20 stycznia 2008 roku w Hotelu Marriott w Warszawie odbyła się ósma edycja konkursu Arte Culinaria Italiana.
Głównym celem konkursu było wykazanie się umiejętnościami w przygotowaniu oryginalnych dań włoskich z odpowiednim wykorzystaniem makaronów Barilla i sera Parmigiano Reggiano.
Drużyny miały za zadanie przygotować dwa dania. Pierwsze - z użyciem makaronu, drugie - włoski deser. Na przygotowanie potraw uczestnicy mieli 90 minut. Pracę kucharzy na stanowiskach oceniało jury techniczne w składzie: Luca Dolfi, Jacek Kempa, Paweł Radlewski, Mirosław Reszczyk, Dariusz Struciński i Jarosław Uściński.
Efekt finalny prac oceniało jury degustacyjne: Robert Sowa, Marcin Budynek, Andrzej Ławniczak, Kurt Scheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Waldemar Hołówka, Andea Parolo, Andrzej Polan, Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Marek Widomski, Grzegorz Parczewski, Dariusz Zahorański, Stefan Birek, Karol Okrasa, Łukasz Szczepaniak, Tomasz Deker, Mirosław Drewniak, Jarosław Walczyk, Marco Ghia.
Nagrodę specjalną przyznawało jury smakoszy: Andrzej Grabarczyk - aktor, Zygmunt Chajzer - osobowość telewizyjna, Anna Weigt-Pavoni - prezes Pavonique Sp.z o.o., Alberto Morgante - prezes Consorzio Del Prosciutto Di San Daniele, Bettina Meetz - prezes Consorzio Del Parmigiano Reggiano, Paweł Malewski - prezes Stalgast Sp.z o.o.
Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem kucharzy. W drodze eliminacji jury selekcyjne wyłoniło 20 ekip, które wzięły udział w zmaganiach.
- Przemysław Czekała, Marcin Stelmaszczyk - Hotel Jarota, Jarocin
- Arkadiusz Kruszewski, Robert Baliński - Restauracja Dekanta, Warszawa
- Dariusz Borysiak, Robert Pecherzewski - Restauracja Jazz-Hotl, Warszawa
- Janusz Zabagło, Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków
- Rafał Zgajewski, Witold Iwański - Hotel Hilton, Warszawa
- Wojciech Wojtas, Paweł Wiśniewski - Trzy Podkowy, Biskupiec
- Marcin Szajer, Bartłomiej Bryśkiewicz - Zaułek Tawerna Pub, Żary
- Marcin Filipkiewicz, Daniel Kozbiał - Hotel Copernicus, Kraków
- Marek Niedźwiadek, Gerard Wasik - Novotel Airport, Warszawa
- Małgorzata Nowak, Sebastian Futyma - Restauracja Wieża Ciśnień, Wrocław
- Adrian Feliks, Michał Szafraniec - La Cantina, Katowice
- Michał Szczęsny, Maciej Kuś - Restauracja Bambini Di Praga, Warszawa
- Łukasz Fulara, Radosław Hnatyszyn - Restauracja Gording, Sopot
- Michał Karadżow, Adrian Urbański - Restauracja Moonsfera, Warszawa
- Przemysław Waliszewski - Restauracja Mela Verde, Paweł Kałka - Restauracja Vera Italia, Warszawa
- Marek Duszyński, Andrzej Górski - Restauracja Coloseum, Warszawa
- Maciej Prot, Paweł Kalbarczyk - Hotel Bristol, Warszawa
- Krzysztof Bonk, Piotr Szeliga - Hotel Warszawa, Augustów
- Michał Suchanowski, Łukasz Smela - Restauracja Cafe Rene, Bytom
- Mariusz Gasek - Ristorante Gemma, Nad Jeziorem Garda, Włochy
Poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy – podsumował tegoroczne zmagania Robert Sowa. Wydaje mi się jednak, że w przyszłorocznej edycji warto powrócić do antipasti, a zrezygnować z deserów, które - jak się okazało - nie są mocną stroną uczestników konkursu - dodał.
Sponsorzy VIII Arte Culinaria Italiana >>>
Podziękowania Giancarlo Russo >>> Firma Wasa Barilla Poland - sponsor główny konkursu - oferuje wyśmienitej jakości makarony oraz sosy. Zainteresowanych makaronami Barilla zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego ich jakość oraz wydajność. Kliknij tutaj, aby obejrzeć film >>>
Chętnych do zakupu zapraszamy na strony programu lojalnościowego Horeca Profit. Kupując makarony Barilla zyskacie Państwo, oprócz wysokiej jakości i przystępnej ceny, bardzo atrakcyjne nagrody. Makarony Barilla dostępne w programie Horeca Profit >>>
Wasa Barilla Poland
ul. Poleczki 23
02-822 Warszawa
tel.: (022) 335 21 50
fax.: (022) 335 21 51
info@wasa-barilla.pl
www.wasa.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|