Kulinarny Puchar Polski 2005 jest najpoważniejszym konkursem w gastronomii nad Wisłą. Kto nie chciałby być uznawanym za najlepszego krajowego kucharza? Kto nie chciałby poczuć związanego z tym prestiżu?
Tegoroczna edycja konkursu była już piątą z kolei. Ostateczna rywalizacja miała miejsce 21 października 2005 roku podczas targów Gastro-Invest-Hotel w Poznaniu. Finał trwał ponad cztery godziny. Zmagania uczestników oglądała szeroka rzesza publiczności. Wylosowani szczęśliwcy mieli też możliwość spróbowania konkursowych potraw. Finał poprowadzili Michał Milowicz, Barbara Surma. Pierwszy z konferansjerów zaśpiewał też podczas wieczornej gali wręczania nagród.
Przyrządzone potrawy i pracę nad nimi oceniało międzynarodowe jury w składzie: - z Francji Yvon Blandin,
- z Luksemburga Camille Schumacher,
- z Niemiec Karlheinz Haase,
- z Holandii Michael Schlierer,
- z Polski Jerzy Pasikowski.
Zmagania kucharzy podzielono na dwie tury. W drugiej turze swoje specjały przyrządzali: Marcin Sasin i Ernest Jagodziński z Hotelu „Sheraton” z Warszawy
Przystawka: Dzik marynowany w trawie żubrowej, podany z kaszą jaglaną z akcentem z szafranu i oliwą kminkową
Danie główne: Rolada z dzika z brusznicą, podana na leśnych grzybach z macierzanką, marynowaną pigwą i pierożkami nadziewanymi twarożkiem kozim
Roman Ratajczak i Maciej Bartoszewski z Gospody „Pod Koziołkami” w Poznaniu
Przystawka: Opiekany schab z dzika z warzywami z domowego ogródka, w kminkowym vinaigrette z borowikami i chrzanowym akcentem
Danie główne: Schab z dzika pieczony ze smakiem z trawy zbożowej, świeżo podwędzony, podany na puszystych blinach z sufletem pachnącym lasem i liśćmi brukselki w dyniowym rogu z brusznicą
Łukasz Kozioł i Krzysztof Peć z „Brovarii” z Poznania
Przystawka: Torcik z marynowanego dzika i królika, podany z pikantnym kołdunem
Danie główne: Crepinette z dzikiem, zapieczone w pigwie na macierzankowych ziemniakach
Łukasz Fular i Piotr Kitowski z Hotelu „Nadmorski” z Gdyni
Przystawka: Schab z dzika, faszerowany żołądkami config, aromatyzowany dymem olchowym, podany na vinagrette buraczkowym
Danie główne: Pieczony w glinie schab z dzika z rydzami i grasicą, na sosie jałowcowym
Krzysztof Komar i Sebastian Gołębiewski z Hotelu „Rialto” z Warszawy
Przstawka: Millefoglie z wędzonego dzika z musami buraczkowym i z Pasternaka, na emulsji z kalarepy
Danie główne: Schab z dzika pieczony w otoczce z szałwią, smardzami i macierzanką, na salsie z pigwy i brusznicy z sufletem gryczano-oscypkowym
Sponsorzy V Kulinarnego Pucharu Polski: Sokołów S.A., Agus, Bonduelle Polska, Dora Metal, Ecolab, Elite Coffee services, Eva-Tec, Fagor-Gastro Polska, Frytki Stöver, Grapie, HTS Polska, Jugema, Pana Gastro, Prim Gastro, Pro Asco Bloc, Rational, Retigo – Biuro Logistyczne – Nowa-2001, Sawex, Staropolanka – Zespół Uzdrowisk Kłodzkich SA, Vivamix, Winterhalter Gastronom Polska, Wyborowa SA, Żywiec Trade. |