III Międzynarodowe Mistrzostwa w Potrawach z Ryb Morskich, czyli Dorszowe Żniwa 2006 jak co roku zgromadziły liczną publiczność i zmobilizowały brać kucharską z wielu regionów Polski i świata. 200 kg łowionego w pocie czoła dorsza stało się inspiracją dla 14 startujących w konkursie drużyn. Organizatorem imprezy było SPKiC Region Pomorski oraz OSSKiC.
2 czerwca o godzinie 6.00 wierny imprezie kapitan Marian Leszek Wiśniewski wyprowadził w morze z portu we Władysławowie kutry - "Neptuna", "WŁA- 65" oraz "Nereidę" - pełne gotowych do walki z chorobą morską, falami i wiatrem uczestników Dorszowych Żniw. Na łowiskach 20 mil od brzegu przystąpiono do połowów. Dorsz nie jest łatwą rybą, dlatego każdą złowioną sztukę witano na pokładzie entuzjastycznie.
Jako pierwszy zdobyczą mógł się pochwalić - Szef Kuchni Hotelu Radisson SAS – Dariusz Zahorański. On też jako pierwszy, otrzymał od kapitana odpuszczenie grzechów szczura lądowego, przyjął chrzest i stał się wędkarzem morskim. Reszta ekipy nie chciała być gorsza. Efektem tego było 200 kg złowionych ryb i największa sztuka tegorocznych połowów - ważący 7,5 kg dorsz złowiony przez Dariusza Szczepurę z firmy Rational.
Po dniu spędzonym na morzu można już było tylko zasnąć.
3 czerwca dzielni wędkarze zamienili się w kucharzy. Na Skwerze Kościuszki w Gdyni Szefowie Kuchni pojawili się już o godzinie 10.00 by z 500 kg świeżych owoców, 350 kg cukru, 100 kg zaprawy kiślowej, 150 kg owoców mrożonych i 200 tys. litrów wody przygotować kisiel dla dzieci, które tego dnia w Gdyni obchodziły swoje święto. Z wielkiego kotła udostępnionego przez firmę Cheman rozdano 10 tys. porcji kisielu. Pomysłodawcą i głównodowodzącym był Grzegorz Parczewski.
O godz. 14.00 na stanowiskach pojawiły się pierwsze ekipy a złowiony poprzedniego dnia dorsz stał się inspiracją i podstawą przygotowywanych konkursowych potraw.
O trofea wałczyło 14 drużyn w składzie: Młodzieżówka OSSKiC - Magdalena Popławska, Monika Wiśniach, Angelika Trzewik
Mazowsze Hotel Marriott - Jacek Bryk, Andrzej Bryk, Adam Kulesza
Hotele Rivendell Sudety Dolny Śląsk - Waldemar Hołówka, Agnieszka Łuc, Mirosław Sipa
Juniorzy SPKiC Region Pomorski - Przemysław Tworkowski, Tomasz Milewski, Andrzej Ławniczak
Moravia Team Czechy - Karel Drapal, Ludek Bil, Jakub Sedlaczek
Hiszpania Region Malaga - Jarosław Asyngier, Adam Michalski, Krzysztof Wardzyk
Mazowsze - Dariusz Borysiak, Paweł Duszyński, Marek Dolat
Pomorze - Dominik Kacperski, Marcin Włodarczyk, Krzysztof Raca
Pomorze - Michał Płotka, Wiesław Miotk
Kuchnie Świata SaneChem - Kinga Schulz, Ewa Langowska, Małgorzata Burdalska
Anglia, New Castle - Julian Holand
Wielkopolska - Jarosław Izraelski, Bartosz Maciejewski
Włochy - Adam Przybysz, Celona Domenico
Kujawsko-Pomorskie - Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosiński, Jacek Kobędza
Na stanowiskach wyposażonych w stoły produkcyjne, grille gazowo-węglowe firmy Smoker i piec konwekcyjno-parowy firmy Stalgast w ciągu 90 minut mogli wykazać się fantazją kulinarną.
Jury miało trudne zadanie. Pod przewodnictwem Giancarlo Russo – panowie: Wojciech Dembowski
Grzegorz Kazubski
C.- Michel Labarre
Mirosław Reszczyk
Carlos Gonzalez Tejera
Teofilos Vafidis
Dariusz Zahorański
wyłonili zwycięzców. I tak: I miejsce zajęła reprezentacja Hiszpanii - Region Malaga w składzie: Jarosław Asyngier, Adam Michalski i Krzysztof Wardzyk (518 punktów)
II miejsce - reprezentacja Mazowsza w składzie: Jacek Bryk, Andrzej Bryk, Adam Kulesza (498 punktów)
III miejsce - region Kujawsko-Pomorski w składzie: Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosarzecki, Jacek Kabędza (496 punktów)
Podczas rozdania nagród kapitan wręczył dyplomy wilków morskich: Zygmuntowi Chajderowi, C.- Michelowi Labarre, Giancarlo Russo i Dariuszowi Szczepurze.
Na koniec nie pozostało więc nic innego jak powiedzieć: Do zobaczenia za rok i pożegnać się żeglarskim: Ahoj!
Sponsorzy III Dorszowych Żniw: Bonduelle, Cheman, Ecolab, Farm Frites, Gronex, Fagor, Kuchnie Świata SaneChem Makro, Nestlé, Rational, Robot Coupe, Smoker, Stalgast, Sudety IT Status, Tucher, Żywiec.
Agnieszka Mazur - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |