19 września 2007 roku w Poznaniu, podczas targów Polagra - Food, odbyła się najważniejsza i niezwykle prestiżowa impreza gastronomiczna w Polsce - Kulinarny Puchar Polski. Uczestnicy biorący w nim udział to laureaci najbardziej liczących się konkursów kulinarnych.

Uczestnicy konkursu pracowali w dwuosobowych drużynach: szef
i pomocnik. Zadanie polegało na przygotowaniu sześciu porcji dwóch konkursowych dań w czasie 90 minut. Podstawę dania głównego stanowiła polędwica. Natomiast do przekąski zawodnicy użyć musieli filet z łososia ze skórą oraz do wyboru: świeżego szpinaku, szczawiu, oberżyny, papryki lub pomidora.
Pracę zawodników oceniało międzynarodowe jury: Bertrandt Esnault, Alain Le Cosec - Institut Paul Bocuse - Francja, którzy przyjechali do Polski dzięki staraniom Michela Labarre – ambasadora IPB w Polsce, Gianluca Ortu – Unilever Italy – Executive Chef - Włochy, Jaime Castellon – Unilever Foodsolutions Spain – Key Accoun Manager & Chains Executive Chef. Jurorem honorowym był: Camille Schumacher z Luxemburga. Pracą jury przewodniczył Jerzy Pasikowski.
Po całym dniu walki w konkursowych kuchniach, uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski zjawili się na wieczornej Kulinarnej Gali. Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali ogłoszenia wyników.

I miejsce przypadło w udziale Tomkowi Purolowi, który do KPP dostał się dzięki Zielonym Czapkom Bonduelle. Jego pomocnikiem był Daniel Olas. Przygotowali: Pieczony filet z łososia z musem bazyliowo-pomidorowym, podany ze szpinakiem imbirowym, z filo z krewetką i sosem szczawiowym oraz Pieczoną polędwicę wołową z otuliną truflową, podaną
z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami, ragu z wołowiny, bakłażana, papryki i grzybów oraz sosem cielęcym.
W tym roku poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki. Nie spodziewaliśmy się wygranej – mówi Tomasz Purol. Czy wygrana zmieni coś w moim życiu - nie sądzę, najważniejsze jest dla mnie cały czas zaangażowanie i pasja gotowania - mówił szczęśliwy zwycięzca.
Główną nagrodą był czek o wartości 10.000 zł. Laureaci otrzymali również pamiątkowy puchar oraz upominki od sponsorów. Firma Unilever Foodsolution ufundowała także wyjazd na szkolenie do Instytutu Paula Bocuse w Lyonie we Francji.
II miejsce zajęli Andrzej Zielaskiewicz i Dorota Zujko, Karczma Jana - Olsztyn. Dania, które przygotowali to: Łosoś z wanilią faszerowany szyjkami rakowymi, z ostrygową kulką w piance szpinakowej i musem z mango oraz Polędwica wołowa w krzewie czarnego bzu z pianką truflową, wątróbką gęsią i kurkowo-paprykowym ratatouille. W nagrodę otrzymali czek na 7.000 zł oraz nagrody od sponsorów konkursu.
Na III miejscu na podium stanęli: Wojciech Dembowski i Przemek Tworkowski, BanGlob, Gdynia, którzy przygotowali dania: Medaliony łososia lekko podwędzane w aromacie cynamonu, podane na toście szpinakowym z bukietem sałat i delikatnym sosem szczawiowym i Marynowana polędwica w drobiowo-borowikowej otoczce, z sosem jeżynowym oraz salsą bakłażanową i marmurkiem ziemniaczano-ćwikłowym. Nagroda za trzecie miejsce to 5.000 zł.
Specjalną nagrodę ufundowaną przez firmę Sokołów otrzymał pomocnik Artur Rogowski, który wspierał w kulinarnych zmaganiach Artura Mellera. Obaj reprezentowali Hotel Nest z Gniezna.

W konkursie udział wzięły również drużyny:
- Adam Mikulec, Piotr Bober – Hotel SPA Dr Irena Eris, Krynica Zdrój
- Artur Meller, Artur Rogowski – Hotel Nest, Gniezno
- Dariusz Grzybowski, Paweł Wencel – Hotel Villa Verde, Zawiercie
- Barbara Runo, Anna Grzelak – Restauracja Santorini, Warszawa
- Damian Mamrot, Piotr Mateusiak – Hotel Haffner, Sopot
- Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior – Restauracja Pergola, Kołobrzeg
- Jacek Babula, Przemysław Kaczor – Hotel Hilton, Warszawa
Organizator: Wielkopolska Izba Gastronomii, Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Patronat honorowy: Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat Medialny: Gastrona.pl, Hotel Profit, Restaurator, Wiadomości Gastronomiczne.
Sponsor generalny: Unilever Foodsolutions.
Sponsorzy: Bonduelle, Sokołów, Wyborowa SA, Ecolab, Eva-Tec, Norge, Rational, Winterhalter, Kromet, Dora-Metal.
Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|