Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs dań wielkanocnych -
IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej

Zobaczcie Państwo

Pokaz stołów

Konkurs potraw

III Festiwal - 2004

II Festiwal - 2003

I Festiwal - 2002

Zapraszamy do obejrzenia relacji z Konkursu dań wielkanocnych IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni DworskiejEdycja Dań Wielkanocnych, który odbył się w dniach 19-20 marca 2005 roku w Zespole Pałacowo Parkowym w Baranowie Sandomierskim.

Edycja Wielkanocna Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej jest imprezą cykliczną odbywającą się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi. Konkurs skierowany jest do obiektów zabytkowych, przy równoczesnej promocji obiektów gastronomicznych związanych z kulturą dworską.

Tegoroczna impreza tym bardziej była szczególna, gdyż aby uczcić pamięć niedawno zmarłego przyjaciela Zamku - Tadeusza Matysiaka, jednego z pomysłodawców i współorganizatora imprezy z lat poprzednich, postanowiliśmy naszemu Festiwalowi nadać jego imię. Swoją obecnością zaszczyciła nas Rodzina Matysiaków - żona Zofia i córka Kinga, które otrzymały z rąk Dyrektora Kazimierza Idzika „Akt honorowego nadania”. Następnie odsłoniły tablicę pamiątkową, która będzie miała specjalne miejsce w zamkowej Restauracji Magnackiej.

Głównym celem i zadaniem organizatorów festiwalu jest:

  • promowanie obiektów o znaczeniu nie tylko gastronomicznym, lecz również historycznym związanym z tradycją polską i zagraniczną

  • promowanie produktów i dań regionalnych

  • odwołanie się do najlepszych polskich tradycji kulinarnych, gdyż to na polskich dworach powstawała polska kuchnia, łącząc europejskie trendy z lokalnymi produktami

  • stworzenie i popularyzacja dań związanych z miejscem ich wykreowania, utożsamianych z regionem i regionalnym surowcem

Do współpracy zaproszono Klub Szefów Kuchni, który jest współorganizatorem festiwalu.

Początek imprezy to zwyczajowo odprawa startujących ekip z jurorami, która odbyła się 19 marca (sobota) w salach konferencyjnych Hotelu Zamkowego. Po odprawie wszyscy udali się na wspólną biesiadną kolację w salach biesiadnych baranowskiego Zamku.

Drugi etap to pokaz tradycyjnych dań kuchni szlachecko - magnackiej, związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych, zaprezentowanych w dowolnie zaaranżowanym bufecie.

W zmaganiach konkursowych wzięło udział sześć ekip:

  1. Zamek Sucha Beskidzka
  2. Pałac Maciejewo
  3. Zamek Kliczków
  4. Noma Residence Promnice
  5. Dom Poloni w Pułtusku
  6. Zamek w Krasiczynie

Podczas konkursu ekipy kucharskie przygotowały wykwintne potrawy, które oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili:

Jury Profesjonalne:

  • Kazimierz Jaroszyński – przewodniczący Jury
  • Waldemar Hołówka - z-ca przewodniczącego
  • Tomasz Łabuz
  • Wiesław Ambros
  • Wiesław Bober

Jury Techniczne:

  • Arleta Żynel
  • Stefan Birek
  • Zbigniew Kurleto

Laureaci konkursu:

I miejsce

- 409 pkt.

Łukasz Kozioł i Szymon Mądry
Noma Residence Promnice

II miejsce

- 391 pkt.

Janusz Pyra i Maciej Gołdyn
Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie

III miejsce

- 350 pkt.

Anna Nosal Gościej i Sabina Bernecka
Zamek w Suchej Beskidzkiej

IV Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka nie odbyłby się gdyby nie pomoc naszych sponsorów. Szczególne podziękowania składamy więc na ręce niżej wymienionych firm:

Pepsi Cola, Bonduelle,Nestle Polska S.A., Nestle Waters Polska S.A., Hurtownia Drimpol, Hurtownia Batista, Knorr, Segafredo Zanetti, Zajazd Sezam Stalowa Wola i Piekarnia w Turbi, należące do Państwa Bełzaków, Damianex- Piwnica Wybornych Win, Żywiec S.A., Belvedere Dystrybucja sp. z o.o., Zakład Produkcji Wody „Dębianka”, Panagastro, Firma Marco, dystrybutor herbaty Ronnefeldt i Kawy Hausbrandt, Laps, Wilbo, Prymat, Spomlek, Stalgast, Kotlin, Lech POL, Farm Frites, Wedel, Tad Mix, wyłączny przedstawiciel na Polskę firmy Bamix, Warzywa i Owoce - Kazimiera Tęcza.

Nagrody dla zwycięzców Konkursu wręczono podczas uroczystej gali Pokazu stołów wielkanocnych

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000