Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
3 Olimpiada Smaku – finał juniorów



Zobaczcie państwo:
3 Olimpiada Smaku - gala
Finał juniorów
Finał profesjonalistów
Półfinał w Gdańsku - juniorzy
Półfinał w Krakowie - juniorzy

Dwanaście dwuosobowych ekip juniorów – najlepszych spośród uczestników półfinałów w Gdańsku i Krakowie wzięło udział w finale 3 Olimpiady Smaku. Konkurs odbył się 21 czerwca 2008 roku w warszawskim Makro Centrum HoReCa.

Uczniowie szkół gastronomicznych mieli za zadanie przygotować te same dania, które prezentowali na półfinałach. Ich praca trwała 1 godzinę i 20 minut. Nauczyciele – obecni na konkursie finałowym – wspierali swoich podopiecznych duchem, obyło się bez podpowiedzi i naglących komentarzy.

Laureaci pierwszego miejsca z nauczycielką - Elżbietą Jaśniewską
Uczniowskie ekipy przygotowały następujące dania:

Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, przygotowywani do konkursu przez Elżbietę Jaśniewską
Przekąska zimna: Ser kozi zapiekany w cieście filo podawany na rukoli z sosem z nutą kawową
Danie główne: Pieczony łosoś serwowany z tagiatelle, sosem carbonara i groszkiem cukrowym

Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - uczniowie Małgorzaty Pruszyńskiej - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Przekąska zimna: Marynowane krewetki koktajlowe z owocami w papierze ryżowym z sosem paprykowo-kaparowym
Danie główne: Marynowany comber jagnięcy z puddingiem ziemniaczanym, tapenade z cukinii i suszonych pomidorów oraz sosem grzybowym

Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - przygotowywani do konkursu przez Annę Chylińską - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Przekąska zimna: Finezyjny tatar z łososia aromatyzowany oliwą z krwistej pomarańczy
Danie główne: Królik aromatyzowany miodem truflowym w panierce z dzikiego ryżu w duecie z foie gras

Jurorzy: Olivier Croso i Hugo Leute

Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski, których nauczycielem jest Anna Chylińska - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Przekąska zimna: Roladki z kurczaka ze szpinakiem podane z kulkami serowymi i sosem bananowym
Danie główne: Kulki z polędwicy wołowej w cieście filo ze smażonym szpinakiem, podane z redukowanym sosem balsamicznym

Dariusz Leszczewski i Katarzyna Piotrak, startowali po przygotowaniach z Jolantą Urbanek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
Przekąska zimna: Łososiowy torcik z kremem kaparowym
Danie główne: Lazurowe roladki z polędwiczki z ratatuille i kolorowym pieprzem

Łukasz Świderski  i Kamil Rabczyński - przygotowywani przez Weronikę Barańską - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 w Warszawie
Przekąska zimna: Duet z lekko obsmażonego tuńczyka i turbota na sałatce z rukoli z olejem z awokado
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe na pulpie z gruszki z sosem winnym

Mateusz Sowiński i Grzegorz Kita, których nauczycielem jest Anna Bartuszek - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie
Przekąska zimna: Przegrzebki z musem groszkowo-czosnkowym
Danie główne: Kaczka marynowana z cebulą balsamiczną

Maciej Mrozek i Przemysław Tesarczyk - Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, których nauczycielem jest Krzysztof Zielonka
Przekąska zimna: Piramidka z omletów i smażonych warzyw w akompaniamencie sosu paprykowego Winiary
Danie główne: Kotleciki jagnięce w sosie miodowo-wiśniowym w towarzystwie ziemniaczanych klusek paprykowo-koperkowych i ratatouille na sałacie rucola

Piotr Rolnik i Damian Śmietana - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, nauczyciel: Beata Glinka
Przekąska zimna: Pierś z kaczki w koszyku z parmezanu z sosem cumberland z galaretką wiśniowo-żurawinową
Danie główne: Róża z łososia na puree ziemniaczanym z sosem śmietanowo-kaparowym

Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którzy dopracowywali dania pod okiem Bogumiły Podgórskiej   
Przekąska zimna: Sandacz na chmurce mleka kokosowego
Danie główne: Polędwiczki ze strusia zawijane szynką parmeńską z sosem pieczeniowym i wiśniowym na piance ziemniaczanej

Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku, trenowali ze swoim nauczycielem - Krzysztofem Indykiem
Przekąska zimna: Krewetki na grzance z sosem ziołowym
Danie główne: Polędwica wieprzowa na pierzynce z smażonych warzyw podana z canelloni ze szpinakiem, ricottą i sosem borowikowym

Marcin Syzdoł i Katarzyna Pacek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, przygotowywani przez Jadwigę Wątrobę
Przekąska zimna: Polędwiczki wieprzowe z musem majonezowo - pasztetowym na sosach musztardowym, paprykowym i bazyliowym, garnirowane tiulem serowym i mandarynkami karmelizowanymi i ziołami
Danie główne: Roladki schabowe w panierce z żurawiny i kolorowego pieprzu na sosie pieczeniowym z sufletem marchewkowo-szpinakowo-ziemniaczanym, garnirowaną żurawiną i ziołami

Konkursowe dania na stole prezentacyjnym

W międzynarodowym jury, decydującym które dania były najlepsze zasiedli: Teofilos Vafidis – przewodniczący, Hugo Leute - współpracujący z Nestlé Professional w Niemczech, Olivier Croso - Sofitel Warszawa Victoria. Funkcję sekretarza jury pełniła Agata Panek - Trade Marketing Manager Nestlé Professional.

Jurorzy bardzo pozytywnie wypowiadali się o pracy juniorów. Hugo Leute, jako że ma doświadczenia w sędziowaniu podobnych konkursów w Niemczech podkreślił, że poziom jaki prezentują polscy uczniowie wcale nie jest diametralnie różny od tego, którym odznaczają się ich niemieccy koledzy. Olivier Croso podkreślał: byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością potraw serwowanych przez juniorów.

Kliknij, aby zobaczyć relację z gali rozdania nagród >>>

Organizatorem 3 Olimpiady Smaku 2008 jest Nestlé Professional, Partnerem - Makro Cash&Carry. Patronat nad konkursem objęły: Gastrona.pl i Poradnik Restauratora.

JZ&MG - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000