W dniach 24 – 26 lipca 2008 roku w Gdyni odbyła się kolejna edycja Międzynarodowych Mistrzostw Polski w poławianiu dorsza i prezentacji potraw z dorsza, czyli Dorszowe Żniwa.
Pogoda dopisała i na gdyńskim skwerze Kościuszki zgromadziły się tłumy. Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego był dorsz. Tradycyjnie już, uczestnicy kulinarnych zmagań musieli złowić go sami dzień wcześniej. Specjalną nagrodę za złowienie największego dorsza otrzymał Dariusz Zahorański.
Drugie miejsce wywalczyli: Paweł Filipiak i Dariusz Matyjaszek - Tan-Viet, którzy przygotowali danie: Dorsz w warzywach z orientalnym makaronem ryżowym oraz sosem miodowo-ostrygowym. Ekipa otrzymała medale, puchar, czek w wysokości 2 000 zł oraz upominki od sponsorów.
Trzecie miejsce na podium zdobyła ekipa Italia Culinary Art w składzie: Andrea Parolo i Francesco Siervo. Ekipa przygotowała: Dorsz alla livornese (na sposób toskański) oraz Dorszowe racuszki z tymiankiem. W nagrodę otrzymali puchar, pamiątkowe medale, czek w wysokości 1 000 zł oraz upominki od sponsorów.
Pracę ekip oceniało:
Jury techniczne: Adam Michalski – przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Stanisław Dolak, Andrzej Ławniczak, Arleta Żynel, Sebastian Krauzowicz.
Jury degustacyjne: Giancarlo Russo – przewodniczący, Grzegorz Kazubski, Andrzej Bryk, Jan Rado, Jacek Kempa, Dariusz Zahorański, Tomasz Szymański, Wojciech Dembowski, Krzysztof Szulborski, Dawid Ridel, Adam Trzewik, Mariusz Tkaczyk, Zenon Hołubowski, Sławomir Wiesiak, Rober Ciechomski. Superwizor – Constant-Michel Labarre.
Paweł Filipiak i Dariusz Matyjaszek
W zmaganiach konkursowych wzięli również udział:
Retigo Culinary Team - Jakub Seulek, Luděk Bil
Szczypior Team - Piotr Szczygielski, Konrad Kiepurski
Klub Dekada - Michał Kustra i Agnieszka Kowalczyk - ZSGH, ul. Majdańska, Warszawa
PŻB - Paweł Modrzejewski, Andrzej Gobosz
Restauracja Gioncarlo Russo - Paweł Kolbuszewski, Maciej Szadkowski
Łotwa Culinary Team - Andrejs Stepanenko i Daniel Chrzanowski
Hotel Europejski Jazz-Hotl - Robert Pęcherzewski, Agnieszka Pęcherzewska
Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz - Łukasz Glezman, Michał Łobocki
Hotel WESTIN Warszawa - Paweł Rumowski, Przemysław Gryz
Radisson Sas Warszawa - Bartłomiej Heba
Restauracja Toast z Białegostoku - Artur Lenczewski, Tomasz Skurski
Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie - Artur Szymański, Bartosz Budnik
Robot Coupe - Zbigniew Łęgowski, Jarosław Furmańczuk
Aqua Restaurant Wrocław - Wojciech Skrzypczyk, Artur Musztyfaga
Hotele Qubus - Dawid Szkudlarek, Robert Świątek
Kolejny raz podczas Dorszowych Żniw, Grupa Carving Team Polska przygotowała owocowe rzeźby na licytację. Dochód z licytacji przeznaczony został na rzecz chorego Piotrusia.
Zmagania kulinarne przez cały czas uświetniały liczne zabawy i konkursy z udziałem publiczności. Na zakończenie imprezy niebo nad skwerem Kościuszki zapełniło się balonami. Symboliczny gest: aby nikt nigdy nie był głodny.
Dorszowe Żniwa nie odbyłyby się bez zaangażowania Krzysztofa Szulborskiego - dobrego ducha imprezy i jego pomocników: Przemysława Tworkowskiego, Tomasza Seide, Andrzeja Ławniczaka i nieocenionego Wojtka Dembowskiego, który odpowiedzialny był również za połowy dorszy na morzu, które zakończył wielkim sukcesem.
Andrea Parolo i Francesco Siervo
Sponsorzy relacji:
Firma GRONEX na rynku rolno - spożywczym istnieje od 15 lat. Firma wyspecjalizowała się w dostarczaniu świeżych warzyw i owoców dla segmentu HoReCa. Ten czas pozwolił firmie zdobyć zaufanie i uznanie licznych Kontrahentów. GRONEX jest rozpoznawalny jako elastyczny, solidny i profesjonalny partner handlowy.
GRONEX - Adam Trzewik
ul. Wał Zawodowski 135
02-986 Warszawa
tel. (022) 425 55 65
fax (022) 642 55 65 gronex@gronex.pl www.gronex.pl
Firma Janex - istnieje na rynku już od 16 lat. Specjalizuje się w dystrybucji mięs i wędlin do gastronomii. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom szefów kuchni Janex rozszerzył logistykę na teren całego kraju oraz wzbogacił ofertę o mięsa konfekcjonowane, półprodukty i całe elementy mięsne.
Janex Spółka Jawna - Sławomir i Elżbieta Wiesiak
ul. Wagonowa 11
02-223 Warszawa
tel. (022) 357 30 33
fax (022) 353 84 09
e-mail: zamowienia@janex.waw.pl www.janex.waw.pl
Organizatorzy: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Carving Team Poland. Sponsor strategiczny: TaoTao. Sponsorzy główni: Hotel Gdynia, Cheman, Bonduelle, Farm Frites, Robot Coupe, Retigo, Ecolab, Gronex, Hügli, Panesco, Makton, Smoker. Sponsorzy: Nestle Waters, Smoker, Kotanyi, Gastromedia, Philips, Sheppshult, Stalgast, Janex.
Magda Gorczyca - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.