 29 - 30 kwiecień 2005 r. II Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w poławianiu i prezentacji potraw z dorsza o Puchar Prezydenta Miasta Gdyni.
Zapraszamy do obejrzenia drugiej części relacji z II Mistrzostw Polski w Potrawach z Dorsza. Celem Mistrzostw była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej kaszubszczyzny.
Organizacją Mistrzostw zajęli się członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Pomorski i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Drugi dzień "Dorszowych żniw" to dzień konkursu na najlepsze danie z dorsza. 30 kwietnia na Skwerze Kościuszki w Gdyni rozpoczęły się przygotowania do Mistrzostw w prezentacji potraw ze złowionych ryb, czas na jego wykonanie został zaplanowany na 90 minut, pierwsza ekipa wystartowała o godzinie 11:00, każda następna z 10 minutowym opóźnieniem. Wszystkie drużyny wykazały się niesamowitą pomysłowością i zręcznością podczas przygotowywania posiłku. Już na sam widok zaprezentowanych talerzy "ciekła ślinka", wszyscy z zazdrością patrzyli na jurorów, którzy mieli możliwość spróbowania każdej potrawy.
Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy jury:
W skład komisji technicznej weszli:
- Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle
- Mirosław Reszczyk - Skarbnik OSSKiC
- Andrzej Bryk - Szef kuchni hotelu Marriott
Natomiast w skład komisji degustacyjnej:
- Giancarlo Russo - Przewodniczący składów sędziowskich
- Grzegorz Kazubski - Prezes OSSKiC
- Adam Michalski - Sekretarz OSSKiC
- Krzysztof Szulborski – Prezes SPKiC regionu pomorskiego
- Stanisław Dolak - Szef Kuchni
- Jacek Kempa - Przewodniczący Rady Kulinarnej
- Michelle Failla
Jury techniczne oceniało:
- przygotowanie stanowiska pracy - maks. 5 punktów
- zużyty surowiec - maks. 5 punktów
- czystość pracy - maks. 5 punktów
- profesjonalizm pracy - maks. 10 punktów
- wygląd stanowiska po pracy - maks. 5 punktów
A jury degustacyjne szczególną uwagę zwracało na:
- wygląd i aranżację - maks. 15 punktów
- dobór składników - maks. 15 punktów
- smak - maks. 40 punktów
Jury stanęło przed trudnym zadaniem, każdy członek jury technicznego mógł przyznać po 30 punktów a jury degustacyjnego po 70 punktów, pracę jury umilała szantowa muzyka ze słynnym hymnem „Dorszowych Żniw”.
Zwycięzcami tegorocznego konkursu zostali:
I miejsce z sumą 469 pkt. i tytuł Mistrzów Polski zdobyła Drużyna Republiki Czech ( nr startowy 2 )(na zdjęciu z Grzegorzem Kazubskim)
w składzie:
- Karel Darapal
- Jakub Sedlacek
- Ludek Bil
II miejsce z sumą 464 pkt. tytuł Wicemistrza Polski otrzymała Drużyna z Pałacu Wiejce ( nr 11 ):
- Paweł Salamon
- Magdalena Dobkowicz
- Mariusz Hajzler
III miejsce z sumą 457 pkt. zdobył reprezentant Anglii ( nr 10 ):
IV miejsce z sumą 464 pkt. egzekwo zdobyła ekipa Finlandii ( nr 8 ) oraz ekipa Węgier ( nr 12 ):
- Sami Makinen
oraz
- Sandor Denes
- Istvan Varger
- Istvan Palvolgyi
A oto mistrzowskie danie.
|