20 października w trakcie trwania poznańskich targów Gastro-Invest-Hotel 2005 rozegrany został finał konkursu dla kucharzy - Złota Patelnia 2005.
Konkurs został zorganizowany przez Krzysztofa Dubrowa, Przewodniczącego Komisji Gastronomicznej PZH przy wsparciu merytorycznym Kapituły Klubu Szefów Kuchni oraz Międzynarodowych Targów Poznańskich. Patronat nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Gospodarki i Pracy.
Cztery drużyny rozpoczęły zmagania już o godzinie dziewiątej rano. Mimo wczesnej pory wykonywanie potraw przebiegało bardzo sprawnie. Zadaniem każdej z ekip było przygotowanie sześciu porcji dania głównego zawierającego w swym składzie filety z sandacza i grzyby leśne. Połączenie delikatnego, białego mięsa sandacza z niepowtarzalnym smakiem polskich grzybów leśnych dostarczyło oceniającym potrawy jurorom niezapomnianych wrażeń smakowych. Warto dodać, iż sandacz jest niskotłuszczową ryba doskonale nadająca się do pieczenia na ruszcie, smażenia, gotowania na wodzie i na parze. Można go również przyrządzać w galarecie.
Na przyrządzenie dania konkursowego kucharze mieli tylko godzinę. Każda z potraw musiała zawierać wyraźne elementy kuchni polskiej. Ocenie podlegała technika wykonania, organizacja pracy, sposób podania i smak potrawy. Laur zwycięstwa przyznało znakomite jury w składzie: - Robert Sowa
- Jerzy Pasikowski
- Marek Widomski
- Teofilos Vafidis
- Marcin Markowski
O Złota Patelnię walczyli:Wiesław Ambros, Sebastian Humski - zajazd „Hetman” z Kroczyc
Szymon Stanek, Dariusz Stopka - hotel „Belvedere” z Zakopanego
Krzysztof Bonk, Bogdan Mróz - hotel „Warszawa” z Augustowa
Andrzej Bałdyga, Rafał Gadomski - hotel "Mercure" Mrongovia z Mrągowa Dodatkową atrakcją konkursu był kulinarny show Kurta Schellera i Marcina Budynka.
Sponsorami konkursu byli: Nestle, Oerlemans, Ecolab, Marina Harvest, Inter Europol, Cheman
Patroni medialni: Przegląd Gastronomiczny, Gastrona.pl
Zapraszamy do zapoznania się z lauratami konkursu Złota Patelnia
|