W dniach 26-27.04.2005 w hotelu Park Plaza we Wrocławiu podczas kolejnej Edycji Konkursów PPH&R i PZH odbył się VI Konkurs Kulinarny „Profesjonalista Roku”.
Do konkursu przystąpili kucharze zatrudnieni w hotelach należących do programu marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts i nie tylko. Celem konkursu jest promowanie środowiska kucharzy i szefów kuchni oraz prezentowanie ich profesjonalizmu w oparciu o zdolności w kreowaniu nowych rozwiązań w sposobie połączeń artykułów i ich prezentacji.
 Ze względu na duże zainteresowanie uczestnictwem w Konkursie organizatorzy zakwalifikowali tylko 20 ze wszystkich zgłoszonych ekip (jedna ekipa niestety nie dotarła do Wrocławia), i podzielili ich start na dwa dni. My również podzieliliśmy relację na dwie części. Pierwszego dnia wystartowało 12 ekip: - Jacek Masymowicz, Robert Kołakowski - Hotel Villa Park - Ciechocinek
- Sebastian Konieczka, Marcin Lipski - Qubus Hotel - Wrocław
- Paweł Rozmiarek, Dawid Pobuta - Hotel Park - Poznań
- Tomasz Żmuda, Mirosław Ścierski - Hotel Klimczok - Szczyrk
- Konrad Birek, Sławomir Ertman - Hotel Jan III Sobieski - Warszawa
- Jarosław Faryna, Michał Jopkiewicz - Firma cateringowa "Jacar" - Wrocław
- Tomasz Ranosz, Przemysław Bogucki - Art Hotel - Wrocław
- Zbigniew Czesak, Adam Rębilas - Hotel Millenium - Bochnia
- Szymon Stanek, Dariusz Stopka - Hotel Belvedere - Zakopane
- Mirosław Jabłoński, Konrad Marcisz - Exbud Skanska Centrum Biznesu
- Paweł Malicki, Dawid Kotlarski - Green Hotel - Komorniki
- Paweł Krzywoń, Robert Kubas - Hotel Amadeus - Kraków
 Przypomnijmy, że dania konkursowe były wykonywane ze schabu z kością, z warchlaka. Czas jaki ekipy miały na przygotowanie wynosił równo jedną godzinę, 10 minut miały ekipy na przygotowanie stanowiska.
Międzynarodowa Komisja Techniczna składała się ze znanych Mistrzów: - Constant-Michel Labarre
- Theofilos Vafidis
- Karol Okrasa
W skład Komisji Degustacyjnej weszli: - Edyta Mazek – Piekarnia Szwajcarska Inter Europol
- Małgorzata Ciesielska - Centrum Wina
- Anna Harendarz – Specjalista ds. reklamy Papaja.pl
- Marek Widomski - Doradca Kulinarny WISD
- Krzysztof Dubrow - Komisja Gastronomiczna PZH
Nad przebiegiem konkursu czuwał Jerzy Pasikowski - Szef Kuchni Hotelu Polonia Palace w Warszawie. Laureatami Konkursu Kulinarnego „Profesjonalista Roku” zostali: I miejsce | - Konrad Birek, Sławomir Ertman Hotel Jan III Sobieski - Warszawa |
II miejsce | - Szymon Stanek, Dariusz Stopka Hotel Belvedere - Zakopane |
III miejsce | - Teresa Ciołek, Mirosław Sipa Hotele Rivendel - Szczawno Zdrój |
Komisja Degustacyjna przyznała jednogłośnie nagrodę ekipie: Dariusz Sicioń, Piotr Chlebda z Hotelu Litwor z Zakopanego. Nagrodę tę ufundowała firma „JANEX”.
Konkurs poprowadzili Mirosław Drewniak oraz Julian Mere.
Sponsorami konkursu byli: Nestle Food Services, Janex, Oerlemans, Ecolab i Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Gastromedia, Combi Co, Pana Gastro, Bacardi Martini, Red Bull, Grupa Żywiec, Centrum Wina - Likiery Marie Brizard, Card Point, Nestle Waters, Syropy Monin, Lamonde Foods, Wilbo, Frytki Stover, Wersing Food Service, Nord Cost, Ekon Catering.
Organizatorzy Konkursu: Polish Prestige Hotels & Resorts, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Klub Szefów Kuchni.
|