Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny rozstrzygnięte

Zobaczcie państwo:
Baranina 2007
Organizatorzy i sponsorzy
Comber jagnięcy - zwycięskie danie
Baranina 2006

Góralska muzyka, dowcipy Stanisława Jaskółki - prowadzącego imprezę, a przede wszystkim góralskie jadło były atrakcjami II Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, które miały miejsce 18 sierpnia 2007 roku. Konkurs odbył się, podobnie jak w zeszłym roku, w gościnnej Karczmie Góralskiej w Ustroniu Zdroju.

W kreowaniu najbardziej smakowitej potrawy z jagnięciny najlepsza okazała się ekipa reprezentująca Grand Hotel Stamary z Zakopanego. Sylwester Lis i Adam Smoter przygotowali Comber jagnięcy zawijany w specku z risotto grzybowo-ziemniaczanym w sałatce szpinakowo-pomidorowej. W nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca uhonorowani zostali złotymi medalami, pucharem i pamiątkowymi dyplomami. Otrzymali także 2.000 złotych oraz upominki od sponsorów konkursu.

Drugie miejsce i związane z tym dyplomy, medale oraz puchar przypadły w udziale Paulinie Marchewce i Tomaszowi Rakowskiemu. Team z Pałacu Mierzęcin, w skład którego wchodziła jedyna startująca w konkursie kobieta, przyrządził Comber jagnięcy faszerowany serem feta i papryką w sosie jałowcowym, podany na szpinaku. Za drugie miejsce drużyna z Mierzęcina otrzymała nagrodę pieniężną o wartości 900 złotych oraz nagrody od sponsorów konkursu.

Na pudle stanęli także Bartłomiej Pietruszka i Piotr Mazur z Tawerny Toscana z Piły otrzymując brązowe medale oraz puchar i dyplomy. Podczas zmagań konkursowych przygotowali Marynowany w ziołach comber jagnięcy podawany na szpinaku z borowikami w koszyczku z parmezanem z sosem ze świeżych jeżyn. Od momentu ogłoszenia wyników mogą już sami robić zdjęcia – w udziale przypadły im 2 aparaty fotograficzne oraz upominki od sponsorów.

Poza laureatami w konkursie wzięli także udział:
  • Zbigniew Składanek i Jacek Schliske – Janex - Kotlety jagnięce z sosem czosnkowym na ciepłej sałatce z leśnymi grzybami podany z ziemniakami puree
  • Patryk Zygmunt i Rafał Klecki – Restauracja Atmosfera Hotelu Diament – Katowice - Comber jagnięcy z pomadą żurawinowo-jabłkową na blinach oscypkowo-gryczanych w asyście brukselki miodowej w sosie żurawinowo-rozmarynowym
  • Krzysztof Madzia i Bartłomiej Gorodczański - Restauracja Leśna – Brenna – Comber jagnięcy w sosie anyżowo-gruszkowym
  • Piotr Kasprowski i Grzegorz Wittke – Restauracja Oberża – Lubin – Jagnięcina w otoczce bekonu i mięty w sosie z czarnej trufli z puree z bazylią i sałatka z kiełków słonecznika i brokułów

Mistrzostwa oceniane były zgodnie z wymogami World Association of Chefs Society, w struktury którego wchodzi Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Sędziowie konkursu zostali podzieleni na dwa składy:

  • Jury degustacyjne: Kurt Scheller – Przewodniczący Jury, Prezes OSSKiC, Andrzej Bryk – I Wiceprezes OSSKiC, Szef Kuchni warszawskiego Hotelu Marriott, Mariusz Nowicki - Członek Zarządu OSSKiC, Paweł Malewski - Prezes firmy Stalgast, Leszek Makulski - Szef Biura Zarządu OSSKiC, Sławomir Wiesiak - Prezes firmy Janex, Jacek Petryka – Doradca Kulinarny firmy Kamis, Mirosław Kożdoń - Starosta Cieszyński, Jan Sztefek - Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, Korneliusz Kapołka - Zbójnik, Gazda jurysta, Wielki Chorąży Trombity, Góral Spiski etc. Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim
  • Jury techniczne: Zenon Hołubowski – Szef Kuchni Restauracji Tawerna Toscana, Tomasz Wołoszyn – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin

Jurorom, po wypełnieniu trudnych zadań sędziowskich, nadano tytuły zbójnickie potwierdzone dodatkowo przez wręczenie kutych obuszków.

II Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to nie tylko konkurs na najlepsze danie, ale także wspólne gotowanie i smakowanie wielkiej ilości Zupy Zbójnickiej. Goście Karczmy Góralskiej mogli przyglądać się jej przygotowywaniu dzięki Pałacowi Mierzęcin, który udostępnił kocioł do jej gotowania i Tawernie Toscana, która zajęła się jego transportem. Zupa Zbójnicka nie powstałaby oczywiście bez zaangażowania sponsorów, którzy dostarczyli składników do jej przygotowania oraz kucharzy, stale czuwających nad jej smakiem.

Podsumowując II Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny Andrzej Bryk powiedział: Porównując dzisiejszy konkurs do zeszłorocznego nie da się nie zauważyć jego zdecydowanie wyższego poziomu. Z roku na rok impreza się rozwija, co nas bardzo cieszy. Mam nadzieję, że spotkamy się na III Mistrzostwach w Ustroniu. Już dziś serdecznie zapraszam do wzięcia w nich udziału.


KAMIS – PRZYPRAWY S.A. jest liderem na Polskim rynku przypraw i musztard. Od lat cieszymy się zaufaniem konsumentów, którzy doceniają jakość i smak naszych produktów. Jako pierwsi na rynku wprowadziliśmy mieszanki ziołowe i przyprawowe oraz kategorię przypraw Specialite, które wyróżnia wysublimowany smak i wygląd. Kamis Gastronomia dostarcza ponad 130 produktów na rynek profesjonalnej gastronomii w Polsce, Rosji, Ukrainie, Czechach i Słowacji. Posiadamy własne Laboratoria Kontroli Jakości oraz Dział Badań i Rozwoju. Najwyższą jakość produktów Kamis zapewnia pierwsza w Polsce linia do higienizacji ziół i przypraw metodą parową w procesie ciągłym.

KAMIS – PRZYPRAWY S.A.
Stefanowo, ul. Malinowa 18/20
05 – 552 Wólka Kosowska
Zamówienia, informacje 0 800 88 22 22 (połączenie bezpłatne)
www.kamisgastro.pl

JZ & JW - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"Ocena uczestników"
(22.08.2007 - 10:23)  (Krystian)
"Re: Ocena uczestników"
(22.08.2007 - 11:07)  (Joanna Załęska - Gastrona.pl)
""Re:Ocena uczestników""
(22.08.2007 - 13:16)  (Krystian)
"dzięki za szczerość"
(03.09.2007 - 09:20)  (Julian Konatowski)
"Julian jak po leczeniu!Psychiatrycznym?!!!"
(07.09.2007 - 11:00)  (Ł.D)
"xxxxxxxwitam grube ryby nie szprotkixxxl"
(20.09.2009 - 19:50)  (żaba)
"Gratuluje Sylwek wszystko super smacznie wyglada!"
(22.08.2007 - 13:08)  (Sebastian Krauzowicz )
"jesteś najlepszy"
(03.09.2007 - 09:17)  (Julian Konatowski)
"Gratulacje "
(23.08.2007 - 14:16)  (KRZYSZTOF SZULBORSKI)
"KRYSTIAN MASZ RACJE"
(24.02.2009 - 23:15)  (KRZYSZTOF MADZIA)
"krzysiu masz racje"
(05.05.2009 - 23:18)  (Bartłomiej Gorodczanski)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000