Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
06.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VII Festiwal Dworzysko Country 2005

10-11 września odbył się VII Festiwal Dworzysko Country. Kowboje na koniach, przy kuchni i na scenie - tym niecodziennym obrazkiem Kompleks Rekreacyjno - Sportowy Dworzysko w Szczawnie Zdrój witał w weekend swoich gości.

Mimo, że w Dworzysku miłośnicy country spotkali się już po raz siódmy, organizator imprezy, prezes Rivendella - Waldemar Hołówka, zapewnił: Każda edycja festiwalu jest wyjątkowa. W tegorocznej występuje aż osiem zespołów. Nowością jest konkurs na najciekawsze przebranie więc mnóstwo ludzi przyszło w strojach westernowych. Nasze miasteczko country rozrasta się i coraz bardziej przenosi nas w klimat Dzikiego Zachodu. Co potwierdza nowo powstały obiekt, który wpisuje się w klimat westernowski.



Festiwal zgromadził w tym roku największe sławy muzyki country. Wystąpili laureaci i uczestnicy festiwalu w Mrągowie, m.in. wałbrzyska grupa Honky Tonk Brathers, Black Horse, Whiskey River, Electric Roosters i zespół Mariusza Kalagi. Na deser, publiczność porwał do tańca Gang Marcela. Również wspaniale bawiła przybyłych grupa taneczna Saloon, która dała pokaz tańca w stylu country. Imprezę, jak co roku, poprowadził największy specjalista i znawca muzyki country Korneliusz Pacuda.

Promujemy muzykę Dzikiego Zachodu, ale także styl bycia i jedzenia country - podkreślał organizator. Dlatego dodatkową atrakcją festiwalu była prezentacja kuchni amerykańskiej w wykonaniu znanych mistrzów kucharskich jak: Mirosław Drewniak, Michel Labarre, Teo Vafidis, Carlos Gonzalez - Tejera, Ryszard Dudziak, Jacek Kempa, Dariusz Lipski, Mirosław Bobrowski i Piotr Michalik reprezentujący firmę Unity Line oraz Janusz Mizera.

Co prawda kowboje amerykańscy - pionierzy jedli potrawy proste, głównie mięso pieczone nad ogniskiem i fasolę, ale my urozmaicamy je o ciekawsze kulinaria z różnych stron świata. Muzyka country łączy przecież ludzi na całym globie - mówił Carlos Gonzales - Tejera kucharz z Dominikany, który uwijał się jak w ukropie aby goście mogli spróbować smaczną jambalaye (ryż z warzywami).



Miasteczko na Dzikim Zachodzie odwiedziły licznie całe rodziny. Atrakcji dla każdego było pod dostatkiem. Odbyły się liczne pokazy: demonstracja rzeźbienia w lodzie wykonana przez Krzysztofa Gaca piłą mechaniczną i prezentacja jazdy konnej w wykonaniu Jerzego Pokoja. Bardzo duże wrażenie wywarł na publiczności taniec Indian.Kto wie, może kiedyś festiwal będzie bardziej znany niż Piknik Country w Mrągowie - podsumowuje imprezę Waldemar Hołówka.

Gdy ci się marzy weekend kowbojski, jeansy, kapelusz, krajobraz swojski - przyjedź do Dworzyska w przyszłym roku.

Krzysztof Jakuszek - Rivendell


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000