Krakowska hala Makro stała się miejscem drugiego półfinału Olimpiady Smaku 2008. Konkurs wyłonił kolejne sześć drużyn juniorów, które zmierzą się w finale walcząc o nagrodę główną – 2 skutery.
Do udziału w Olimpiadzie Smaku 2008 w kategorii juniorzy zgłosiło się około 140 ekip z całej Polski. Już na starcie uczestnicy półfinałów mogą czuć się wyróżnieni jako wybrani z tak dużej liczby ekip – powiedział Grzegorz Kazubski.
Pierwszym zadaniem juniorów było samodzielne opracowanie przepisów na przekąskę zimną i danie główne, które w składzie zawierają produkty Nestlé Professional. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybrało 18 drużyn do półfinałów (po dziewięć ekip do półfinału w Gdańsku i półfinału w Krakowie).
Juniorzy biorący udział w półfinale przygotowywali po 6 porcji dań. Regulaminowy czas nakazywał pracować na zwiększonych obrotach. Nie wszystkim jednak udało się ukończyć przygotowywanie potraw w ciągu 1 godziny i 20 minut.
Jury zadecydowało, że do finału 3 Olimpiady Smaku 2008 dostali się:
- Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, przygotowywani do konkursu przez Elżbietę Jaśniewską
przystawka: Ser kozi zapiekany w cieście filo podawany na rukoli z sosem z nutą kawową
danie główne: Pieczony łosoś serwowany z tagiatelle, sosem carbonara i groszkiem cukrowym
- Maciej Mrozek i Przemysław Tesarczyk - Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, których nauczycielem jest Krzysztof Zielonka
przystawka: Piramidka z omletów i smażonych warzyw w akompaniamencie sosu paprykowego Winiary
danie główne: Kotleciki jagnięce w sosie miodowo-wiśniowym w towarzystwie ziemniaczanych klusek paprykowo-koperkowych i ratatouille na sałacie rucola
- Piotr Rolnik i Damian Śmietana - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, nauczyciel: Beata Glinka
przystawka: Pierś z kaczki w koszyku z parmezanu z sosem cumberland z galaretką wiśniowo-żurawinową
danie główne: Róża z łososia na puree ziemniaczanym z sosem śmietanowo-kaparowym
- Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którzy dopracowywali dania pod okiem Bogumiły Podgórskiej
przystawka: Sandacz na chmurce mleka kokosowego
danie główne: Polędwiczki ze strusia zawijane szynką parmeńską z sosem pieczeniowym i wiśniowym na piance ziemniaczanej
- Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku, trenowali ze swoim nauczycielem - Krzysztofem Indykiem
przystawka: Krewetki na grzance z sosem ziołowym
danie główne: Polędwica wieprzowa na pierzynce z smażonych warzyw podana z canelloni ze szpinakiem, ricottą i sosem borowikowym
- Marcin Syzdoł i Katarzyna Pacek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, przygotowywani przez Jadwigę Wątrobę
przystawka: Polędwiczki wieprzowe z musem majonezowo - pasztetowym na sosach musztardowym, paprykowym i bazyliowym, garnirowane tiulem serowym i mandarynkami karmelizowanymi i ziołami
danie główne: Roladki schabowe w panierce z żurawiny i kolorowego pieprzu na sosie pieczeniowym z sufletem marchewkowo-szpinakowo-ziemniaczanym, garnirowaną żurawina i ziołami
W półfinale w Krakowie wzięli także udział:
- Rafał Szarek i Tomasz Sikorski - Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, nauczyciel: Judyta Lamża
przystawka: Łososiowe paczuszki z kozim serem w towarzystwie grapefruita czerwonego i sosu majonezowego, z delikatnym akcentem kawioru wasabi
danie główne: Szpikowane auchovies polędwiczki wieprzowe, na pierzynce z glazurowanej marchewki, w towarzystwie puree z groszku zielonego i ziemniaków z sosem balsamiczno - pieczeniowym
- Piotr Czajkowicz i Mateusz Grządzielski - Zespół Szkół nr 7 w Tychach, nauczyciel: Anna Łazarewicz
przystawka: Roladka z łososia faszerowana mascarpone na galaretce balsamino z dodatkiem lodów
danie główne: Królik faszerowany kurczakiem podawany z puree ziemniaczanym, pomidorkami koktajlowymi i sosem żurawinowym
- Iwona Turska i Katarzyna Sara - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych im. Jana Pawła II w Wojniczu, nauczyciel: Anna Węgrzyn
przystawka: Łosoś z musem grzybowym
danie główne: Roladki wieprzowe z kapustą w sosie z zielonym pieprzem
Zmagania półfinałowe juniorów oceniali jurorzy techniczni i degustacyjni pod przewodnictwem Grzegorza Kazubskiego – managera Makro Centrum HoReCa w Warszawie. W jury technicznym zasiedli szefowie kuchni Makro Centrum HoReCa w Warszawie: Robert Ciechomski i Michał Grzywacz. Jurorami degustacyjnymi byli: Krzysztof Brożek – szef gastronomii Hotelu Cracovia; Artur Kupczyk – manager gastronomii Hotel Aros Tychy, Śląska Grupa Kulinarna; Rafał Targosz – szef kuchni restauracji Cul-De-Sac w Krakowie; Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni Karczmy Jana w Olsztynie, zwycięzca Olimpiady Smaku 2007. Nad przebiegiem konkursu czuwał Zbigniew Kurleto.
W czasie konkursu juniorów można było spróbować produktów z bogatej oferty Nestlé Professional: zupy borowikowej MAGGI, puree ziemniaczanego MAGGI z sosem pieczeniowym WINIARY. Nie zabrakło także kawy ziarnistej BUONDI, która jest mieszanką Arabiki i Robusty o niepowtarzalnym aromacie i wyrazistym smaku.
Uczniowie biorący udział w półfinale Olimpiady Smaku 2008 dostali pamiątkowe dyplomy i upominki od Nestlé Professional - organizatora konkursu. W ramach podziękowań za trud włożony w przygotowania uczestników konkursu upominki otrzymali także ich nauczyciele. Uczestnicy półfinału odbierali je z rąk Doroty Bronickiej - manager projektu Olimpiada Smaku 2008.
W finale 3 Olimpiady Smaku 2008 spotkają się najlepsze drużyny z półfinału w Gdańsku i półfinału w Krakowie. 12 dwuosobowych drużyn juniorów będzie walczyć o nagrody główne – 2 skutery, a także nagrody dodatkowe (dla szkoły i nauczyciela). Finał odbędzie się 21 czerwca 2008 roku w Makro Centrum HoReCa w Warszawie. Ogłoszenie werdyktu oraz wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej gali 21 czerwca.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.