W Ustroniu – miejscu, które tradycyjnie kojarzone jest z wypasem owiec odbyły się I Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs miał miejsce 26 sierpnia 2006 roku.
Karczma Góralska, która gościła mistrzostwa w swoich progach wypełniła się po brzegi zainteresowanymi baraniną gośćmi. Większość zwabiły na pewno roznoszące się wokoło zapachy pieczonego na ruszcie jagnięcia, skoczne dźwięki góralskiej kapeli oraz głos gawędziarza Tadka.

Ciężko jest przygotować dobre danie z jagnięciny, dlatego drużyny, które zdecydowały się wziąć udział w konkursie zasługują na duże uznanie. - twierdzi Andrzej Bryk - przewodniczący jury mistrzostw. Dodaje także: baranina to trudny temat i pewnie z tego powodu w mistrzostwach wzięło udział niewiele ekip.
Szefowie kuchni, którzy zasiadali w jury konkursu, ale także jego uczestnicy zgodnie stwierdzali, że jagnięcina to mięso wymagające szczególnych umiejętności w przygotowaniu. Duże znaczenie może mieć między innymi wcześniejsze marynowanie mięsa.
Do marynaty warto użyć musztardy firmy Develey. W zależności od tego jaki smak chcemy wydobyć można skorzystać z musztardy Ostrej, lub nowej w ofercie firmy - Słodkiej. Musztarda Ziołowa sprawi, że mięso stanie się bardziej aromatyczne, Miodowa lub Dijon nadają baraninie niepowtarzalny smak.
O wszystkich zaletach marynowanego w musztardzie i chrzanie mięsa opowiadał, w czasie trwania mistrzostw, Tomasz Stanek reprezentujący firmę Develey Polska.

Najlepsi w przygotowaniu potraw z baraniny okazali się: - I miejsce - Ekipa firmy Gronex - Adam Kulesza, Jacek Bryk
Szaszłyk z baraniny z marynowaną cebulą i papryką z sosem szałwiowo-tymiankowym i pieczonymi na słodko ziemniakami z dressingiem miętowo-cytrynowym
- II miejsce - Karczma Rajcula – Dariusz Słupik i Mariusz Węgrzynowicz pod okiem Marka Szołtyska
Barani specjał Rajculi – udziec jagnięcy z żółtą fasolką szparagową z pieprzem, cynamonem i kurkami podany z ryżem z szafranem
- III miejsce – Drużyna firmy Stalgast – Krzysztof Wardzyk i Jarosław Furmańczyk
Łopatka jagnięca marynowana w winie, mięcie i tymianku z sosem pieczeniowym na miodzie pitnym podana z kuleczkami ziemniaczanymi z rozmarynem i torcikiem z grillowanych warzyw zapiekanych z mozarrellą i bazylią
- III miejsce – Restauracja Angel’s – Jarosław Lubecki, Tomasz Piórkowski
Kapelusze ze smardzów faszerowane szpinakiem duszonym w śmietanie z czosnkiem. Baranina na grzance w szynce parmeńskiej w asyście pomidora z sosami: karmelowo-winnym i śmietankowo-miętowym podana na liściach sałaty rukoli.
Adam Kulesza i Jacek Bryk tworzą zgrany duet, już po raz drugi biorą razem udział w konkursie kulinarnym. Przyznają, że w uzyskaniu tytułu Mistrzów Polski w Podawaniu Baraniny niemałe znaczenie ma też wspólne doświadczenie w konkursach.
Zwycięzcy tuż po ogłoszeniu wyników powiedzieli: nasze danie było chyba odrobinę nowatorskie – kuchnia prosta, ale w połączeniu z kuchnią fusion. Dodatkowym atutem był dressing.

Wszyscy uczestnicy konkursu w Ustroniu otrzymali nagrody oraz upominki od sponsorów.
Przygotowywane podczas Mistrzostw dania oceniali: - Stefan Birek - Sekretarz OSSKiC, Szef Kuchni Hotelu Lord, Warszawa – juror techniczny
- Andrzej Bryk - Wiceprezes OSSKiC, Szef kuchni Hotelu Marriott, Warszawa - przewodniczący jury
- Czesław Gluza – Naczelnik Wydziału w Urzędzie Miasta Ustroń
- Michał Głąbik – Stowarzyszenie Dla Marzeń
- Anna Harendarz – papaja.pl
- Korneliusz Kapołka - Radca Prawny z Ustronia
- Leszek Makulski - Szef Biura Zarządu OSSKiC, Doradca ds. Gastronomii Janex, Warszawa
- Aleksander Nikolajewicz Seljuk z Kaliningradu
- Mirosław Reszczyk - Skarbnik OSSKiC, Właściciel Restauracji Flik, Warszawa
- Leszek Staniszewski - Szef Służby Żywnościowej Sił Powietrznych RP
- Jan Sztefek - Prezes Oddziału Górali Śląskich w Ustroniu
- Joanna Załęska – Gastrona.pl.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny mają szansę stać się imprezą cykliczną. Andrzej Bryk - wiceprezes OSSKiC przekazał, że we wrześniu, na spotkaniu Zarządu OSSKiC będzie ustalany kalendarz imprez na 2007 rok i ten konkurs będzie na pewno w nim ujęty.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|