Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Mistrzostwa Świata Barbecue w Belgii - część II

Zobaczcie państwo:
Mistrzostwa Świata BBQ 2008 - część I
Mistrzostwa Świata BBQ 2008 - część II

Word Championship BBQ to impreza cykliczna organizowana raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w Światowym Stowarzyszeniu Barbecue. Miała na celu promowanie najnowszych trendów w dziedzinie grillowania.

W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział ponad 60 drużyn z kilkunastu krajów Świata, w tym dwie z Polski: Miłośnicy Dobrego Smaku i  BergHOFF BBQ Team Poland. Przyrządzali dania z ryb, drobiu, wołowiny i wieprzowiny z najróżniejszymi dodatkami, między innymi z piwem Palm, jednego z najbardziej popularnego piwa w Belgii. Przedstawili także techniki przygotowania i serwowania deserów z grilla na bazie belgijskiej czekolady.

Miłośnicy Dobrego Smaku to drużyna z Gdańska. Kapitanem był Jean Bos, szef kuchni restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy, szefował natomiast Wojtek Harapkiewicz, szef kuchni Hotelu Królewskiego w Gdańsku. Wraz z nimi kucharzyli: Krzysztof Wierzba, Marek Rybacki, Rafał Kopicki, Julia Cybulska, Marzenna Konkolewska, Daniel Chrzanowski, Przemek Konwent, Tomasz Zajkowski, Szymon Karolewski.

Swoje pochodzenie zaakcentowali wystrojem stanowiska. Wyglądali jak prawdziwi marynarze - dzięki strojom kucharskim, które specjalnie na tę okoliczność uszyła im niezastąpiona Ania Rogozińska. Nie zabrakło również prawdziwego Pirata, który tym razem robił za przesympatyczną maskotkę. Jak wyglądali, tak gotowali. Tłumy chętnych przy stoisku kucharzy polskich, serwowali bowiem dania pozakonkursowe dla publiczności, a jak to dania z Polski - były przepyszne…

Było co podziwiać, drużyna Miłośników Dobrego Smaku zaprezentowała wysoki poziom polskiej gastronomii;
-  Nie zabrakło w niej najnowszych trendów jak np. kuchnia molekularna, tu kucharze zaserwowali deser:  Pomidor faszerowany lekkim musem czekoladowym z likierem Rossolis w akompaniamencie wulkanizowanym gaspacho truskawkowym z rozmarynem - był smaczny i spektakularnie podany. Zaprezentowany był jako danie konkursowe, a także dla publiczności. To było prawdziwe show!
- Nie zabrakło również prezentacji przepięknej sztuki carvingu. Na żywo, na oczach setek ludzi, prawdziwe dzieło sztuki zaprezentowali Krzysztof Wierzba i Marek Rybacki.
- Nie zabrakło też podium. To prawda, żadna z ekip polskich nie zajęła znaczącego miejsca, ale, była też kategoria: Miss oraz Mister BBQ, i tu Miss BBQ 2008 została polska reprezentantka z drużyny Miłośników Dobrego Smaku, Julia Cybulska!

Mimo napiętego programu, polska ekipa znalazła odrobinę czasu, aby zwiedzić po części stolicę Europy - Brukselę, a w niej przepiękny Grand Place.

W Mistrzostwach wygrali:

I miejsce: Duitsland, TB&The BBQ Scouts,
II miejsce: Istel, BBQ TEAM Matthias,
III miejsce: Estland, Barbecie College.

W ogólnej klasyfikacji, na 63 ekipy, drużyna Miłośników Dobrego Smaku zajęła 30 miejsce, zaś ekipa BergHOFF BBQ Team Poland - 41 miejsce.

Dziękujemy serdecznie sponsorom: Toorank, Hotel Królewski, Gronex, Tao Tao, Smoker, Bonduelle, ChemaN, Akademia Molekularna, Küppersbusch, Rukola, Johnson Diversey, bez których nie moglibyśmy uczestniczyc w tak wspaniałej i niezapomnianej imprezie kulinarnej.

Materiały: Merzenna Konkolewska, Wojciech Harapkiewicz
Opracowała Agnieszka Gos - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Gratuluje występu drużynom"
(13.10.2008 - 12:14)  (Sebastian Krauzowicz Szef Kuch...)
"Jean jesteś wspaniały!!!"
(16.10.2008 - 14:24)  (Marcel)
"POZDROWIENIA!"
(19.10.2008 - 20:39)  (Wojtas)
"Dziekuje!!"
(19.10.2008 - 22:09)  (Rafcio)
"Podziekowania"
(28.10.2008 - 19:53)  (Jean Bos)
"ZAPRASZAMY NA RELACJĘ FILMOWĄ!!!"
(19.11.2008 - 11:57)  (Miłosnicy Dobrego Smaku)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000