Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs o tytuł Profesjonalisty Roku 2004
Polish Prestige Hotels & Resorts

Zobaczcie Państwo

Konkurs Barmański
"Styl Klasyczny"

Konkurs Barmański
"Styl Flair"

Konkurs kulinarny
Profesjonalista Roku

Konkurs odbył się w dniach od 18 do 20 czerwca 2004 roku w Bochni w hotelu "Millenium"

Celem konkursu jest promowanie środowiska kucharzy i szefów kuchni oraz prezentowanie ich profesjonalizmu w oparciu o zdolności w kreowaniu nowych rozwiązań w sposobie połączeń artykułów i ich prezentacji. Organizatorami konkursu byli: Komisja Gastronomiczna PZH, której przewodniczy Krzysztof Dubrow oraz Klub Szefów Kuchni, któremu przewodził Jerzy Pasikowski.

Do konkursu przystąpili kucharze zatrudnieni w hotelach należących do programu marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts i nie tylko. W konkursie nie obowiązywały limity wieku i stopnia w hierarchii zawodowej. W konkursie brały udział ekipy 2 osobowe. Konkurs poprowadzili Paweł Pochwała i Mirosław Drewniak.


Prezentowane dania konkursowe były przygotowane specjalnie na konkurs i nie były powtórzeniem z innych konkursów. Każda ekipa miała do przygotowania danie główne z piersi kurczaka (ze skórą i kostką skrzydełka), podane dla 6 osób. Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 6-ciu przygotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej nie mógł przekroczyć 80 minut.

Stanowiska pracy były wyposażone w stoły robocze, płytę elektryczną cztero-palnikową i nowoczesny piec Rationala. Wszystkie stanowiska były ustawione przed publicznością w specjalnie do tego przygotowanym namiocie.

Warunki techniczne były dość ostre; wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogły być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej, a dodatki skrobiowe, jarzynowe czy grzyby mogły być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nie uformowane, a skorupiaki musiały być w postaci surowej.

Wszystkie dania konkursowe musiały składać się wyłącznie z jadalnych produktów. Kolejność miejsc w konkursie wynikała z sumy punktów jury technicznego i degustacyjnego.

Jury Techniczne:

Arkadiusz Panek z Hotelu Brovaria Poznań,
Grzegorz Labuda z Hotelu Nadmorski Gdynia,
Zbigniew Kurletto z Rational Polska

Jury Degustacyjne:

Marek Widomski z WISD Partners,
Dariusz Struciński z Hotelu Anders ze Starych Jabłonek,
Piotr Chojnowski z Martini Bacardi,
Edyta Tułaza z Nestle Foodsevices,
Jacek Rajnsz z Gastromedii,
Witold Tomiński z Sadrob S.A.

Wyniki Konkursu:

I miejsce

- 289 pkt.

zajęła ekipa z Hotelu Park w Olsztynie w składzie:

Andrzej Zielaskiewicz
Bogdan Jeżewski
za " Filet z kurczaka z kostką w sosie miodowo-korzennym w towarzystwie soczewicy puy i ravioli selerowego z gęsią wątróbką "

II miejsce

- 282 pkt.

zajęła ekipa z Hotelu Noma Residence w Promnicach w składzie:

Łukasz Kozioł
Krzysztof Peć

III miejsce

- 278 pkt.

zdobyła ekipa z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie w składzie:

Artur Prątnicki
Krzysztof Jaworski



IV miejsce - 268 pkt. - Hotel Belvedere
Dariusz Stopka
Szymon Stanek
V miejsce - 263 pkt. - Hotel Litwor
Dariusz Siciarz
Piotr Chlebda
VI miejsce - 258 pkt. - Hotel City
Łukasz Daniłowski
Sebastian Luba
VII miejsce - 243 pkt. - Mango Catering
Aldona Michalewicz
Michał Witt
VIII miejsce - 240 pkt. - Hotel Klimczok
Mirosław Kucharski
Arkadiusz Brzenczek
IX miejsce - 235 pkt. - Hotel Petit Fleur
Wioletta Strychalska
Jakub Cyranowicz
X miejsce - 233 pkt. - Janex
Zbigniew Składanek
Marcin Kowernik
XI miejsce - 221 pkt. - Hotel Amax
Sławomir Wojtysiak
Dariusz Ostojski
XII miejsce - 217 pkt. - IndiaCurry
Shirke Uttam Damodor
Mohite Rakesh Rambhau
XIII miejsce - 215 pkt. - Hotel Amadeus
Paweł Krzywoń
Robert Kubas
XIV miejsce - 212 pkt. - Sport Hotel
Maria Niewiadoma
Grażyna Kmin
XV miejsce - 206 pkt. - Hotel Rezydent
Marcin Noga
XV miejsce - 174 pkt. - Hotel Millenium
Zbigniew Czesak
Jerzy Brachuc


Sponsorzy Główni Konkursów: Nestlé FoodServices, Sadrob, Bacardi Martini, Red Bull

Sponsorzy Konkursów: Bonduelle, Budrex, Combi Co, Ecolab, Elkopol, Frytki Stőver, Gastromedia, Janex, Kuger - Syropy Monin, Marie Brizzard – Likiery, Oerlemans, Pepsi Cola, Perrier, Vittel, Piekarnia InterEuropol, Pro Glass, Rational, Horeca Cafe Service,Schöller, Skoda Auto Płock, Stalgast, Suempol, Tonico & Tonico, Vita Mix, Volkswagen Łódź, Żywiec, A2m, Impel.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000