Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dorszowe Żniwa 2008


Zobaczcie państwo:
Dorszowe Żniwa 2008
Dorszowe Żniwa 2007
Dorszowe Żniwa 2006
Dorszowe Żniwa 2005
Dorszowe Żniwa 2004
Najlepsze danie z dorsza

null

 

 

 

 

 

W dniach 24 – 26 lipca 2008 roku w Gdyni odbyła się kolejna edycja Międzynarodowych Mistrzostw Polski w poławianiu dorsza i prezentacji potraw z dorsza, czyli Dorszowe Żniwa.

Pogoda dopisała i na gdyńskim skwerze Kościuszki zgromadziły się tłumy. Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego był dorsz. Tradycyjnie już, uczestnicy kulinarnych zmagań musieli złowić go sami dzień wcześniej. Specjalną nagrodę za złowienie największego dorsza otrzymał Dariusz Zahorański.

Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali: Rafał Godziemski i Grażyna Marciniak - England Culinary Team. Najlepsze danie - zdaniem profesjonalnego jury to: Dorsz w confit i trawie cytrynowej podany z wędzonym kremem ziemniaczanym, faszerowanym serkiem kremowym i koprem włoskim oraz spaghetii  z marchwi ozdobione wakami w asyście casavy oraz sosu jabłkowo-chrzanowo-limonkowego. W nagrodę drużyna otrzymała medale, puchar, czek w wysokości 3 000 zł, a także upominki od sponsorów.

Rafał Godziemski i Grażyna Marciniak

Drugie miejsce wywalczyli: Paweł Filipiak i Dariusz Matyjaszek - Tan-Viet, którzy przygotowali danie: Dorsz w warzywach z orientalnym makaronem ryżowym oraz sosem miodowo-ostrygowym. Ekipa otrzymała medale, puchar, czek w wysokości 2 000 zł oraz upominki od sponsorów.

Trzecie miejsce na podium zdobyła ekipa Italia Culinary Art w składzie: Andrea Parolo i Francesco Siervo. Ekipa przygotowała: Dorsz alla livornese (na sposób toskański) oraz Dorszowe racuszki z tymiankiem. W nagrodę  otrzymali puchar, pamiątkowe medale, czek w wysokości 1 000 zł oraz upominki od sponsorów.

Pracę ekip oceniało:

Jury techniczne: Adam Michalski – przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Stanisław Dolak, Andrzej Ławniczak, Arleta Żynel, Sebastian Krauzowicz.

Jury degustacyjne: Giancarlo Russo – przewodniczący, Grzegorz Kazubski, Andrzej Bryk, Jan Rado, Jacek Kempa, Dariusz Zahorański, Tomasz Szymański, Wojciech Dembowski, Krzysztof Szulborski, Dawid Ridel, Adam Trzewik, Mariusz Tkaczyk, Zenon Hołubowski, Sławomir Wiesiak, Rober Ciechomski. Superwizor – Constant-Michel Labarre.

Paweł Filipiak i Dariusz Matyjaszek
W zmaganiach konkursowych wzięli również udział:
  • Retigo Culinary Team - Jakub Seulek, Luděk Bil
  • Szczypior Team - Piotr Szczygielski, Konrad Kiepurski
  • Klub Dekada - Michał Kustra i Agnieszka Kowalczyk - ZSGH, ul. Majdańska, Warszawa
  • PŻB - Paweł Modrzejewski, Andrzej Gobosz
  • Restauracja Gioncarlo Russo - Paweł Kolbuszewski, Maciej Szadkowski
  • Łotwa Culinary Team - Andrejs Stepanenko i Daniel Chrzanowski
  • Hotel Europejski Jazz-Hotl - Robert Pęcherzewski, Agnieszka Pęcherzewska
  • Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz - Łukasz Glezman, Michał Łobocki
  • Hotel WESTIN Warszawa - Paweł Rumowski, Przemysław Gryz
  • Radisson Sas Warszawa - Bartłomiej Heba
  • Restauracja Toast z Białegostoku - Artur Lenczewski, Tomasz Skurski
  • Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie - Artur Szymański, Bartosz Budnik
  • Robot Coupe - Zbigniew Łęgowski, Jarosław Furmańczuk
  • Aqua Restaurant Wrocław - Wojciech Skrzypczyk, Artur Musztyfaga
  • Hotele Qubus - Dawid Szkudlarek, Robert Świątek

Kolejny raz podczas Dorszowych Żniw, Grupa Carving Team Polska przygotowała owocowe rzeźby na licytację. Dochód z licytacji przeznaczony został  na rzecz chorego Piotrusia.

Zmagania kulinarne przez cały czas uświetniały liczne zabawy i konkursy z udziałem publiczności. Na zakończenie imprezy niebo nad skwerem Kościuszki zapełniło się balonami. Symboliczny gest: aby nikt nigdy nie był głodny.

Dorszowe Żniwa nie odbyłyby się bez zaangażowania Krzysztofa Szulborskiego - dobrego ducha imprezy i jego pomocników: Przemysława Tworkowskiego, Tomasza Seide, Andrzeja Ławniczaka i nieocenionego Wojtka Dembowskiego, który odpowiedzialny był również za połowy dorszy na morzu, które zakończył wielkim sukcesem.

Andrea Parolo i Francesco Siervo

Sponsorzy relacji:

Firma GRONEX na rynku rolno - spożywczym istnieje od 15 lat. Firma wyspecjalizowała się w dostarczaniu świeżych warzyw i owoców dla segmentu HoReCa. Ten czas pozwolił firmie zdobyć zaufanie i uznanie licznych Kontrahentów. GRONEX jest rozpoznawalny jako elastyczny, solidny i profesjonalny partner handlowy.

GRONEX - Adam Trzewik
ul. Wał Zawodowski 135
02-986 Warszawa
tel. (022) 425 55 65
fax (022) 642 55 65
gronex@gronex.pl
www.gronex.pl

Firma Janex - istnieje na rynku już od 16 lat. Specjalizuje się w dystrybucji mięs i wędlin do gastronomii. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom szefów kuchni Janex rozszerzył logistykę na teren całego kraju oraz wzbogacił ofertę o mięsa konfekcjonowane, półprodukty i całe elementy mięsne.

Janex Spółka Jawna - Sławomir i Elżbieta Wiesiak
ul. Wagonowa 11
02-223 Warszawa
tel. (022) 357 30 33
fax (022) 353 84 09
e-mail: zamowienia@janex.waw.pl
www.janex.waw.pl

Organizatorzy: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Carving Team Poland.
Sponsor strategiczny: TaoTao.
Sponsorzy główni: Hotel Gdynia, Cheman, Bonduelle, Farm Frites, Robot Coupe, Retigo, Ecolab, Gronex, Hügli, Panesco, Makton, Smoker.
Sponsorzy: Nestle Waters, Smoker, Kotanyi, Gastromedia, Philips, Sheppshult, Stalgast, Janex.

Magda Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Aqua Restaurant Wrocław"
(29.07.2008 - 01:04)  (Wojciech Skrzypczyk & Maciej Ś...)
"Wielkie dzięki!!!!!!"
(29.07.2008 - 08:55)  (Krzysztof Wierzba - Carving Te...)
"DZIĘKI Z SUPER IMPREZE"
(29.07.2008 - 11:49)  (ARTUR LENCZEWSKI BIAŁYSTOK )
"gratulacje"
(29.07.2008 - 17:17)  (marcinek(hotel kudowa))
"Wielkie Dzięki"
(30.07.2008 - 10:23)  (Łukasz Szewczyk Carving Team P...)
"Z SZACUNKIEM DLA WSZYSTKICH ORGANIZATORÓW"
(30.07.2008 - 14:07)  (David R.)
"Gratulacje!!!"
(30.07.2008 - 20:02)  (Marcin Szukaj)
"GRATULACJE "
(30.07.2008 - 21:53)  (Andrzej Barczyński)
"England Culinary Team"
(31.07.2008 - 13:06)  (Rafał & Grazyna)
"Organizatorzy stanęli na wysokości zadania. "
(01.08.2008 - 10:52)  (Sebastian Krauzowicz)
"Podziękowania"
(11.08.2008 - 09:16)  (Sheppshult)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000