Konkurs odbył się w dniach od 18 do 20 czerwca 2004 roku w Bochni w hotelu "Millenium" Celem konkursu jest promowanie środowiska kucharzy i szefów kuchni oraz prezentowanie ich profesjonalizmu w oparciu o zdolności w kreowaniu nowych rozwiązań w sposobie połączeń artykułów i ich prezentacji. Organizatorami konkursu byli: Komisja Gastronomiczna PZH, której przewodniczy Krzysztof Dubrow oraz Klub Szefów Kuchni, któremu przewodził Jerzy Pasikowski.
Do konkursu przystąpili kucharze zatrudnieni w hotelach należących do programu marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts i nie tylko. W konkursie nie obowiązywały limity wieku i stopnia w hierarchii zawodowej. W konkursie brały udział ekipy 2 osobowe. Konkurs poprowadzili Paweł Pochwała i Mirosław Drewniak.
| |
Prezentowane dania konkursowe były przygotowane specjalnie na konkurs i nie były powtórzeniem z innych konkursów. Każda ekipa miała do przygotowania danie główne z piersi kurczaka (ze skórą i kostką skrzydełka), podane dla 6 osób. Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 6-ciu przygotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej nie mógł przekroczyć 80 minut.
Stanowiska pracy były wyposażone w stoły robocze, płytę elektryczną cztero-palnikową i nowoczesny piec Rationala. Wszystkie stanowiska były ustawione przed publicznością w specjalnie do tego przygotowanym namiocie.
Warunki techniczne były dość ostre; wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogły być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej, a dodatki skrobiowe, jarzynowe czy grzyby mogły być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nie uformowane, a skorupiaki musiały być w postaci surowej.
Wszystkie dania konkursowe musiały składać się wyłącznie z jadalnych produktów. Kolejność miejsc w konkursie wynikała z sumy punktów jury technicznego i degustacyjnego.
Jury Techniczne:
Arkadiusz Panek z Hotelu Brovaria Poznań,
Grzegorz Labuda z Hotelu Nadmorski Gdynia,
Zbigniew Kurletto z Rational Polska
Jury Degustacyjne:
Marek Widomski z WISD Partners,
Dariusz Struciński z Hotelu Anders ze Starych Jabłonek,
Piotr Chojnowski z Martini Bacardi,
Edyta Tułaza z Nestle Foodsevices,
Jacek Rajnsz z Gastromedii,
Witold Tomiński z Sadrob S.A.
Wyniki Konkursu:
zajęła ekipa z Hotelu Park w Olsztynie w składzie:
Andrzej Zielaskiewicz
Bogdan Jeżewski
za " Filet z kurczaka z kostką w sosie miodowo-korzennym w towarzystwie soczewicy puy i ravioli selerowego z gęsią wątróbką "
zajęła ekipa z Hotelu Noma Residence w Promnicach w składzie:
Łukasz Kozioł
Krzysztof Peć
zdobyła ekipa z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie w składzie:
Artur Prątnicki
Krzysztof Jaworski
IV miejsce | - 268 pkt. | - Hotel Belvedere | Dariusz Stopka
Szymon Stanek | V miejsce | - 263 pkt. | - Hotel Litwor | Dariusz Siciarz
Piotr Chlebda | VI miejsce | - 258 pkt. | - Hotel City | Łukasz Daniłowski
Sebastian Luba | VII miejsce | - 243 pkt. | - Mango Catering | Aldona Michalewicz
Michał Witt | VIII miejsce | - 240 pkt. | - Hotel Klimczok | Mirosław Kucharski
Arkadiusz Brzenczek | IX miejsce | - 235 pkt. | - Hotel Petit Fleur | Wioletta Strychalska
Jakub Cyranowicz | X miejsce | - 233 pkt. | - Janex | Zbigniew Składanek
Marcin Kowernik | XI miejsce | - 221 pkt. | - Hotel Amax | Sławomir Wojtysiak
Dariusz Ostojski | XII miejsce | - 217 pkt. | - IndiaCurry | Shirke Uttam Damodor
Mohite Rakesh Rambhau | XIII miejsce | - 215 pkt. | - Hotel Amadeus | Paweł Krzywoń
Robert Kubas | XIV miejsce | - 212 pkt. | - Sport Hotel | Maria Niewiadoma
Grażyna Kmin | XV miejsce | - 206 pkt. | - Hotel Rezydent | Marcin Noga | XV miejsce | - 174 pkt. | - Hotel Millenium | Zbigniew Czesak
Jerzy Brachuc |
Sponsorzy Główni Konkursów: Nestlé FoodServices, Sadrob, Bacardi Martini, Red Bull
Sponsorzy Konkursów: Bonduelle, Budrex, Combi Co, Ecolab, Elkopol, Frytki Stőver, Gastromedia, Janex, Kuger - Syropy Monin, Marie Brizzard – Likiery, Oerlemans, Pepsi Cola, Perrier, Vittel, Piekarnia InterEuropol, Pro Glass, Rational, Horeca Cafe Service,Schöller, Skoda Auto Płock, Stalgast, Suempol, Tonico & Tonico, Vita Mix, Volkswagen Łódź, Żywiec, A2m, Impel.
|