Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarny Puchar Polski 2008

Zobaczcie państwo:
KPP 2008: oświadczenie jury
Danie główne - I miejsce
Przystawka - I miejsce
Danie główne - II miejsce
Przystawka - II miejsce
KPP 2007

17 września 2008 roku w Poznaniu, podczas targów Polagra-Food odbył się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce. Biorący w nim udział kucharze, musieli najpierw wygrać jeden z dziesięciu renomowanych konkursów kulinarnych.

Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski zostali: Artur PijanowskiGrzegorz Birek - Hotel Intercontinental, Warszawa. W nagrodę otrzymali czek na 10 tys. złotych, upominki od sponsorów oraz 2 bony towarowe po 5 tys. złotych.

Najlepsza ekipa przygotowała dania: Pieczony filet z siei na ciepłej sałatce z borowików i szyjek rakowych, podany ze szczypiorkową oliwką i pianką z koziego mleka oraz Strudel z sarniego combra i gruszek, podany na sosie piernikowym w towarzystwie czerwonej kapusty duszonej z miodem pitnym i owocami żurawiny oraz wafel z kasztanów.

Dostaliśmy się do Kulinarnego Pucharu Polski przez przypadek - startowaliśmy razem z Grzegorzem na Martelu, pierwsze miejsce zajęli reprezentanci La Regina – zrezygnowali jednak z przyczyn osobistych ze startu, nominacja przeszła więc na nas. Było to dla nas spore zaskoczenie, tym bardziej, że mieliśmy na przygotowania dwa i pół tygodnia – mówi Artur Pijanowski.  Biorąc pod uwagę międzynarodowe jury, nastawiliśmy się na to, żeby danie było proste, wyraziste, bez łączenia skomplikowanych smaków – dodaje.

Drugie miejsce zajęli: Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel HP Park Plaza, Wrocław, którzy przygotowali: Roladki z siei faszerowane borowikami, podawane w sosie szafranowo-cytrynowym oraz Comber z sarny zapiekany w foie gras, podawany z babeczką z kaszy gryczanej.  

Ekipa zakwalifikowała się do Kulinarnego Pucharu Polski zwyciężając Olimpiadę Smaku 2008. Laureaci drugiego miejsca otrzymali czek w wysokości 7 tys. złotych oraz upominki od sponsorów.

Trzecie miejsce wywalczyli natomiast: Sebastian Truszkowski i Piotr Kitowski - Hotel Nadmorski - Gdynia. Nominację do konkursu zapewniło im zwycięstwo w Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb - Sielawa Blues 2008.

Zespół zaserwował podczas Kulinarnego Pucharu Polski dania: Gotowana sieja w maślanym confi na emulsyjnym sosie ze skorupiaków z potrawką z grasicy, borowika i raka oraz Comber z sarny w otulinie z królika z pszenicą i kaczą krwią, na wytrawnym sosie z trawą żubrową. Nagrodą za trzecie miejsce był czek w wysokości 5 tys. złotych oraz upominki od sponsorów.

Prace uczestników KPP 2008 oceniało międzynarodowe jury degustacyjne:

  • Andrzej Bryk – przewodniczący
  • Sebastian Grosdemange - Francja
  • Stephena Pierre - Belgia
  • Mike Schneider - Niemcy
  • Zsolt Varszegi - Węgry

oraz jurorzy techniczni: Constant-Michele Labarre i Dominik Brodziak.

Zobacz oświadczenie jury KPP 2008 >>>

Zadaniem ekip było przygotowanie sześciu porcji każdego finałowego dania w ciągu 90 minut. W tym roku była to ciepła przystawka złożona z siei i świeżych borowików oraz danie główne, którego podstawą był comber z sarny z dodatkiem żurawiny i miodu pitnego.
 
Zawodnicy startujący w Kulinarnym Pucharze Polski dobrze przygotowali się do konkursu. Zdarzały się oczywiście drobne błędy, jak za szybkie wyjmowanie mięsa z pieca, czy zbyt wczesne wydawanie dań. Na konkursowych talerzach wciąż dominowała przede wszystkim typowo polska tradycyjna aranżacja, ale też kilka dań zaserwowanych zostało na naprawdę światowym poziomie - podsumowuje zmagania Andrzej Bryk, przewodniczący jury.

W Kulinarnym Pucharze Polski wzięli również udział:

  • Maciej Woźniak (WTT Kortowo, Poznań), zwycięzca konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, pomocnik Mateusz Kokot; Potrawy: Sieja wędzona w herbacie, Comber sarni w duecie cukinii i sosu z miodu pitnego
  • Marcin Szukaj (Restauracja Smak, Bydgoszcz), laureat konkursu Primerba Cup 2007, pomocnik Bartosz Kurczewski; Potrawy: Sieja marynowana w koprze włoskim na warzywnym dywaniku z musem borowikowym z nutą foie gras z sosem szampańskim, Comber sarni z krustą ziołową, otulony boczkiem z pachnącym żabim udkiem, warzywami i kuskusem na sosie żurawinowo-miodowym;
  • Tomasz Siedlik (Villa Hoff, Trzęsacz), zwycięzca konkursu Profesjonalista Roku 2007 – PPH&R, pomocnik Dawid Wysocki; Potrawy: Sieja przekładana musem ze świeżych borowików podana z delikatnym musem brokułowym i sosem borowikowym, Comber z sarny podany z mini gołąbkiem, faszerowany sarniną z sosem grzybowym;
  • Janusz Zabagło (Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków) – laureat VII Arte Kulinaria Italiana 2008, pomocnik Grzegorz Bucki; Potrawy: Sieja z orzechami otulona szynką parmeńską w towarzystwie borowikowego cannelloni i krewetki na szpinaku, Comber sarny w zielonym pieprzu na sosie żurawinowo-jałowcowym podany z gołąbkiem na pęczaku i kwiatem cukinii z foie gras na konfiturze;
  • Mariusz Bogusz (Hotelu Holiday Inn, Warszawa) - laureat III Festiwalu Kuchni Greckiej 2008, pomocnik Rafał Świadek; Potrawy: Pieczony filet z siei na borowikach smażonych ze świeżymi ziołami z dodatkiem trufli oraz aromatycznym makaronem i sosem z młodych pokrzyw, Comber z sarny marynowany w nalewce miodowej, podany z dyniowymi plackami oraz owocami leśnymi i dzikimi szparagami;
  • Karol Łukomski (Athina Catering, Wrocław) - zwycięzca Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel 2008, pomocnik Grzegorz Kościołek; Potrawy: Torcik z siei przekładany pieczoną cukinią i puree z soczewicy z duszonymi borowikami i sosem malinowym, Comber maślany na ryżu z cieciorką z sosem miodowym i ragout warzywnym;
  • Marcin Różański (Hotel Sheraton, Poznań) – laureat konkursu Zielone Czapki Bonduelle 2008, pomocnik Łukasz Pelz; Potrawy: Rolada z siei nadziewana kasztanami i borowikami w sąsiedztwie sałatki w koszyczku z ciasta won-ton, w towarzystwie łyżeczki z ciasta kruchego, przy akompaniamencie sosu redukcja czerwonego wina i sosu krewetkowego, Comber sarni nadziewany rakami w towarzystwie placuszków z mango i żurawiny oraz trio warzywno-grzybowo-żurawinowe, z sosami - redukcja miodu pitnego i naturalnego sosu z sarny.

Organizatorami Konkursu są Międzynarodowe Targi Poznańskie i Wielkopolska Izba Gastronomii, sponsorem generalnym firma Unilever Foodsolutions, a patronat honorowy objęli Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Sponsorzy: Duda – Polski Koncern Mięsny, Grapil, PVA – Polish Vodka Association, Hunter Wild – Partner Myśliwych, Bonduelle, Rational, Winterhalter, Wielkopolskie Centrum Zaopatrzenia Gastronomii, Agus, Dębowa, Eva-Tec, Sokołów, Stover – dostawy dla gastronomii, Kromet, Dora Metal, Ecolab.

Patronat nad konkursem objęła null

Magda Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"GRATULACJE!"
(18.09.2008 - 13:59)  (Edyta)
"GRATULACJE!"
(19.09.2008 - 16:16)  (Jean Bos, Akademia Molekularna)
"Informacje o Konkursie "
(18.09.2008 - 21:47)  (P.O. Prezes OSSKiC Andrzej Bry...)
"wielkie dzieki "
(20.09.2008 - 22:24)  (Artur Pijanowski )
"BRAWO DLA ARTURA I GRZEGORZA Z InterConti"
(22.09.2008 - 09:16)  (Małgorzata Karwacka)
"GRATULACJE dla załogi hotelu HP PARK PLAZA !!!!"
(29.09.2008 - 10:48)  (HP Park Plaza Team)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000