Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
11.05.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
KPP 2008: jury podsumowuje konkurs

Zobaczcie państwo:
Kulinarny Puchar Polski 2008 - relacja

Kulinarny Puchar Polski jest najbardziej prestiżowym konkursem w kraju, ocenianym przez międzynarodowy skład sędziowski. Przedstawiamy oświadczenie przesłane przez Andrzeja Bryka – przewodniczącego jury.

Szanowni Państwo,
 
Na wstępie jeszcze raz gratuluję wszystkim nominowanym uczestnikom KPP 2008.
Wszyscy pokazali bardzo wysoka kulturę pracy, dobre przygotowanie warsztatowe oraz fair play na stanowiskach jak i na zapleczu.
 
Po konsultacji z międzynarodowym zespołem sędziowskim postanowiliśmy nie pisać do poszczególnych ekip indywidualnie, a opisowo odpowiedzieć do wszystkich (nie jest to moja personalna decyzja).
 
Nie chcemy w ten sposób jednych dołować i zniechęcać do konkursów i sędziów, a wręcz odwrotnie - niech te informacje będą dla wszystkich nobilitacją do dalszego działania i poprawiania swojej wiedzy i techniki kulinarnej. 
 
Pamiętajcie, że zwycięstwo jest rzeczą piękną, ale bardzo niestałą - niełatwo jest wygrać i bardzo trudno jest się utrzymać w czołówce.
 
Błędy, jakie zostały popełnione:
 
1. Niedoprawione poszczególne składniki dań (żaden z zespołów nie zastosował młynka do świeżo mielonego pieprzu i soli - a można było w ten sposób "wykończyć smakowo"  swoje konkursowe danie).
 
2. Tylko nieliczne ekipy zastosowały innowacje w swoich pracach konkursowych (pamiętajcie, że to Kulinarny Puchar Polski - najważniejsza impreza w Polsce). Chodzi tu np. o łączenie starych sprawdzonych receptur z nowymi produktami i technikami oraz nowoczesną aranżacją. 
 
3. Brakowało zróżnicowania technik kulinarnych (np. warzywa jedynie obrane, blanszowane i ułożone na talerzu) np. musy, przeciery, tymbale, duszenie, techniki molekularne, pianki itp. Kilka drużyn - wykonało swoje prace konkursowe "po najniższej linii oporu" obniżając tym samym poziom całego konkursu. Ilość technik zastosowanych w pracy konkursowej też bardzo wpływa na punktację.
 
4. Oceniane było połączenie głównego produktu ze składnikami dania (dopasowanie smakowe, sezonowość - kilka ekip zrobiło sos z żurawiny, który w związku z zawartością cukru powinien być wyserwowany do deseru a nie do dania głównego).
 
5. Pomimo synchronizacji czasu (nie przekroczenie limitu czasowego) podania poszczególnych dań, które powinny być podane ciepłe i gorące (przekąska i danie główne) były ledwo ciepłe a niektóre niestety zimne, a to jest niedopuszczalne na KPP.
 
6. Jury w stosunku do dwóch drużyn startujących miało wrażenie, że przyjechały z tzw. "marszu" - bez żadnego przetrenowania potrawy i przygotowania technicznego (treningu). Dania tych drużyn nie odpowiadały przesłanemu wcześniej opisowi i zdjęciu potrawy konkursowej na KPP 2008.
 
Pozdrawiam i życzę sukcesów w startach w konkursach kulinarnych w Polsce i za granicą
 
P.O.- Prezes OSSKiC Andrzej Bryk
Jury degustacyjne KPP 2008 podczas oceniania dańJurorzy techniczni: C-Michel Labarre i Dominik Brodziak

Prace uczestników KPP 2008 oceniało międzynarodowe jury degustacyjne:
  • Andrzej Bryk – przewodniczący
  • Sebastian Grosdemange - Francja
  • Stephena Pierre - Belgia
  • Mike Schneider - Niemcy
  • Zsolt Varszegi - Węgry

oraz jurorzy techniczni:

  • Constant Michele Labarre
  • Dominik Brodziak

Patronat nad Kulinarnym Pucharem Polski 2008 objęła null

Opr. Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000