Dwanaście dwuosobowych ekip juniorów – najlepszych spośród uczestników półfinałów w Gdańsku i Krakowie wzięło udział w finale 3 Olimpiady Smaku. Konkurs odbył się 21 czerwca 2008 roku w warszawskim Makro Centrum HoReCa.
Uczniowie szkół gastronomicznych mieli za zadanie przygotować te same dania, które prezentowali na półfinałach. Ich praca trwała 1 godzinę i 20 minut. Nauczyciele – obecni na konkursie finałowym – wspierali swoich podopiecznych duchem, obyło się bez podpowiedzi i naglących komentarzy.
 |
Laureaci pierwszego miejsca z nauczycielką - Elżbietą Jaśniewską |
Uczniowskie ekipy przygotowały następujące dania:
Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, przygotowywani do konkursu przez Elżbietę Jaśniewską
Przekąska zimna: Ser kozi zapiekany w cieście filo podawany na rukoli z sosem z nutą kawową
Danie główne: Pieczony łosoś serwowany z tagiatelle, sosem carbonara i groszkiem cukrowym
Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - uczniowie Małgorzaty Pruszyńskiej - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Przekąska zimna: Marynowane krewetki koktajlowe z owocami w papierze ryżowym z sosem paprykowo-kaparowym
Danie główne: Marynowany comber jagnięcy z puddingiem ziemniaczanym, tapenade z cukinii i suszonych pomidorów oraz sosem grzybowym
Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - przygotowywani do konkursu przez Annę Chylińską - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Przekąska zimna: Finezyjny tatar z łososia aromatyzowany oliwą z krwistej pomarańczy
Danie główne: Królik aromatyzowany miodem truflowym w panierce z dzikiego ryżu w duecie z foie gras
 |
Jurorzy: Olivier Croso i Hugo Leute |
Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski, których nauczycielem jest Anna Chylińska - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Przekąska zimna: Roladki z kurczaka ze szpinakiem podane z kulkami serowymi i sosem bananowym
Danie główne: Kulki z polędwicy wołowej w cieście filo ze smażonym szpinakiem, podane z redukowanym sosem balsamicznym
Dariusz Leszczewski i Katarzyna Piotrak, startowali po przygotowaniach z Jolantą Urbanek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
Przekąska zimna: Łososiowy torcik z kremem kaparowym
Danie główne: Lazurowe roladki z polędwiczki z ratatuille i kolorowym pieprzem
Łukasz Świderski i Kamil Rabczyński - przygotowywani przez Weronikę Barańską - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 w Warszawie
Przekąska zimna: Duet z lekko obsmażonego tuńczyka i turbota na sałatce z rukoli z olejem z awokado
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe na pulpie z gruszki z sosem winnym
Mateusz Sowiński i Grzegorz Kita, których nauczycielem jest Anna Bartuszek - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie
Przekąska zimna: Przegrzebki z musem groszkowo-czosnkowym
Danie główne: Kaczka marynowana z cebulą balsamiczną
Maciej Mrozek i Przemysław Tesarczyk - Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, których nauczycielem jest Krzysztof Zielonka
Przekąska zimna: Piramidka z omletów i smażonych warzyw w akompaniamencie sosu paprykowego Winiary
Danie główne: Kotleciki jagnięce w sosie miodowo-wiśniowym w towarzystwie ziemniaczanych klusek paprykowo-koperkowych i ratatouille na sałacie rucola
Piotr Rolnik i Damian Śmietana - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, nauczyciel: Beata Glinka
Przekąska zimna: Pierś z kaczki w koszyku z parmezanu z sosem cumberland z galaretką wiśniowo-żurawinową
Danie główne: Róża z łososia na puree ziemniaczanym z sosem śmietanowo-kaparowym
Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którzy dopracowywali dania pod okiem Bogumiły Podgórskiej
Przekąska zimna: Sandacz na chmurce mleka kokosowego
Danie główne: Polędwiczki ze strusia zawijane szynką parmeńską z sosem pieczeniowym i wiśniowym na piance ziemniaczanej
Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku, trenowali ze swoim nauczycielem - Krzysztofem Indykiem
Przekąska zimna: Krewetki na grzance z sosem ziołowym
Danie główne: Polędwica wieprzowa na pierzynce z smażonych warzyw podana z canelloni ze szpinakiem, ricottą i sosem borowikowym
Marcin Syzdoł i Katarzyna Pacek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, przygotowywani przez Jadwigę Wątrobę
Przekąska zimna: Polędwiczki wieprzowe z musem majonezowo - pasztetowym na sosach musztardowym, paprykowym i bazyliowym, garnirowane tiulem serowym i mandarynkami karmelizowanymi i ziołami
Danie główne: Roladki schabowe w panierce z żurawiny i kolorowego pieprzu na sosie pieczeniowym z sufletem marchewkowo-szpinakowo-ziemniaczanym, garnirowaną żurawiną i ziołami
 |
|
Konkursowe dania na stole prezentacyjnym |
W międzynarodowym jury, decydującym które dania były najlepsze zasiedli: Teofilos Vafidis – przewodniczący, Hugo Leute - współpracujący z Nestlé Professional w Niemczech, Olivier Croso - Sofitel Warszawa Victoria. Funkcję sekretarza jury pełniła Agata Panek - Trade Marketing Manager Nestlé Professional.
Jurorzy bardzo pozytywnie wypowiadali się o pracy juniorów. Hugo Leute, jako że ma doświadczenia w sędziowaniu podobnych konkursów w Niemczech podkreślił, że poziom jaki prezentują polscy uczniowie wcale nie jest diametralnie różny od tego, którym odznaczają się ich niemieccy koledzy. Olivier Croso podkreślał: byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością potraw serwowanych przez juniorów.
Kliknij, aby zobaczyć relację z gali rozdania nagród >>>
Organizatorem 3 Olimpiady Smaku 2008 jest Nestlé Professional, Partnerem - Makro Cash&Carry. Patronat nad konkursem objęły: Gastrona.pl i Poradnik Restauratora.
JZ&MG - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.