikowej Maggi, puree ziemniaczanego Maggi oraz sosu pieczeniowego Winiary. Spróbować można było także kawy Buondi, szczególnie polecanej dla profesjonalnej gastronomii.
Wszyscy uczestnicy półfinału otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki od firmy Nestlé Professional. Wręczała je Dorota Bronicka - manager projektu Olimpiada Smaku 2008.
W finale na profesjonalistów czekać będzie "black box". Dopiero wówczas okaże się kto jest prawdziwym profesjonalistą – powiedział Grzegorz Kazubski. Formuła ta stosowana jest w finale od pierwszej Olimpiady Smaku 2006 – polega na tym, że kucharze będą przygotowywać potrawy ze składników zamkniętych w czarnych skrzynkach. O ich zawartości przekonają się dopiero w momencie startu.
W finale Olimpiady Smaku 2008, który odbędzie się 20 czerwca 2008 roku weźmie udział 12 drużyn profesjonalnych. Do sześciu ekip wyłonionych podczas gdańskiego półfinału dołączą najlepsi z półfinału w Krakowie.
JZ & MG - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.