W dniach 26 – 28 września 2007 roku, po wakacyjnej przerwie odbyła się kolejna, 57 edycja targów Tur-Gastro-Hotel. Tym razem salon gastronomiczny zawitał po raz pierwszy do Rzeszowa.
Uroczystego otwarcia targów w imieniu burmistrza dokonał kierownik Referatu Kultury, Sportu i Turystyki Tadeusz Szyler i dyrektor Wydziału Promocji Kultury i Sportu Marzena Furtak-Żebracka.
Targi były wspaniałą okazją do zawarcia nowych kontaktów biznesowych oraz do zdobycia wiedzy i umiejętności. Podczas targów swoją ofertę zaprezentowało ponad 50 wystawców z Polski i z zagranicy. Każdy kto choć trochę interesuje się branżą gastronomiczno - hotelarską mógł znaleźć coś ciekawego dla siebie.

Tradycyjnie targom towarzyszyły liczne atrakcje kulinarne, i nie tylko. Pierwszego dnia, w nieco zmienionej formie, odbył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Również tego samego dnia rozegrał się drugi konkurs Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro - Wariacje na temat deseru. Eksponowane desery oceniane były głównie pod względem estetycznym. Laureatami pierwszego i trzeciego miejsca zostali Arkadiusz Czarnikow i Krzysztof Ginter z Restauracji Leśna Wola w Głogowie Małopolskim.
Prezentacja deserów tej drużyny obejmowała Torcik krokantowy z panacottą pieprzową i galaretką z maracui oraz Tarta jabłkowo-gruszkowa z kremem cynamonowym i figą w karmelu balsamicznym. Drugie miejsce jury przyznało Ewelinie Różyckiej z Restauracji Zajazd u Rafała w Jarosławiu, która zaprezentowała deser Jabłko Rafała pod żaglem.
Drugi dzień targów również obfitował w atrakcje. W godzinach popołudniowych odbyła się prezentacja kulinarna przygotowana przez firmę RAPS.
Zwiedzający mieli wspaniałą okazję zasmakować potraw przyrządzonych przez kucharzy Oerlemans oraz Chłodni Łódź.
Poza tym uczestnicy targów mogli obserwować pokaz barmański w wykonaniu trzykrotnego Mistrza Polski i Mistrza Chin w kategorii flair tending Krzysztofa Drabika. Nie zabrakło zwyczajowo odbywających się warsztatów dotyczących Sztuki nakrywania do stołu.

W piątek większość imprez przygotowana była specjalnie dla młodzieży. W pierwszej kolejności odbył się konkurs Kulinarna gala Tur-Gastro-Hotel – Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans w kategorii juniorzy.
Jury pierwsze miejsce przyznało drużynie reprezentującej Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku, w składzie Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat. Przygotowali przystawkę Roladka na złotej podstawie oraz danie Polędwiczki wieprzowe z sosem barbecue i brokułami.
Laureatkami drugiego miejsca zostały Elwira Piotrowska i Małgorzata Matwijczak z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej, które przygotowały przystawkę Cebula na szlafroczku z salami i danie Sakiewki selerowo-szpinakowe. Na podium znalazła się również ekipa w składzie Damian Szponar i Jakub Stabryła z Zespołu Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku. Przygotowali Wieprzowinę na zielonym wzgórzu oraz Sakiewkę niespodziankę.
W konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego w kategorii juniorzy najlepsze okazały się Marzena Wojna i Aneta Lotycz z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Podczas konkursu zaprezentowały stół o nazwie Spotkanie sędziów piłkarskich.

Drugie miejsce wywalczyli dla siebie Ewelina Czytyrbok i Kamil Białogłowski z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, aranżując stół pod tytułem Spotkanie biznesmenów. Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantkom Zespołu Szkół Agroprzedsiębiorczości w Młocinie, w składzie Agata Szczygieł, Natalia Mizgała i Monika Dobrzańska, za Stół myśliwski.
Trzeciego dnia odbyła się także Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro – Wariacje na temat deseru w kategorii juniorzy. Zwyciężczynią została autorka Jesiennej melodii - Ewelina Kotlińska z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu.
Na srebrnym podium stanęli Agata Toczek i Mateusz Krysiak z Zespołu Szkół w Złockiem, którzy przygotowali deser Piramida zapomnienia. Trzecie miejsce zdobyła drużyna w składzie Olimpia Szost i Paweł Herbut z Zespołu Szkół w Złockiem, za prezentację deseru Smak beztroski na endorfinowym sosie.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|