Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Dorszowe Żniwa 2006 już za nami

Zobaczcie państwo:
Zwycięskie danie

III Międzynarodowe Mistrzostwa w Potrawach z Ryb Morskich, czyli Dorszowe Żniwa 2006 jak co roku zgromadziły liczną publiczność i zmobilizowały brać kucharską z wielu regionów Polski i świata. 200 kg łowionego w pocie czoła dorsza stało się inspiracją dla 14 startujących w konkursie drużyn. Organizatorem imprezy było SPKiC Region Pomorski oraz OSSKiC.

2 czerwca o godzinie 6.00 wierny imprezie kapitan Marian Leszek Wiśniewski wyprowadził w morze z portu we Władysławowie kutry - "Neptuna", "WŁA- 65" oraz "Nereidę" - pełne gotowych do walki z chorobą morską, falami i wiatrem uczestników Dorszowych Żniw. Na łowiskach 20 mil od brzegu przystąpiono do połowów. Dorsz nie jest łatwą rybą, dlatego każdą złowioną sztukę witano na pokładzie entuzjastycznie.

Jako pierwszy zdobyczą mógł się pochwalić - Szef Kuchni Hotelu Radisson SAS – Dariusz Zahorański. On też jako pierwszy, otrzymał od kapitana odpuszczenie grzechów szczura lądowego, przyjął chrzest i stał się wędkarzem morskim. Reszta ekipy nie chciała być gorsza. Efektem tego było 200 kg złowionych ryb i największa sztuka tegorocznych połowów - ważący 7,5 kg dorsz złowiony przez Dariusza Szczepurę z firmy Rational.

Po dniu spędzonym na morzu można już było tylko zasnąć.

3 czerwca dzielni wędkarze zamienili się w kucharzy. Na Skwerze Kościuszki w Gdyni Szefowie Kuchni pojawili się już o godzinie 10.00 by z 500 kg świeżych owoców, 350 kg cukru, 100 kg zaprawy kiślowej, 150 kg owoców mrożonych i 200 tys. litrów wody przygotować kisiel dla dzieci, które tego dnia w Gdyni obchodziły swoje święto. Z wielkiego kotła udostępnionego przez firmę Cheman rozdano 10 tys. porcji kisielu. Pomysłodawcą i głównodowodzącym był Grzegorz Parczewski.

O godz. 14.00 na stanowiskach pojawiły się pierwsze ekipy a złowiony poprzedniego dnia dorsz stał się inspiracją i podstawą przygotowywanych konkursowych potraw.

O trofea wałczyło 14 drużyn w składzie:

  • Młodzieżówka OSSKiC - Magdalena Popławska, Monika Wiśniach, Angelika Trzewik

  • Mazowsze Hotel Marriott - Jacek Bryk, Andrzej Bryk, Adam Kulesza

  • Hotele Rivendell Sudety Dolny Śląsk - Waldemar Hołówka, Agnieszka Łuc, Mirosław Sipa

  • Juniorzy SPKiC Region Pomorski - Przemysław Tworkowski, Tomasz Milewski, Andrzej Ławniczak

  • Moravia Team Czechy - Karel Drapal, Ludek Bil, Jakub Sedlaczek

  • Hiszpania Region Malaga - Jarosław Asyngier, Adam Michalski, Krzysztof Wardzyk

  • Mazowsze - Dariusz Borysiak, Paweł Duszyński, Marek Dolat

  • Pomorze - Dominik Kacperski, Marcin Włodarczyk, Krzysztof Raca

  • Pomorze - Michał Płotka, Wiesław Miotk

  • Kuchnie Świata SaneChem - Kinga Schulz, Ewa Langowska, Małgorzata Burdalska

  • Anglia, New Castle - Julian Holand

  • Wielkopolska - Jarosław Izraelski, Bartosz Maciejewski

  • Włochy - Adam Przybysz, Celona Domenico

  • Kujawsko-Pomorskie - Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosiński, Jacek Kobędza

Na stanowiskach wyposażonych w stoły produkcyjne, grille gazowo-węglowe firmy Smoker i piec konwekcyjno-parowy firmy Stalgast w ciągu 90 minut mogli wykazać się fantazją kulinarną.

Jury miało trudne zadanie. Pod przewodnictwem Giancarlo Russo – panowie:

  • Wojciech Dembowski

  • Grzegorz Kazubski

  • C.- Michel Labarre

  • Mirosław Reszczyk

  • Carlos Gonzalez Tejera

  • Teofilos Vafidis

  • Dariusz Zahorański

wyłonili zwycięzców. I tak:
  • I miejsce zajęła reprezentacja Hiszpanii - Region Malaga w składzie: Jarosław Asyngier, Adam Michalski i Krzysztof Wardzyk (518 punktów)

  • II miejsce - reprezentacja Mazowsza w składzie: Jacek Bryk, Andrzej Bryk, Adam Kulesza (498 punktów)

  • III miejsce - region Kujawsko-Pomorski w składzie: Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosarzecki, Jacek Kabędza (496 punktów)

Podczas rozdania nagród kapitan wręczył dyplomy wilków morskich: Zygmuntowi Chajderowi, C.- Michelowi Labarre, Giancarlo Russo i Dariuszowi Szczepurze.

Na koniec nie pozostało więc nic innego jak powiedzieć: Do zobaczenia za rok i pożegnać się żeglarskim: Ahoj!

Sponsorzy III Dorszowych Żniw: Bonduelle, Cheman, Ecolab, Farm Frites, Gronex, Fagor, Kuchnie Świata SaneChem Makro, Nestlé, Rational, Robot Coupe, Smoker, Stalgast, Sudety IT Status, Tucher, Żywiec.

Agnieszka Mazur - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000