W dniach 16 – 18 listopada 2007 roku we Wrocławiu odbył się konkurs Profesjonalista Roku Polish Prestige Hotels & Resorts. Miejscem kulinarnych rozgrywek był Hotel HP Park Plaza.
Zwycięzca poza nagrodami, otrzymał również nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie sześciu przystawek z łososia wędzonego i sześciu dań z wykorzystaniem dowolnego elementu tuszki kurczaka i wątróbki cielęcej oraz dowolnych grzybów świeżych lub suszonych z wyraźnym zaznaczeniem w potrawie charakteru polskiej tradycji kulinarnej.
Zwycięzcy konkursu: Tomasz Siedlik, Bartosz Budzyński
Konkursowe dania oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Leszek Gryka Michel Labarre
Piotr Pabisiak
Tomasz Szymański
Wyniki kulinarnych zmagań ogłoszone zostały podczas wieczornej gali, która odbyła się w Restauracji Panorama Hotelu HP Park Plaza, a przedstawiają się następująco:
I miejsce: Tomasz Siedlik, Bartosz Budzyński - Hotel Park II miejsce: Krzysztof Bonk, Wojciech Roszyk - Hotel Warszawa III miejsce: Dariusz Mikołajczak, Marcin Belgrau - Hotel Nadmorski
W konkursie udział wzięły również ekipy:
Andel’s Hotel: Maciej Kopczyński, Jakub Fraś
Art. Hotel: Przemysław Bogucki, Rafał Białek
Centrum Konferencji i Rekreacji Akwawit: Marek Buler, Jakub Buchwald
Hotel Anders: Tomasz Bonisławski, Sławomir Koper
Hotel Kortowo: Maciej Woźniak, Katarzyna Pałka Hotel Le Royal Meridien Bristol: Krzysztof Czapnik, Michał Bajerski
Hotel Radisson Sas: Marcin Zator, Dawid Wysocki
Park Hotel: Daniel Grycz, Mariusz Siwak
Restauracja Słoneczna (Hotel Diament): Łukasz Smela, Patryk Jóźwik
Poza konkursem odbyły się liczne imprezy towarzyszące. Specjalnie na tę okazję firma Hϋgli Food Polska przygotowała pokaz. Reprezentujący znaną markę szefowie kuchni: Leszek Gryka i Marcin Stańczyk, zaprezentowali najnowsze produkty firmy.
Były to buliony w paście, które cieszą się dużym powodzeniem, przyprawa do gyrosa, którą można wykorzystywać również do: schabu, pieczeni, marynowania mięs. Ta ostatnia jest nowością w ofercie Hϋgli. Już od pierwszych dni sprzedaży na polskim rynku okazała się wielkim sukcesem - używa jej wielu szefów kuchni.
Leszek Gryka: Przyprawy vegi do mięs, ryb, drobiu w połączeniu z olejem mogą być wspaniałymi marynatami. Połączenie kilku rodzajów przypraw Hϋgli, które są delikatne i bardzo aromatyczne, podkreśla smak serwowanych w restauracjach dań.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Hϋgli Food Polska:
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.