Wieczorem, 20 października 2005 roku w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbyła się uroczysta gala kulinarna. Wręczono na niej nagrody dla laureatów konkursów Złota Patelnia i Złoty Wałek 2005.
Wiele emocji wśród zgromadzonych gości wzbudziła ceremonia nagradzania zwycięzców. Wszyscy laureaci otrzymali dyplomy i miłe upominki od sponsorów. Ci, którzy okazali się w tym roku najlepsi, dumnie odbierali z rąk sławne statuetki z wałkiem i patelnią.
Laureatami konkursu Złota Patelnia 2005 zostali: I miejsce | Szymon Stanek, Dariusz Stopka - Hotel Belvedere - Zakopane |
II miejsce | Andrzej Bałdyga, Rafał Gadomski - Hotel Mercure Mrongovia - Mrągów |
III miejsce | Krzysztof Bonk, Bogdan Mróz - Hotel Warszawa - Augustów |
Laureatami konkursu Złoty Wałek 2005 zostali: I miejsce | Ryszard Wawrzyniak - Cukiernia Aliny i Jana Kachlickich - Grodzisk Wielkopolski - Gruszkowa subtelność |
II miejsce | Rafał Włudyka - Ostoja Palace Hotel - Kraków |
III miejsce | Tomasz Deker - Hotel Haffner - Sopot |
Pamiątkowymi medalami zostały również uhonorowane osoby zasłużone dla branży gastronomicznej. Odznaczenia wręczał sam rektor dr hab. Roman Dawid Tauber, dr h.c., prof. WSHiG. Wśród wyróżnionych znaleźli się: Jerzy Pasikowski, Krzysztof Dubrow (za promocję gastronomii regionalnych), Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Marek Widomski, Sławomir Wiesiak, Zbigniew Kurleto (za promowanie gastronomii regionalnej),Bożena Sikoń (za wkład w rozwój polskiej sztuki cukierniczej) i Marcin Budynek.
Po ceremonii wręczenia nagród na gości czekał suto zastawiony stół i miła obsługa złożona z uczniów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Czas umilał profesjonalny i sympatyczny dj fundując wszystkim wiązankę największych dyskotekowych przebojów wszystkich pokoleń.
Sponsorami konkursu byli: Nestle, Oerlemans, Ecolab, Marina Harvest, Inter Europol, Cheman
Patroni medialni: Przegląd Gastronomiczny, Gastrona.pl |