Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarny Puchar Polski 2007

Zobaczcie państwo:
Polagra Food 2007
Kulinarny Puchar Polski

19 września 2007 roku w Poznaniu, podczas targów Polagra - Food, odbyła się najważniejsza i niezwykle prestiżowa impreza gastronomiczna w Polsce - Kulinarny Puchar Polski. Uczestnicy biorący w nim udział to laureaci najbardziej liczących się konkursów kulinarnych.

Uczestnicy konkursu pracowali w dwuosobowych drużynach: szef i pomocnik. Zadanie polegało na przygotowaniu sześciu porcji dwóch konkursowych dań w czasie 90 minut. Podstawę dania głównego stanowiła polędwica. Natomiast do przekąski zawodnicy użyć musieli filet z łososia ze skórą oraz do wyboru: świeżego szpinaku, szczawiu, oberżyny, papryki lub pomidora.

Pracę zawodników oceniało międzynarodowe jury: Bertrandt Esnault, Alain Le Cosec - Institut Paul Bocuse - Francja, którzy przyjechali do Polski dzięki staraniom Michela Labarre – ambasadora IPB w Polsce, Gianluca Ortu – Unilever Italy – Executive Chef - Włochy, Jaime Castellon – Unilever Foodsolutions Spain – Key Accoun Manager & Chains Executive Chef. Jurorem honorowym był: Camille Schumacher z Luxemburga. Pracą jury przewodniczył Jerzy Pasikowski.

Po całym dniu walki w konkursowych kuchniach, uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski zjawili się na wieczornej Kulinarnej Gali. Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali ogłoszenia wyników.

I miejsce przypadło w udziale Tomkowi Purolowi, który do KPP dostał się dzięki Zielonym Czapkom Bonduelle. Jego pomocnikiem był Daniel Olas. Przygotowali: Pieczony filet z łososia z musem bazyliowo-pomidorowym, podany ze szpinakiem imbirowym, z filo z krewetką i sosem szczawiowym oraz Pieczoną polędwicę wołową z otuliną truflową, podaną z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami, ragu z wołowiny, bakłażana, papryki i grzybów oraz sosem cielęcym.

W tym roku poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki. Nie spodziewaliśmy się wygranej – mówi Tomasz Purol. Czy wygrana zmieni coś w moim życiu - nie sądzę, najważniejsze jest dla mnie cały czas zaangażowanie i pasja gotowania - mówił szczęśliwy zwycięzca.

Główną nagrodą był czek o wartości 10.000 zł. Laureaci otrzymali również pamiątkowy puchar oraz upominki od sponsorów. Firma Unilever Foodsolution ufundowała także wyjazd na szkolenie do Instytutu Paula Bocuse w Lyonie we Francji.

II miejsce zajęli Andrzej Zielaskiewicz i Dorota Zujko, Karczma Jana - Olsztyn. Dania, które przygotowali to: Łosoś z wanilią faszerowany szyjkami rakowymi, z ostrygową kulką w piance szpinakowej i musem z mango oraz Polędwica wołowa w krzewie czarnego bzu z pianką truflową, wątróbką gęsią i kurkowo-paprykowym ratatouille. W nagrodę otrzymali czek na 7.000 zł oraz nagrody od sponsorów konkursu.

Na III miejscu na podium stanęli: Wojciech Dembowski i Przemek Tworkowski, BanGlob, Gdynia, którzy przygotowali dania: Medaliony łososia lekko podwędzane w aromacie cynamonu, podane na toście szpinakowym z bukietem sałat i delikatnym sosem szczawiowymMarynowana polędwica w drobiowo-borowikowej otoczce, z sosem jeżynowym oraz salsą bakłażanową i marmurkiem ziemniaczano-ćwikłowym. Nagroda za trzecie miejsce to 5.000 zł.

Specjalną nagrodę ufundowaną przez firmę Sokołów otrzymał pomocnik Artur Rogowski, który wspierał w kulinarnych zmaganiach Artura Mellera. Obaj reprezentowali Hotel Nest z Gniezna.

W konkursie udział wzięły również drużyny:

  • Adam Mikulec, Piotr Bober – Hotel SPA Dr Irena Eris, Krynica Zdrój
  • Artur Meller, Artur Rogowski – Hotel Nest, Gniezno
  • Dariusz Grzybowski, Paweł Wencel – Hotel Villa Verde, Zawiercie
  • Barbara Runo, Anna Grzelak – Restauracja Santorini, Warszawa
  • Damian Mamrot, Piotr Mateusiak – Hotel Haffner, Sopot
  • Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior – Restauracja Pergola, Kołobrzeg
  • Jacek Babula, Przemysław Kaczor – Hotel Hilton, Warszawa

Organizator: Wielkopolska Izba Gastronomii, Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Patronat honorowy: Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat Medialny: Gastrona.pl, Hotel Profit, Restaurator, Wiadomości Gastronomiczne.

Sponsor generalny: Unilever Foodsolutions.

Sponsorzy: Bonduelle, Sokołów, Wyborowa SA, Ecolab, Eva-Tec, Norge, Rational, Winterhalter, Kromet, Dora-Metal.

Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"huraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"
(20.09.2007 - 17:06)  (lukasz markowski)
"Gratulacje"
(21.09.2007 - 19:13)  (Paweł- The Cinnamon)
"ORGANIZACJA IMPREZY"
(23.09.2007 - 18:13)  (Marta Sułek)
"Organizacja Gali"
(24.09.2007 - 09:56)  (mariusz)
"jest(i było) napisane"
(27.09.2007 - 12:36)  (obserwator)
"luxemburg style 2006"
(30.09.2007 - 18:15)  (egonx)
"I NIE TYLKO!"
(03.10.2007 - 01:14)  (Ryszard Omlet)
"JESTEś NAJLEPSZY KOCHANIE"
(02.10.2007 - 00:03)  (ANIA)
"dajcie spokoj panowie"
(06.10.2007 - 16:28)  (lukasz markowski)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000