Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny - Ustroń 2006

W Ustroniu – miejscu, które tradycyjnie kojarzone jest z wypasem owiec odbyły się I Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs miał miejsce 26 sierpnia 2006 roku.

Karczma Góralska, która gościła mistrzostwa w swoich progach wypełniła się po brzegi zainteresowanymi baraniną gośćmi. Większość zwabiły na pewno roznoszące się wokoło zapachy pieczonego na ruszcie jagnięcia, skoczne dźwięki góralskiej kapeli oraz głos gawędziarza Tadka.

Ciężko jest przygotować dobre danie z jagnięciny, dlatego drużyny, które zdecydowały się wziąć udział w konkursie zasługują na duże uznanie. - twierdzi Andrzej Bryk - przewodniczący jury mistrzostw. Dodaje także: baranina to trudny temat i pewnie z tego powodu w mistrzostwach wzięło udział niewiele ekip.

Szefowie kuchni, którzy zasiadali w jury konkursu, ale także jego uczestnicy zgodnie stwierdzali, że jagnięcina to mięso wymagające szczególnych umiejętności w przygotowaniu. Duże znaczenie może mieć między innymi wcześniejsze marynowanie mięsa.

Do marynaty warto użyć musztardy firmy Develey. W zależności od tego jaki smak chcemy wydobyć można skorzystać z musztardy Ostrej, lub nowej w ofercie firmy - Słodkiej. Musztarda Ziołowa sprawi, że mięso stanie się bardziej aromatyczne, Miodowa lub Dijon nadają baraninie niepowtarzalny smak.

O wszystkich zaletach marynowanego w musztardzie i chrzanie mięsa opowiadał, w czasie trwania mistrzostw, Tomasz Stanek reprezentujący firmę Develey Polska.

Najlepsi w przygotowaniu potraw z baraniny okazali się:

  • I miejsce - Ekipa firmy Gronex - Adam Kulesza, Jacek Bryk
    Szaszłyk z baraniny z marynowaną cebulą i papryką z sosem szałwiowo-tymiankowym i pieczonymi na słodko ziemniakami z dressingiem miętowo-cytrynowym
  • II miejsce - Karczma Rajcula – Dariusz Słupik i Mariusz Węgrzynowicz pod okiem Marka Szołtyska
    Barani specjał Rajculi – udziec jagnięcy z żółtą fasolką szparagową z pieprzem, cynamonem i kurkami podany z ryżem z szafranem
  • III miejsce – Drużyna firmy Stalgast – Krzysztof Wardzyk i Jarosław Furmańczyk
    Łopatka jagnięca marynowana w winie, mięcie i tymianku z sosem pieczeniowym na miodzie pitnym podana z kuleczkami ziemniaczanymi z rozmarynem i torcikiem z grillowanych warzyw zapiekanych z mozarrellą i bazylią
  • III miejsce – Restauracja Angel’s – Jarosław Lubecki, Tomasz Piórkowski
    Kapelusze ze smardzów faszerowane szpinakiem duszonym w śmietanie z czosnkiem. Baranina na grzance w szynce parmeńskiej w asyście pomidora z sosami: karmelowo-winnym i śmietankowo-miętowym podana na liściach sałaty rukoli.

Adam Kulesza i Jacek Bryk tworzą zgrany duet, już po raz drugi biorą razem udział w konkursie kulinarnym. Przyznają, że w uzyskaniu tytułu Mistrzów Polski w Podawaniu Baraniny niemałe znaczenie ma też wspólne doświadczenie w konkursach.

Zwycięzcy tuż po ogłoszeniu wyników powiedzieli: nasze danie było chyba odrobinę nowatorskie – kuchnia prosta, ale w połączeniu z kuchnią fusion. Dodatkowym atutem był dressing.

Wszyscy uczestnicy konkursu w Ustroniu otrzymali nagrody oraz upominki od sponsorów.

Przygotowywane podczas Mistrzostw dania oceniali:

  • Stefan Birek - Sekretarz OSSKiC, Szef Kuchni Hotelu Lord, Warszawa – juror techniczny
  • Andrzej Bryk - Wiceprezes OSSKiC, Szef kuchni Hotelu Marriott, Warszawa - przewodniczący jury
  • Czesław Gluza – Naczelnik Wydziału w Urzędzie Miasta Ustroń
  • Michał Głąbik – Stowarzyszenie Dla Marzeń
  • Anna Harendarz – papaja.pl
  • Korneliusz Kapołka - Radca Prawny z Ustronia
  • Leszek Makulski - Szef Biura Zarządu OSSKiC, Doradca ds. Gastronomii Janex, Warszawa
  • Aleksander Nikolajewicz Seljuk z Kaliningradu
  • Mirosław Reszczyk - Skarbnik OSSKiC, Właściciel Restauracji Flik, Warszawa
  • Leszek Staniszewski - Szef Służby Żywnościowej Sił Powietrznych RP
  • Jan Sztefek - Prezes Oddziału Górali Śląskich w Ustroniu
  • Joanna Załęska – Gastrona.pl.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny mają szansę stać się imprezą cykliczną. Andrzej Bryk - wiceprezes OSSKiC przekazał, że we wrześniu, na spotkaniu Zarządu OSSKiC będzie ustalany kalendarz imprez na 2007 rok i ten konkurs będzie na pewno w nim ujęty.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Super imprezka"
(07.09.2006 - 21:14)  (zawana)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000