W dniach 6-8 lutego 2008 roku w Kołobrzegu, w Hali Milenium odbyła się 59 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Była to już czwarta edycja targów TGH w tym mieście.
Ofertę dla branży HoReCa zaprezentowało ponad 60 firm z kraju i zagranicy. W przeciągu trzech dni targowych imprezę odwiedziło ok 1500 osób z branży oraz prywatnych. Tradycyjnie swoją obecnością dopisały szkoły, biorące udział w konkursach, jak również profesjonalni kucharze, ceniący sobie udział w konkursach kulinarnych.
Pierwszy dzień targów, poświęcony był spotkaniom branżowym i biznesowym. Nie zabrakło oczywiście stałych punktów w programie - konkursów kulinarnych i prezentacji produktów spożywczych. W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans wzięło udział 8 zespołów kucharskich.
Pierwsze miejsce zdobył zespół reprezentujący Restaurację Villa Hoff w Trzęsaczu, w składzie Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk. Drugie - Jerzy Salomon i Michał Majewski, reprezentujący Park Hotel w Szczecinie. Trzecie miejsce wywalczyli Marcin Dach i Grzegorz Pszczoła, reprezentacja Restauracji Tawerna Trawers w Kołobrzegu.
Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Tematem konkursu w obecnym sezonie są Wariacje na temat deseru. Ekipy zaprezentowały gotowe desery. Dania oceniane było głównie pod względem estetycznym.
Jury pierwsze miejsce przyznało, Tomaszowi Siedlikowi i Hubertowi Wigdorczykowi z Restauracji Villa Hoff w Trzęsaczu, którzy przygotowali deser Mus z owoców mango podany na lasagne czekoladowej z galaretką wiśniowo-czereśniową z dodatkiem świeżych owoców. Srebrne wyróżnienie, za Mus czekoladowo-malinowy z owocami granatu w sosie pomarańczowo-limonkowym otrzymał reprezentant Park Hotelu w Szczecinie Jerzy Salomon. Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantowi Hotelu Bursztynowy Pałac w Trzekącinie Robertowi Dąbrowskiemu, który przygotował deser Panna cotta.
 |
Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk |
Drugi dzień targów poświęcony był szkoleniom. Prowadzone przez panią Teresę Kucharską warsztaty Sztuka nakrywania do stołu i obsługi konsumenta cieszyły się zainteresowaniem zarówno wśród osób pracujących w branży gastronomiczno-hotelarskiej jak i wśród kształcącej się młodzieży szkolnej.
Liczną publiczność przyciągnęły pokazy barmańskie w wykonaniu dwukrotnego Mistrza Polski Barmanów i Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika.
Trzeci dzień był poświęcony szkołom gastronomiczno-hotelarskim. W konkursie Prezentacja Jednego Talerza, udział wzięło 8 reprezentantów szkół gastronomiczno - hotelarskich:
Pierwsze miejsce wywalczył Radosław Siwy z Zespołu Szkół Mechanicznych im. B. Krzywoustego w Kołobrzegu za prezentację deseru Panna cotta na carpacio truskawkowym z zabaione. Drugie miejsce, za Trio marcepanowych koszyczków w towarzystwie czekolady, zdobyła Sandra Okupska z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kołobrzegu. Trzecie miejsce zajął Dariusz Wasilewski z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu za prezentację deseru Migdałowe łezki z owocami na kasztanowym postumencie.
 |
|
Małgorzata Kosior, Agnieszka Markiewicz, Paulina Zaniewicz |
W konkursie Aranżacja i Obsługa Stołu Okolicznościowego udział wzięły 4 zespoły, które dekorowały stoły oraz układały menu, tym razem na określony przez organizatorów temat Karnawał w różnych krajach:
Jury w składzie: Teresa Kucharska i Małgorzata Kryszak - pierwsze miejsce przyznało Małgorzacie Kosior, Agnieszce Markiewicz, Paulinie Zaniewicz z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu za przygotowanie stołu Karnawał skandynawski. Drugie miejsce zdobył zespół w składzie: Sylwia Gasiulewicz, Tomasz Dobosz, Marcin Czerepaniak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr. 2 w Drawsku Pomorskim, którzy przygotowali aranżacje stołu Karnawał w Brazyli. Trzecie miejsce zdobyła drużyna reprezentująca również szkołę w Drawsku Pomorskim w składzie Katarzyna Trawińska, Karolina Stempień, Joanna Wadziuk, która przygotowała aranżację stołu Karnawał w Wenecji.
Dużą popularnością cieszyło się stanowisko targowe portalu Gastrona.pl, na którym można było nabyć poradniki z unikatowej serii Zarządzanie restauracją. Seria składa się z 15-tu tytułów zawierających w sumie 5555 skutecznych, starannie wyselekcjonowanych porad. Idealne dla: właściciela, managera czy szefa kuchni restauracji.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.