2 lipca 2005 r., Pałac Wiejce 2 lipca 2005 roku odbył się I Europejski Konkurs Kulinarny „Ryby i owoce lasu” zorganizowany przez Pałac Wiejce. Tego dnia teren przed hotelem zamienił się w plac zmagań kulinarnych, w których mogli brać udział nie tylko profesjonalni kucharze ale również amatorzy. Zmagania poprowadził znany wszystkim Karol Okrasa. W konkursie wystartowało 12 drużyn podzielonych na dwie tury.
- Restauracja Dolce Vita – Bydgoszcz
Marcin Szukaj, Łukasz Glezman
- Kawiarnia – Restauracja Nowy Świat – Warszawa
Jakub Piwowarski, Łukasz Pytka
- Hotel Rialto – Warszawa
Krzysztof Komar, Sebastian Gołębiewski
- Hotel Łeba - Łeba
Bartosz Budnik, Łukasz Albrecht
- Restauracja Boathouse – Warszawa
Rafał Marosek, Michał Bajerski, Paulina Cygan
- Westin Warszawa & J. Nowak
Jarosław Nowak, Zbigniew Kozieł
- Zespół Szkół Gastronomicznych
Łukasz Konik, Przemysław Bernatowicz
- Hotel Mazurkas – Ożarów Mazowiecki
Artur Pijanowski, Sylwia Bukała
- Hotel Gotyk – Toruń
Radosław Danielak, Jacek Kobędza
- Redakcja Menu Smakosza & Przewodnik – smaczne adresy
Marcin Szymczak, Daniel Woźnicki
- Le Royal Meriden Bristol – Warszawa
Łukasz Pielak, Sylwester Kępiński
- Hotel Qubus – Gorzów Wielkopolski
Tomasz Król, Wojciech Pawelec
Każda grupa miała do wykonanie dwie potrawy; przystawkę i danie główne z wykorzystaniem ryb i owoców lasu. Wszystkie produkty, niezbędne do wykonania potraw, dostarczył ekipom Organizator. Ponieważ niektóre z potraw wymagały wcześniejszych przygotowań, a podczas konkursu uczestnicy mieli tylko 90 minut, w przeddzień zmagań Pałac Wiejce udostępnił drużynom swoją kuchnię.
Uczestnicy oceniani byli w czterech kategoriach:
- smak
- dekoracja potrawy
- sposób serwowania
- dobór dodatków
Za każdą z nich ekipa mogła otrzymać od 0 do 20 punktów.
W skład Jury wchodzili:
Przewodniczący Jury:
Constant-Michel Labarre
Jury Techniczne
- Arleta Żynel – Restauracja Arsenał
- Mirosław Drewniak – Hotel Brovaria
- Adam Chrząstkowski – Hotel Rialto
Jury Degustacyjne
- Stephane Pierre – Stowarzyszenie Euro-toques Belgia
- Giancarlo Russo – Giancarlo Ristorante Italiano
- Jacek Szczepański – Hotel Warszawianka
- Ewa Herbik-Piszczako – Pekao S.A. Private Banking
- Elżbieta Szpigun – Dorado
- Anna Glezman – Glezman
- Włodzimierz Janowicz – Construkta Plus
- Roman Kalitta – Complex
W przerwie między pierwszą a druga turą ekip konkursowych odbył się pokaz kulinarny, w którym wystąpili: Mistrz kucharski Constant - Michel Labarre i Executiwe Chief Jean Boss. Podczas pokazu, który był „wielką improwizacją” przygotowano:
Jean Bos: „Marynowany tuńczyk z balsamico w sosie piwnym”
Michel Labarre: „Polędwiczki wieprzowe faszerowane łososiem na karmelizowanych jabłkach”
Podczas Konkursu „Ryby i owoce lasu” można było podziwiać pokazy barmańskie w wykonaniu Tomasza Małka – czołowego freestylera. Pokaz ten cieszył się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających.
Pałac Wiejce zadbał o zapewnienie rozrywki dla osób przybyłych na konkurs. Można było podziwiać plenerowy wernisaż malarski, występ wokalno-instrumentalny. Dla spragnionych mocniejszych wrażeń zorganizowano przelot motolotnią. W śród licznych atrakcji znalazły się również:
- karykaturzysta
- przejazd bryczką
- prezentacja najnowszych samochodów firmy Chrysler
- różnorodne atrakcje dla dzieci
Po zakończeniu kulinarnych zmagań Jury udało się na naradę i zliczanie głosów. Na wstępie Jury ogłosiło zwycięzców w kategoriach smak, kreatywność oraz prezentacja.
Wśród nagrodzonych byli:
I Miejsce w kategorii SMAK
Le Royal Meriden BRISTOL Warszawa
Łukasz Pielak, Sylwester Kępinski
I Miejsce w kategorii KREATYWNOŚĆ
Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz
Marcin Szukaj, Łukasz Glezman
I Miejsce w kategorii PREZENTACJA
Hotel Gotyk Toruń
Radosław Danielak, Jacek Kobędza
Ogłoszono również wyniki z głosowania publiczności, które odbywało się przez cały czas trwania konkursu. Zwycięzcą okazała się ekipa z Restauracji Dolce Vita Bydgoszcz: Marcin Szukaj, Łukasz Glezman.
Spośród głosujących na swoją ulubioną drużynę wylosowana została osoba, która otrzymała darmowy weekend w Pałacu Wiejce. Szczęśliwcem okazała się Pani Justyna Glińska z firmy Kasol.
Ponadto wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe medale za udział w konkursie.
Kulminacją I Europejskiego Konkursu „Ryby i owoce lasu” była uroczysta Gala Diner którą poprowadził Tomasz Krutkiewicz, ogłoszono na niej zwycięzców całego konkursu i rozdano główne nagrody.
Laureatami konkursu zostali: I miejsce | Hotel Rialto
Krzysztof Komar, Sebastian Gołębiewski - 1061 punktów
Przystawka
"Faworek rybny na musie chrzanowym z sałatą z botwiny"
Danie główne
"Comber z jelenia na sosie jeżynowym z ziemniaczano-grzybowym sufletem"
|
II miejsce | Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz
Marcin Szukaj, Łukasz Glezman - 1058 punktów
Przystawka
"Tymbalik z kurkami, kozim serem i ratatouille z sosem rozmarynowym"
Danie główne
"Harmonia combru zajęczego i fileta z sandacza na pachnących warzywach w sosie buraczkowym w najwspanialszej dekoracji jesiennej"
|
III miejsce | Le Royal Meriden BRISTOL Warszawa
Łukasz Pielak, Sylwester Kępinski - 939 punktów
Przystawka
"Rolada z czerwonego tuńczyka nadziana kwiatami dzikiej róży w akompaniamencie sałaty rukoli i sosu borówkowego"
Danie główne
"Sandacz wędzony na korze brzozowej w osnowie sosu ze smardz podany z sałatką z borowików i kiełków słonecznika oraz piramidką z kurek i palonych orzeszków sosnowych"
|
Pozostałe miejsca
- Hotel Mazurkas – Ożarów Mazowiecki - 939 pkt
- Hotel Qubus – Gorzów Wielkopolski - 872 pkt
- Hotel Gotyk – Toruń - 869 pkt
- Zespół Szkół Gastronomicznych - 814 pkt
- Westin Warszawa & J. Nowak - 807 pkt
- Hotel Łeba – Łeba - 804 pkt
- Menu Smakosza - 599 pkt
- Kawiarnia – Restauracja Nowy Świat – Warszawa - 596 pkt
- Restauracja Boathouse – Warszawa - 526 pkt
Jedną z głównych nagród był Kurs w Akademii Kurta Schellera. Ponieważ Krzysztof Komar i Sebastian Gołębiewski z Hotelu Rialto na codzień mają możliwość nauki u Mistrza Sztuki Kulinarnej, postanowili przekazać tę nagrodę drużynie, która dzielnie walczyła podczas konkursu próbując dorównać najlepszym kucharzom. Szczęśliwacami wytypowanymi przez zwycięzców okazali się Marcin Szymczak i Daniel Woźnicki z Menu Smakosza. Za ten gest fair play Pałac Wiejce ufundował zespołowi hotelu Rialto dwa podwójne zaproszenia do Pałacu Wiejce na Weekend z Amorem.
Podczas Gali wystąpił zespół Luz Brothers. Zaproszeni goście mogli również podziwiać występ wokalno – taneczny w wykonaniu trzech wokalistów oraz baletu z Rosji oparty na bazie największych światowych szlagierów. Występy baletu szczególnie do gustu przypadły panom. Wszyscy goście bawili się do późnych godzin wieczornych. Impreza zakończyła się dużym sukcesem a my zachęcamy do udziału już za rok.
Patronat medialny i sponsoring objęły: TVP, Gazeta Lubuska, Ziemia Gorzowska, Nowości gastronomiczne, Menu Smakosza, Hotelarz, Kuchnia, Menu Smakosza, portal ho-re-ca Gastrona.pl.
Sponsorami były firmy: Pekao S.A. Private Banking, Kompania Piwowarska, Dorado Wielkopolska, Stalgast, Bonduelle, Agros Fortuna, Dynamic, Complex, F.H. DIUNA, Glezman, Zakłady masarskie Fornalik, La Passion du Vin, Bols, Kasol - Leśne Skarby, Cheman, Ecolab, Komplet Polska Sp. z o.o., Construta Plus Sp. z o.o., Impast Consulting Sp. z o.o., Kerry, Hagra, Hotel Bristol oraz Constant-Michel Labarre i Kurt Scheller Academy.
|