Wyśmienita kuchnia, muzyka i doskonała zabawa, a wszystko utrzymane w klimacie country – podczas IX edycji Dworzyska Country na gości czekała moc atrakcji. Festiwal odbywał się w dniach 31 sierpnia - 1 września 2007 r. w malowniczo położonym Szczawnie Zdroju.
Impreza rozpoczęła się Paradą Country, która przeszła ulicami miasta. Korneliusz Pacuda – znawca i miłośnik country dokonał uroczystego otwarcia festiwalu.
Dużym zainteresowaniem cieszył się towarzyszący imprezie Festiwal Kuchni Amerykańskiej. Potrawy dla publiczności, a nawet przy jej czynnym udziale, przygotowywali znakomici kucharze:
- Wiesław Ambros – ekspert kulinarny, Zajazd Hetman
- Mirosław Bobrowski – Szef Kuchni - Unity Line
- Jean Bos – Belg, Szef Kuchni Akademia Molekularna Jeana Bos, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni
- Mirosław Drewniak – Mistrz Kulinarny - Kapituła Klubu Szefów Kuchni
- Leszek Gryka – Mistrz Kulinarny - Szef Kuchni firmy Hügli
- Paweł Jadczyk – Zajazd Hetman
- Marek Łukasiewicz – Szef Kuchni z Zamku w Baranowie Sandomierskim
- Wojciech Mikuła – z-ca Szefa Kuchni Gospoda Babinicz Spółka Rivendell
- Mirosław Sipa – Szef Kuchni Gospoda Babinicz - Spółka Rivendell Szczawno Zdrój
- Janusz Skrobot – Kłodzko
- Jarosław Uhle – Unity Line Prom Polonia
- Waldemar Załuski – Szef Kuchni Hotelu Pan Tadeusz
Podczas Dworzyska Country, odbyły się również prezentacje rzeźbienia w owocach, czyli Carving w stylu Country. Motywy wiązały się z tradycjami westernowymi prosto z Dzikiego Zachodu. Rzeźby wystawiono na aukcję, z której dochód przeznaczony został na Warsztaty Terapii Zajęciowej przy Zespole Szkół Specjalnych w Wałbrzychu. Eksponaty na licytację przygotowali członkowie Carving Team Polska w składzie:
- Mirosław Bobrowski
- Marek Rybacki
- Dariusz Ślusarczyk wraz z córką Anitą
- Krzysztof Wierzba
Imprezie towarzyszyły Mistrzostwa Dolnego Śląska w siatkówce plażowej mężczyzn oraz „westernowe” wyścigi konne. Widowiskowe konkurencje cieszyły się sporym zainteresowaniem publiczności.
Oprócz atrakcji kulinarnych organizatorzy zadbali także o oprawę muzyczną festiwalu. Na Dworzysku zagrały gwiazdy muzyki country: Katarzyna Bochenek i Black Horst, Elektric Roostes, Couch.
Dużym zainteresowaniem nie tylko wśród najmłodszych uczestników festiwalu cieszyła się loteria fantowa. Uczestników imprezy przyciągała możliwość wygrania atrakcyjnych nagród. Śmiałkowie, ci duzi i ci mali, próbowali swoich sił na rodeo.
Tradycją lat ubiegłych festiwal Dworzysko Country realizowany jest na zakończenie wakacji. W propozycji programowej i w tym roku nie zabrakło różnych atrakcji związanych z westernowym stylem życia. Uczestnicy mogli oderwać się od codziennych problemów i w rytm muzyki Country bawili się, korzystając z licznych atrakcji – powiedział podsumowując imprezę Waldemar Hołówka Prezes Zarządu Spółki Rivendell - Przed nami X – jubileuszowa edycja Festiwalu Dworzysko Country i mamy nadzieję, że zaskoczymy planowanymi niespodziankami z tej okazji. Dziękując wszystkim za tak liczne uczestnictwo i wsparcie zapraszamy już dziś na jubileusz za rok - dodaje.
Sponsorzy: Urząd Miejski w Szczawnie Zdroju, Johnson Diversey Polska, Uzdrowisko Szczawno-Jedlina, Oerlemans Foods Polska, Grabinex, Winterhalter Gastronom Polska, Jama- Centrum Dystrybucji Drobiu, Panagastro, PEC Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej Wałbrzych, Energia PRO Wałbrzych, PAKT Centrum Zaopatrzenia PHP, Inchcape Motor Polska Sp. z o.o. MINI MORIS, Wałbrzyskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, Salon Laurent Wałbrzych, Ekologiczna Pralnia Chemiczna Foka, Kredyt Bank, Unity Line, Wałbrzyska Wyższa Szkoła Zarządzania i Przedsiębiorczości, Coca Cola, Hurtownia BS System, Firma Meridon, Hügli.
Zdjęcia: Gastrona.pl, Organizator
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.