Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.05.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Europejski Konkurs Kulinarny "Ryby i owoce lasu"

2 lipca 2005 r., Pałac Wiejce

2 lipca 2005 roku odbył się I Europejski Konkurs Kulinarny „Ryby i owoce lasu” zorganizowany przez Pałac Wiejce. Tego dnia teren przed hotelem zamienił się w plac zmagań kulinarnych, w których mogli brać udział nie tylko profesjonalni kucharze ale również amatorzy. Zmagania poprowadził znany wszystkim Karol Okrasa. W konkursie wystartowało 12 drużyn podzielonych na dwie tury.

  1. Restauracja Dolce Vita – Bydgoszcz
    Marcin Szukaj, Łukasz Glezman
  2. Kawiarnia – Restauracja Nowy Świat – Warszawa
    Jakub Piwowarski, Łukasz Pytka
  3. Hotel Rialto – Warszawa
    Krzysztof Komar, Sebastian Gołębiewski
  4. Hotel Łeba - Łeba
    Bartosz Budnik, Łukasz Albrecht
  5. Restauracja Boathouse – Warszawa
    Rafał Marosek, Michał Bajerski, Paulina Cygan
  6. Westin Warszawa & J. Nowak
    Jarosław Nowak, Zbigniew Kozieł
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych
    Łukasz Konik, Przemysław Bernatowicz
  8. Hotel Mazurkas – Ożarów Mazowiecki
    Artur Pijanowski, Sylwia Bukała
  9. Hotel Gotyk – Toruń
    Radosław Danielak, Jacek Kobędza
  10. Redakcja Menu Smakosza & Przewodnik – smaczne adresy
    Marcin Szymczak, Daniel Woźnicki
  11. Le Royal Meriden Bristol – Warszawa
    Łukasz Pielak, Sylwester Kępiński
  12. Hotel Qubus – Gorzów Wielkopolski
    Tomasz Król, Wojciech Pawelec

Każda grupa miała do wykonanie dwie potrawy; przystawkę i danie główne z wykorzystaniem ryb i owoców lasu. Wszystkie produkty, niezbędne do wykonania potraw, dostarczył ekipom Organizator. Ponieważ niektóre z potraw wymagały wcześniejszych przygotowań, a podczas konkursu uczestnicy mieli tylko 90 minut, w przeddzień zmagań Pałac Wiejce udostępnił drużynom swoją kuchnię.



Uczestnicy oceniani byli w czterech kategoriach:

  • smak
  • dekoracja potrawy
  • sposób serwowania
  • dobór dodatków
Za każdą z nich ekipa mogła otrzymać od 0 do 20 punktów.

W skład Jury wchodzili:

Przewodniczący Jury:
Constant-Michel Labarre

Jury Techniczne
  • Arleta Żynel – Restauracja Arsenał
  • Mirosław Drewniak – Hotel Brovaria
  • Adam Chrząstkowski – Hotel Rialto
Jury Degustacyjne
  • Stephane Pierre – Stowarzyszenie Euro-toques Belgia
  • Giancarlo Russo – Giancarlo Ristorante Italiano
  • Jacek Szczepański – Hotel Warszawianka
  • Ewa Herbik-Piszczako – Pekao S.A. Private Banking
  • Elżbieta Szpigun – Dorado
  • Anna Glezman – Glezman
  • Włodzimierz Janowicz – Construkta Plus
  • Roman KalittaComplex

W przerwie między pierwszą a druga turą ekip konkursowych odbył się pokaz kulinarny, w którym wystąpili: Mistrz kucharski Constant - Michel Labarre i Executiwe Chief Jean Boss. Podczas pokazu, który był „wielką improwizacją” przygotowano:

Jean Bos: „Marynowany tuńczyk z balsamico w sosie piwnym”

Michel Labarre: „Polędwiczki wieprzowe faszerowane łososiem na karmelizowanych jabłkach”

Podczas Konkursu „Ryby i owoce lasu” można było podziwiać pokazy barmańskie w wykonaniu Tomasza Małka – czołowego freestylera. Pokaz ten cieszył się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających.

Pałac Wiejce zadbał o zapewnienie rozrywki dla osób przybyłych na konkurs. Można było podziwiać plenerowy wernisaż malarski, występ wokalno-instrumentalny. Dla spragnionych mocniejszych wrażeń zorganizowano przelot motolotnią. W śród licznych atrakcji znalazły się również:

  • karykaturzysta
  • przejazd bryczką
  • prezentacja najnowszych samochodów firmy Chrysler
  • różnorodne atrakcje dla dzieci

Po zakończeniu kulinarnych zmagań Jury udało się na naradę i zliczanie głosów. Na wstępie Jury ogłosiło zwycięzców w kategoriach smak, kreatywność oraz prezentacja.

Wśród nagrodzonych byli:

I Miejsce w kategorii SMAK
Le Royal Meriden BRISTOL Warszawa
Łukasz Pielak, Sylwester Kępinski

I Miejsce w kategorii KREATYWNOŚĆ
Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz
Marcin Szukaj, Łukasz Glezman

I Miejsce w kategorii PREZENTACJA
Hotel Gotyk Toruń
Radosław Danielak, Jacek Kobędza

Ogłoszono również wyniki z głosowania publiczności, które odbywało się przez cały czas trwania konkursu. Zwycięzcą okazała się ekipa z Restauracji Dolce Vita Bydgoszcz: Marcin Szukaj, Łukasz Glezman.

Spośród głosujących na swoją ulubioną drużynę wylosowana została osoba, która otrzymała darmowy weekend w Pałacu Wiejce. Szczęśliwcem okazała się Pani Justyna Glińska z firmy Kasol.

Ponadto wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe medale za udział w konkursie.

Kulminacją I Europejskiego Konkursu „Ryby i owoce lasu” była uroczysta Gala Diner którą poprowadził Tomasz Krutkiewicz, ogłoszono na niej zwycięzców całego konkursu i rozdano główne nagrody.

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce

Hotel Rialto
Krzysztof Komar, Sebastian Gołębiewski - 1061 punktów

Przystawka
"Faworek rybny na musie chrzanowym z sałatą z botwiny"

Danie główne
"Comber z jelenia na sosie jeżynowym z ziemniaczano-grzybowym sufletem"



II miejsce

Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz
Marcin Szukaj, Łukasz Glezman - 1058 punktów

Przystawka
"Tymbalik z kurkami, kozim serem i ratatouille z sosem rozmarynowym"

Danie główne
"Harmonia combru zajęczego i fileta z sandacza na pachnących warzywach w sosie buraczkowym w najwspanialszej dekoracji jesiennej"



III miejsce

Le Royal Meriden BRISTOL Warszawa
Łukasz Pielak, Sylwester Kępinski - 939 punktów

Przystawka
"Rolada z czerwonego tuńczyka nadziana kwiatami dzikiej róży w akompaniamencie sałaty rukoli i sosu borówkowego"

Danie główne
"Sandacz wędzony na korze brzozowej w osnowie sosu ze smardz podany z sałatką z borowików i kiełków słonecznika oraz piramidką z kurek i palonych orzeszków sosnowych"



Pozostałe miejsca

  1. Hotel Mazurkas – Ożarów Mazowiecki - 939 pkt
  2. Hotel Qubus – Gorzów Wielkopolski - 872 pkt
  3. Hotel Gotyk – Toruń - 869 pkt
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych - 814 pkt
  5. Westin Warszawa & J. Nowak - 807 pkt
  6. Hotel Łeba – Łeba - 804 pkt
  7. Menu Smakosza - 599 pkt
  8. Kawiarnia – Restauracja Nowy Świat – Warszawa - 596 pkt
  9. Restauracja Boathouse – Warszawa - 526 pkt

Jedną z głównych nagród był Kurs w Akademii Kurta Schellera. Ponieważ Krzysztof Komar i Sebastian Gołębiewski z Hotelu Rialto na codzień mają możliwość nauki u Mistrza Sztuki Kulinarnej, postanowili przekazać tę nagrodę drużynie, która dzielnie walczyła podczas konkursu próbując dorównać najlepszym kucharzom. Szczęśliwacami wytypowanymi przez zwycięzców okazali się Marcin Szymczak i Daniel Woźnicki z Menu Smakosza. Za ten gest fair play Pałac Wiejce ufundował zespołowi hotelu Rialto dwa podwójne zaproszenia do Pałacu Wiejce na Weekend z Amorem.

Podczas Gali wystąpił zespół Luz Brothers. Zaproszeni goście mogli również podziwiać występ wokalno – taneczny w wykonaniu trzech wokalistów oraz baletu z Rosji oparty na bazie największych światowych szlagierów. Występy baletu szczególnie do gustu przypadły panom. Wszyscy goście bawili się do późnych godzin wieczornych. Impreza zakończyła się dużym sukcesem a my zachęcamy do udziału już za rok.

Patronat medialny i sponsoring objęły: TVP, Gazeta Lubuska, Ziemia Gorzowska, Nowości gastronomiczne, Menu Smakosza, Hotelarz, Kuchnia, Menu Smakosza, portal ho-re-ca Gastrona.pl.

Sponsorami były firmy: Pekao S.A. Private Banking, Kompania Piwowarska, Dorado Wielkopolska, Stalgast, Bonduelle, Agros Fortuna, Dynamic, Complex, F.H. DIUNA, Glezman, Zakłady masarskie Fornalik, La Passion du Vin, Bols, Kasol - Leśne Skarby, Cheman, Ecolab, Komplet Polska Sp. z o.o., Construta Plus Sp. z o.o., Impast Consulting Sp. z o.o., Kerry, Hagra, Hotel Bristol oraz Constant-Michel Labarre i Kurt Scheller Academy.

 


"Podziękowania"
(18.07.2005 - 11:14)  (Kuba & Łukasz)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000