Konkurs Polish Prestige Hotels & Resorts rozstrzygnięty. Tytuł „Profesjonalistów Roku” zdobyli przedstawiciele Noma Residence z Promnic - Piotr Mrowka i Paweł Ludwiński.
Wyniki ogłoszono podczas gali, wieczorem 9 września 2006 roku. Uroczystość poprowadziła znana ze szklanego ekranu Anna Popek. Dyplomy, statuetki i nagrody wręczał Prezes Fundacji Polish Prestige Hotels - Tadeusz Cieślik i Ryszard Bukowski - Dyrektor Hotelu Villa Park w Ciechocinku.

Podczas wieczornej gali wyróżnieni zostali: - I miejsce - Noma Residence, Promnice - Piotr Mrowka i Paweł Ludwiński - Łosoś z zielonym pieprzem ze szpinakowym tagliatelle w aromacie sosu kurkowego
- II miejsce -
- Hotel Warszawa, Augustów - Jakub Bonk i Marcin Stelmaszyk - Rolada z halibuta z tymbalikiem warzywnym z rydzami w cieście z sosem balsamicznym i blue
- III miejsce - Hotel Amadeus, Kraków - Rafał Włudyka i Tomasz Kozioł - Marynowany halibut z oliwie sezamowej na chrupiących szparagach z grzybkami
- Wygrana jest zawsze w jakimś stopniu kwestią szczęścia twierdzi Paweł Ludwiński. Piotr Mrowka dodaje: - Nie bez znaczenia jest też zdobyte doświadczenie zawodowe.

Jury przyznało także nagrodę za najsmaczniejszą potrawę konkursu. Otrzymali ją przedstawiciele Art. Hotelu z Wrocławia - Przemysław Bogucki i Paweł Ryckiewicz. Z nieznanych wcześniej składników przygotowali Sandacza z serem oscypek z trzema rodzajami sosów, z odrobiną borowików i makaronem sojowym.
Już sam start w konkursie o miano Profesjonalisty Roku jest na pewno nobilitacją. Jednak zwycięzcy wezmą dodatkowo udział w Kulinarnym Pucharze Polski w przyszłym roku.
W Ciechocinku odbyły się również szkolenia - wykłady skierowane głównie do młodych kucharzy. Podczas jednego z nich Dariusz Richter - Doradca Kulinarny firmy omawiał wykorzystywanie ryb i owoców morza w nowoczesnej kuchni.

Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|