Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Dorszowe żniwa w Gdyni - zmagania konkursowe

29 - 30 kwiecień 2005 r.

II Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w poławianiu i prezentacji potraw z dorsza o Puchar Prezydenta Miasta Gdyni.

Zobaczcie Państwo

Rozdanie nagród

Zmagania kucharzy


Zapraszamy do obejrzenia drugiej części relacji z II Mistrzostw Polski w Potrawach z Dorsza. Celem Mistrzostw była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej kaszubszczyzny.

Organizacją Mistrzostw zajęli się członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Pomorski i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Drugi dzień "Dorszowych żniw" to dzień konkursu na najlepsze danie z dorsza. 30 kwietnia na Skwerze Kościuszki w Gdyni rozpoczęły się przygotowania do Mistrzostw w prezentacji potraw ze złowionych ryb, czas na jego wykonanie został zaplanowany na 90 minut, pierwsza ekipa wystartowała o godzinie 11:00, każda następna z 10 minutowym opóźnieniem. Wszystkie drużyny wykazały się niesamowitą pomysłowością i zręcznością podczas przygotowywania posiłku. Już na sam widok zaprezentowanych talerzy "ciekła ślinka", wszyscy z zazdrością patrzyli na jurorów, którzy mieli możliwość spróbowania każdej potrawy.

Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy jury:

W skład komisji technicznej weszli:

  1. Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle
  2. Mirosław Reszczyk - Skarbnik OSSKiC
  3. Andrzej Bryk - Szef kuchni hotelu Marriott
Natomiast w skład komisji degustacyjnej:

  1. Giancarlo Russo - Przewodniczący składów sędziowskich
  2. Grzegorz Kazubski - Prezes OSSKiC
  3. Adam Michalski - Sekretarz OSSKiC
  4. Krzysztof Szulborski – Prezes SPKiC regionu pomorskiego
  5. Stanisław Dolak - Szef Kuchni
  6. Jacek Kempa - Przewodniczący Rady Kulinarnej
  7. Michelle Failla

Jury techniczne oceniało:
  • przygotowanie stanowiska pracy - maks. 5 punktów
  • zużyty surowiec - maks. 5 punktów
  • czystość pracy - maks. 5 punktów
  • profesjonalizm pracy - maks. 10 punktów
  • wygląd stanowiska po pracy - maks. 5 punktów
A jury degustacyjne szczególną uwagę zwracało na:
  • wygląd i aranżację - maks. 15 punktów
  • dobór składników - maks. 15 punktów
  • smak - maks. 40 punktów

Jury stanęło przed trudnym zadaniem, każdy członek jury technicznego mógł przyznać po 30 punktów a jury degustacyjnego po 70 punktów, pracę jury umilała szantowa muzyka ze słynnym hymnem „Dorszowych Żniw”.

Zwycięzcami tegorocznego konkursu zostali:

I miejsce z sumą 469 pkt. i tytuł Mistrzów Polski zdobyła Drużyna Republiki Czech ( nr startowy 2 )(na zdjęciu z Grzegorzem Kazubskim)


w składzie:

  • Karel Darapal
  • Jakub Sedlacek
  • Ludek Bil

II miejsce z sumą 464 pkt. tytuł Wicemistrza Polski otrzymała Drużyna z Pałacu Wiejce ( nr 11 ):

  • Paweł Salamon
  • Magdalena Dobkowicz
  • Mariusz Hajzler

III miejsce z sumą 457 pkt. zdobył reprezentant Anglii ( nr 10 ):

  • Julian Holand

IV miejsce z sumą 464 pkt. egzekwo zdobyła ekipa Finlandii ( nr 8 ) oraz ekipa Węgier ( nr 12 ):

  • Sami Makinen

    oraz

  • Sandor Denes
  • Istvan Varger
  • Istvan Palvolgyi
A oto mistrzowskie danie.

 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY