21 października 2004 r. podczas Targów Gastro Invest Hotel w Poznaniu laureaci kolejnych edycji Wielkopolskich Igraszek Kulinarnych ubiegali się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku.
I miejsce tytuł i nagrody zdobył Roman Ratajczak z Gospody Pod Koziołkami w Poznaniu za danie:
"Kiszka ziemniaczana z kaczką, zapiekana z borowikami z sosem z żurawiną".
Przed kucharzami stanęło bardzo trudne zadanie, mieli oni wykonać od podstaw – w ciągu jednej godziny danie główne z ziemniaka, przy czym minimalna jego zawartość w daniu musiała wynosić 50%.
Lista pozostałych uczestników oraz potrawy, które zaprezentowali: - Łukasz Junyszek z Papavero w Poznaniu
"Ziemniaczana wieża z combrem sarnim w oprawie z runa leśnego".
- Krystian Łabenda z Hotelu Mercure w Poznaniu
"Ziemniaki duszone w biały winie".
- Jacek Grajser z Domu Wikingów w Poznaniu
"Delicje z ziemniaka".
- Sylwester Stefanowicz z Abc Kuchni w Suchym Lesie
"Suflet ziemniaczany z małym dodatkiem rybnego ragout w szafranowym sosie".
- Zbigniew Tuliszkiewicz z Novotel Malta w Poznaniu
"Zapiekane ziemniaki z wędzonym łososiem, podawane z aromatycznymi sosami ze
świeżych pomidorów i ogórków".
- Michał Jackowiak z Gospody Pod Koziołkami w Poznaniu
"Torcik ziemniaczany z łososiem nadziewanym oscypkami i kaparami z marchewką
i sosem porowym".
- Dawid Pobuta z Hotelu HP Park w Poznaniu
"Poznański ziemniak na trzy sposoby".
Pieczę nad konkursem sprawowała Wielkopolska Izba Gastronomii.
Sponsorami Konkursów Kulinarnych na Targach były firmy:
|