Word Championship BBQ to impreza cykliczna organizowana raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w Światowym Stowarzyszeniu Barbecue. Miała na celu promowanie najnowszych trendów w dziedzinie grillowania.
W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział ponad 60 drużyn z kilkunastu krajów Świata, w tym dwie z Polski: Miłośnicy Dobrego Smaku i BergHOFF BBQ Team Poland. Przyrządzali dania z ryb, drobiu, wołowiny i wieprzowiny z najróżniejszymi dodatkami, między innymi z piwem Palm, jednego z najbardziej popularnego piwa w Belgii. Przedstawili także techniki przygotowania i serwowania deserów z grilla na bazie belgijskiej czekolady. Miłośnicy Dobrego Smaku to drużyna z Gdańska. Kapitanem był Jean Bos, szef kuchni restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy, szefował natomiast Wojtek Harapkiewicz, szef kuchni Hotelu Królewskiego w Gdańsku. Wraz z nimi kucharzyli: Krzysztof Wierzba, Marek Rybacki, Rafał Kopicki, Julia Cybulska, Marzenna Konkolewska, Daniel Chrzanowski, Przemek Konwent, Tomasz Zajkowski, Szymon Karolewski.
Swoje pochodzenie zaakcentowali wystrojem stanowiska. Wyglądali jak prawdziwi marynarze - dzięki strojom kucharskim, które specjalnie na tę okoliczność uszyła im niezastąpiona Ania Rogozińska. Nie zabrakło również prawdziwego Pirata, który tym razem robił za przesympatyczną maskotkę. Jak wyglądali, tak gotowali. Tłumy chętnych przy stoisku kucharzy polskich, serwowali bowiem dania pozakonkursowe dla publiczności, a jak to dania z Polski - były przepyszne… Było co podziwiać, drużyna Miłośników Dobrego Smaku zaprezentowała wysoki poziom polskiej gastronomii;
- Nie zabrakło w niej najnowszych trendów jak np. kuchnia molekularna, tu kucharze zaserwowali deser: Pomidor faszerowany lekkim musem czekoladowym z likierem Rossolis w akompaniamencie wulkanizowanym gaspacho truskawkowym z rozmarynem - był smaczny i spektakularnie podany. Zaprezentowany był jako danie konkursowe, a także dla publiczności. To było prawdziwe show!
- Nie zabrakło również prezentacji przepięknej sztuki carvingu. Na żywo, na oczach setek ludzi, prawdziwe dzieło sztuki zaprezentowali Krzysztof Wierzba i Marek Rybacki.
- Nie zabrakło też podium. To prawda, żadna z ekip polskich nie zajęła znaczącego miejsca, ale, była też kategoria: Miss oraz Mister BBQ, i tu Miss BBQ 2008 została polska reprezentantka z drużyny Miłośników Dobrego Smaku, Julia Cybulska!
Mimo napiętego programu, polska ekipa znalazła odrobinę czasu, aby zwiedzić po części stolicę Europy - Brukselę, a w niej przepiękny Grand Place. W Mistrzostwach wygrali:
I miejsce: Duitsland, TB&The BBQ Scouts,
II miejsce: Istel, BBQ TEAM Matthias,
III miejsce: Estland, Barbecie College.
W ogólnej klasyfikacji, na 63 ekipy, drużyna Miłośników Dobrego Smaku zajęła 30 miejsce, zaś ekipa BergHOFF BBQ Team Poland - 41 miejsce.
Dziękujemy serdecznie sponsorom: Toorank, Hotel Królewski, Gronex, Tao Tao, Smoker, Bonduelle, ChemaN, Akademia Molekularna, Küppersbusch, Rukola, Johnson Diversey, bez których nie moglibyśmy uczestniczyc w tak wspaniałej i niezapomnianej imprezie kulinarnej.
Materiały: Merzenna Konkolewska, Wojciech Harapkiewicz
Opracowała Agnieszka Gos - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|