Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny - Ustroń Zdrój 2008


Zobaczcie państwo:
Baranina 2007
Baranina 2006
Zwycięskie danie - Baranina 2008
Danie - III miejsce - Baranina 2008

Mariusz Malinowski i Stanisław Mężyk - Park Hotel Diament Restauracja Atmosfera z Katowic przygotowali najlepsze danie podczas III Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs odbył się 16 sierpnia 2008 roku w Ustroniu.

Beczenie owiec i niestety nienajlepsza pogoda przywitały uczestników i obserwatorów tegorocznego święta baraniny. Organizatorzy - Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim - odpowiednio wcześnie pomyśleli o nowym miejscu imprezy i na szczęście Amfiteatr w Ustroniu spełnił rolę wielkiego parasola. Opiekę merytoryczną nad konkursem kulinarnym sprawowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Imprezę wspomogli organizacyjnie i finansowo: Urząd Miasta Ustroń Zdrój, Śląski Urząd Marszałkowski i Starostwo Powiatowe, a także sponsorzy i ludzie dobrej woli.

Mariusz Malinowski i Stanisław Mężyk prezentują najlepsze danie z baraniny

Comber barani faszerowany krewetkami w sosie jarzębinowym z omletem z borowikami i "haus kyjzą"  ze smażonymi śliwkami i groszkiem cukrowym okazał się najlepszym daniem. W nagrodę Mariusz MalinowskiStanisław Mężyk otrzymali 3.000 zł od Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, puchary oraz nagrody od sponsorów konkursu.

Drugie miejsce na podium zajęli: Kamil Orkisz i Marcin Ziętarski z Hotelu Villa Verde w Zawierciu. Podczas konkursu przygotowali Baraninę przetykaną na łyżce z zapiekanymi grulami. Nagrodą było 2.000 zł ufundowane przez Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim, puchar oraz upominki od sponsorów.

Jacek Kuźmicki i Sylwia Kalinowska z warszawskiej Restauracji Castello zajęli trzecie miejsce dzięki przygotowaniu Kotleta baraniego w otoczce z różowego i zielonego pieprzu na karmelizowanym ananasie z sosami karmelowo-porzeczkowym i winno-jeżynowym. Organizatorzy uhonorowali ich nagrodą pieniężną w wysokości 1.000 zł, pucharami oraz upominkami od sponsorów.

Jury degustowało potrawy na oczach publiczności

W III Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny wzięli także udział:

  • Michał Suchanowski i Paweł Rosak – Restauracja Cafe Rene Reaktywacja Bytom, przygotowując Comber jagnięcy faszerowany szpekiem podany z sufletem ziemniaczanym i duszonym szpinakiem w akompaniamencie sosu z jarzębiny;
oraz
  • Maciej Woźniak i Mateusz Kokot – Hotel Kortowo, Poznań, którzy przyrządzili Comber z sosem pietruszkowo-miętowym.

Konkurs oceniały dwa składy sędziowskie: jury techniczne – Zenon Hołubowski – szef kuchni Tawerny Toscana w Pile i Sebastian Krauzowicz – szef zakopiańskiego Hotelu Crocus; a także jury degustacyjne, w którym zasiedli m.in. Hanna Szymanderska - przewodnicząca, Sławomir Wiesiak, Mirosław Reszczyk, Leszek Makulski, Korneliusz Kapołka, Paweł Malewski, Carlos Gonzalez Tejera, Grzegorz Komendarek.
 
Bardzo wysoko oceniam poziom zawodników, którzy startowali w konkursie. Mam nadzieję, że wszyscy, którzy mają coś do powiedzenia na temat polskiej jagnięciny przyjadą do Ustronia za rok - podsumowywał Zenon Hołubowski.

Uczestnicy rzeczywiście pokazali całą masę sposobów przyrządzania dań z baraniny i to takich nowoczesnych, bo z ananasem, żurawinami, jarzębiną, ze szpinakiem - ciekawe połączenia  - mówiła Hanna Szymanderska. Niektóre z tych dań były ciut za mało przyprawione, ale w sumie - bardzo interesujące.

Gotowanie zupy zbójnickiej, której głównym składnikiem była baranina

Jak co roku na Baraninie niemałą atrakcją było gotowanie zupy zbójnickiej przez wszystkich przybyłych na imprezę szefów kuchni. Na scenie, poza kucharzami biorącymi udział w Mistrzostwach, wystąpili: Jano Pilch od Tkocza z Wisły, grupa śpiewacza Gronie z Wisły, młodzieżowy zespół Gorcanie, zespół Hora. Popis gry na trombitach i rogach pasterskich dał Tadeusz Rucki. O wyrobie sera owczego opowiadał i na oczach publiczności ów ser przygotowywał Henryk Kukuczka.

Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim nadała tytuły zbójeckie między innymi szefom kuchni i osobom zaangażowanym w popularyzację kultury góralskiej.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Konkursik"
(22.08.2008 - 10:50)  (Krystian)
"Niesamowite widowisko"
(22.08.2008 - 11:32)  (Agnieszka Kowal)
"Kiepskie Jury na Konkursie"
(22.08.2008 - 12:11)  (Michał)
"Sprostowanie"
(25.08.2008 - 20:04)  (Michał Suchanowski)
"Do pana Michała Suchowskiego"
(26.08.2008 - 12:47)  (Michał)
"....."
(27.08.2008 - 16:44)  (Michał Suchanowski)
":-) Przekręcik"
(29.08.2008 - 20:41)  (Michał)
"do Przekręta"
(01.09.2008 - 23:33)  (Michał Suchanowski)
"Baranina"
(22.08.2008 - 23:39)  (Wojtek)
"Gratulacje"
(25.08.2008 - 12:04)  (Edyta Mazek)
"Żenada"
(25.08.2008 - 21:31)  (Jędrzej Stryczula)
"beskidzcy górale"
(26.08.2008 - 20:54)  ( Hanna Szymanderska)
"Gratulacje"
(26.08.2008 - 21:32)  (Wiesław Ambros Prezes Polskiej...)
"znow to samo"
(13.05.2009 - 21:43)  (mirek)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000